BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foghíjas e-közbeszerzés

Magyarország lemaradóban van a kelet-közép-európai térség országaihoz képest az elektronikus technikáknak a közbeszerzési eljárásokban való elterjesztésében – derül ki a Közbeszerzések Tanácsának (KT) a 2006. évről készített beszámolójában, amelyet a napokban fogadtak el a parlamentben. Ezt a KT azért is tartja sajnálatosnak, mert ezek a technikák a közbeszerzések átláthatóságának további javításához is hozzájárulhatnának.

Az elektronikus közbeszerzés uniós szinten szabályozott formáinak bevezetése (e-árlejtés, dinamikus beszerzési rendszer, dokumentáció elektronikus rendelkezésre bocsátása, ajánlat elektronikus benyújtásának lehetővé tétele) 2006-ban sem történt meg. A közbeszerzési törvény csak a keretszabályokat fektette le, a részletek rendeleti szintű megalkotása azonban késik. Az ezen eljárásokban elektronikusan gyakorolható feladatok szabályait taglaló, még mindig érvényben lévő 2004-es kormányrendelet azóta elavulttá vált, a létrehozni szándékozott centralizált elektronikus közbeszerzési rendszer viszont nem valósult meg.

A beszámoló szerint az e-közbeszerzés terén az előrelépést ez a rendelet inkább akadályozta, mint elősegítette. A KT pedig mindig is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy mielőtt bármilyen szabályozás születik, szükség van átfogó hatástanulmányra és eszközbeszerzési akciótervre. A rendelet felülvizsgálata és az e-árlejtés szabályainak megalkotása a beszámoló megírásakor vette kezdetét.

A KT még 2004-ben létrehozta az elektronikus hirdetményfeladást lehetővé tevő informatikai alkalmazást (EHR – elektronikus hirdetménykezelő rendszer), amelyet a gyakorlati tapasztalatok alapján folyamatosan továbbfejlesztett. Tavaly már az ezen keresztül feladott hirdetmények aránya elérte a 30 százalékot. Az EHR használatával kapcsolatos kedvező visszajelzések és alkalmazásának növekvő mértéke igazolja, hogy a rendszer hosszabb távon is képes megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek. Ezt bizonyítja az is, hogy bár a megoldást csak átmenetileg szándékoztak az e-közbeszerzési rendszer részeként elfogadni, végül – mint egyetlen működőképes elektronikus hirdetményi rendszert – ismételten szabályozza az eljárásokban alkalmazható e-megoldásokról szóló kormányrendelet.

Az EHR lehetővé teszi azt is, hogy a Közbeszerzések Tanácsa az ezen keresztül feladott hirdetményeket elektronikus úton összesítve (automatikusan) továbbíthassa az EU Hivatalos Lapjának kiadójához. Az ehhez szükséges tagságot a KT 2006-ban szerezte meg. A hirdetmények elektronikus feladása tehát továbbra is lényegében az egyedüli olyan szabályozott terület az e-közbeszerzésen belül, amely a gyakorlatban is működik.

Az Európai Tanács tavaly informatikai stratégiát dolgozott ki, amelyben a Közbeszerzési Értesítő online megjelentetése mellett egyes ügyviteli folyamatok elektronikus támogatásának megvalósítása is szerepelt. Ennek alapján közbeszerzési eljárást folytatott le a fejlesztő cég kiválasztására. A fejlesztések az idén kezdődtek meg, és várhatóan 2007. december 31-ig a papíralapú közzétételt az elektronikus úton történő váltja fel.

A KT megfontolandónak tartja, hogy a hirdetmények kötelező elektronikus feladása rövid távon valósuljon meg. Ezzel az EHR teljessé válhat, mivel mind a feladás, mind a közzététel kizárólag elektronikus úton történik. Az Európai Bizottság a közösségi hirdetmények kötelező e-feladásával kapcsolatosan tanulmányt készíttet. Elképzelhető, hogy uniós szinten a papíralapú feladás lehetősége hamarosan megszűnik.

Az elektronikus eszközök alkalmazása ezen a területen is jelentős megtakarításokat eredményez időben, pénzben és emberi erőforrásban egyaránt, a rendszer által biztosított automatizmusok pedig töredékére csökkentik a hibázás lehetőségét. (MK)

E-értesítő

A Közbeszerzések Tanácsa tavaly döntött arról, hogy – összhangban a kis- és középvállalkozások részvételi esélyeinek előmozdítását célzó cselekvési tervével – rövid időn belül áttér a Közbeszerzési Értesítő elektronikus megjelentésére. Az így megjelentetett közbeszerzési hirdetményeket lehet keresni és kategorizálni, megkönnyítve ezzel a vállalkozások számára a piaci lehetőségek feltérképezését.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.