BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lazítanak a távközlési cégek a hűséges ügyfelek pórázán

A jövőben a hűségszerződéseknél a hírközlési cégek jobban szem előtt tartják majd az ügyfelek érdekeit, a feltételek pedig átláthatóak, tisztességesek és egységesek lesznek – ígérik a héten elfogadott önszabályozó ajánlásukban a legnagyobb hazai kábeles, vezetékes és mobil távközlési szolgáltatók.

Az ajánlás szerint a hűségnyilatkozatok időtartama nem lehet aránytalanul hosszú. A listaár és a kedvezményes ár különbözete, illetve az előfizetés idő előtti felmondásakor kiszabott kötbér mértéke pedig nem lehet aránytalan vagy indokolatlanul magas. A kötbér mértékének és számítási módszerének egyértelműen és átláthatóan kell szerepelni a hűségszerződésekben, s a szolgáltatók honlapjain is. Fontos vállalás, hogy a cégek azt ígérik: a jövőben a hűségidőszak lejáratáról időben értesítik az előfizetőket, akiknek a hozzájárulása nélkül nem hosszabbodhat meg automatikusan a hűségszerződés, de nem alakulhat át kedvezmény nélküli, határozatlan idejűvé sem. Legalább tizenöt nappal előre értesíteni kell az ügyfelet, ha a hűségidőszak lejárta után nyújtott szolgáltatás ára vagy más fontos jellemzője az előfizető számára hátrányosan módosul.
 
Az ajánlást aláíró szolgáltatók (a Magyar Telekom Nyrt., a GTS Datanet Kft., az Invitel Zrt., a Pannon GSM Zrt., a UPC Magyarország Kft., a Vodafone Magyarország Zrt.) vállalták, hogy ha a fentiektől eltér a jelenlegi szerződési gyakorlatuk, akkor azt hatvan napon belül átalakítják. A határidőt az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) határozata miatt is tartaniuk kell a cégeknek, amely november közepéig adott időt a szolgáltatóknak. Az NHH kimondta: a szolgáltatók nem kötelezhetik olyan hűségszerződésekre ügyfeleiket, amelyek a cégek számára aránytalanul nagy előnyt jelentenek.

AS Network - T. M.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.