BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Webkamerák, avagy: Snoopy mindent lát

Az internetes csevegés (chat) és a telefonálás rohamos elterjedése csak fokozta telhetetlenségünket. Már nem elég, ha olvashatjuk partnerünk levelét, vagy hallhatjuk a hangját – hiszen sokkal személyesebb lesz a „beszélgetés”, ha látjuk is, aki a vonal másik végén ül. A fejlettebb noteszgépekbe már beépítették a webkamerát és a mikrofont, de az asztali számítógépek tulajdonosai kénytelenek külső eszközzel megoldani a „láthatóságot”.

Ne lepődjön meg, ha a szomszéd gyereke mindig úgy forgatja a noteszgép, vagy a monitor tetejére ültetett plüss-kutyát, hogy az mindig Önre mosolyogjon. Meglepett arc helyett tanácsosabb barátságosan mosolyogni, a kutyus ugyanis valószínűleg nem más, mint egy „plüss-állatkának látszó tárgy”, amely valójában egy jó képességű web-kamera. Mégpedig olyan, amelyet Sherlock Holmes biztosan, de talán még James Bond is megirigyelt volna. A digitális Snoopy „fülébe” mikrofont építettek, fekete nózija pedig egy objektív, amivel meglepően jó minőségű (1,3 megapixel felbontású) állóképet, valamint VGA minőségű (640x480 képpont) és 30 kép/másodperc sebességű videót képes a számítógépbe küldeni a farkincájából kilógó USB csatlakozón át.

Igaz, kicsit drága a kutyus, a Genius VideoCam Look 1320 jelű modellt ugyanis 8100 forintért ültethetjük a gyerekszobába.

Megapixel, USB, illesztő-szoftver

Vannak persze jóval olcsóbb, sőt, különleges igényeket kielégítő webkamerák is.

Mivel az internetes telefonálás (VoIP) is egyre népszerűbb, akkor sem ajánlatos mikrofon nélküli webkamerát választani, ha egyelőre nem kívánunk hangot továbbítani, vagy rögzíteni. A beépített mikrofonos készülékek használhatóságát erősen korlátozza, hogy a készüléktől távolodva exponenciálisan csökken érzékenységük, így érdemes külső mikrofonos, vagy külön headset-et tartalmazó kialakítást választani, ami ráadásul a környezeti zajokat is kizárja.

A webkamerák minősítésénél első közelítésben ugyanazok a paraméterek számítanak, mint a digitális fényképezőgépeknél (felbontás és zoom, ami ebben az esetben digitális zoom), bár a felhasználás módja miatt itt más szempontok is „képbe kerülnek”. Míg a fényképezőgépeknél többszörösen is tudjuk korrigálni az optimálistól eltérő fényviszonyokat, a webkamera esetén a helyi világítást kell úgy alakítanunk, hogy éppen elegendő fény essen a felhasználó arcára, környezetére.

Mivel a webkamerák mindegyike USB (Universal Serial Bus) csatlakozással kapcsolható a számítógéphez, úgy tűnik, mintha ez nem is lenne fontos. Azonban a régebbi modelleknél előfordulhat, hogy csak az USB 1.0 szabványnak felel meg a csatoló, ami igen alacsony (1,5 Mbit/s) adatátviteli sebességet tesz lehetővé, így mindenképpen szaggatott mozgókép-megjelenítéssel jár. Érdemes tehát odafigyelni, hogy legalább USB 1.1-es csatlakozású legyen a kiválasztott készülék (ez 12 Mbit/s átviteli sebességet jelent), bár a nagyobb felbontású mozgóképek zavartalan megjelenítéséhez ajánlatos olyan webkamerát vásárolni, amely USB 2.0 porttal (tehát akár 480 Mbit/s átviteli sebességgel) rendelkezik.
Mielőtt a jelenlegi kínálatból kiemelnénk néhány jellemző modellt, felétlenül meg kell említeni az illesztő-szoftverek fontosságát.

Még a legolcsóbb, legegyszerűbb webkamerához is mellékelnek egy meghajtó-szoftvert (drivert) amely azt teszi lehetővé, hogy az eszköz minden rendelkezésre álló funkcióját optimálisan kihasználhassuk. A korszerű operációs rendszerek (így a Windows is) ugyan hajlandóak automatikusan felismerni a csatlakoztatott webkamerát, de ez a megoldás csak a legfontosabb alapfunkciókat és általános beállításokat kínálja majd fel, ami legtöbbször korlátozza a használhatóságot, nem kínál fel beállítási lehetőségeket, így a mindennapi hazsnálat szempontjából fontos szolgáltatások is rejtve maradhatnak.

Ezekkel az egyszerűen telepíthető, könnyen megismerhető szoftverekkel viszont beállíthatjuk például monitoron megjelenő kép felbontását és méretét, a helyi fényviszonyoknak megfelelően szabályozhatjuk a kép fényerejét, minőségét, esetenként a korrigálhatjuk a színhibákat is, sőt kiválaszthatjuk, hogy mozgóképnél másodpercenként hány állóképet közvetítsen, vagy rögzítsen a számítógép. Az operációs rendszer általános webkamera-drivere azonban nem kínálja fel ezeket a lehetőségeket, így előfordulhat, hogy a szemcsés, színtévesztő képek, illetve szaggatott videók láttán használhatatlannak minősítjük a webkamerát, holott saját meghajtó-szoftverével működtetve elfogadható, vagy akár kiváló képeket is kaphatnánk.

A korszerűbb eszközök meghajtó-programjai már külön instrukciókat tartalmaznak a legelterjedtebb chat-programokhoz és internetes telefonáló-szoftverekhez is.

Alapmodellek és félprofi webkamerák

A ma kapható legegyszerűbb modell (Chicony i-cam 130) már 2000 forint alatt beszerezhető, de a 0,1 megapixeles felbontás és az USB 1.1 csatlakozó miatt alig használható, biztosan zajos, színhibás, képet ad. Elvileg VGA-felbontású videóra képes, csakhogy ehhez a 0,1 MP kevés, így beépített mikrofonja ellenére sem ajánlható.

Ma már a középkategóriás, és középáras webkamerák is 1,3 megapixeles felbontást kínálnak, CMOS képérzékelőjük kiváló képet ad.

A 4000-5000 forintos árkategóriában nagyon jól használható paramétereket mutat például az Iris Y1300 jelű webkamera, hiszen felbontás 1,3 megapixeles, képszenzora akár 1280 x 1024 felbontású állóképeket is közvetít, de a mozgóképet is jól használható méretben (352 x 288 pixel) és sebességgel (30 kép/mp) érzékel, sőt, beépített mikrofonja is van. Általános használatra tökéletesen megfelelő lenne, ám az USB 1.1 csatlakozó bizony korlát lehet, ha legnagyobb felbontással és képváltási sebességgel kívánjuk működtetni.

Alig drágább (5400 forint) az Emtec W1300 jelű modell, amelynek állókép szintén 1280 x 1024 pixel felbontású is lehet, az USB 2.0 interfész gyors adatátvitelének köszönhetően azonban nagyobb monitorfelbontás esetén is teljes képmezőt használhatunk, sőt ehhez a készülékhez egy különálló headsetet is kapunk, ami a telefonálásnál nyújthat jó szolgálatot.

Az utóbbiakhoz hasonló képességű eszköz a Microsoft LifeCam NX-3000 jelű modellje (1,3 megapixel, 640 x 480 képpontos felbontás, beépített mikrofon), amely 10 ezer forint környékén vásárolható meg – nagytestvére, a 2 megapixeles képszenzorral épített Microsoft LifeCam VX-7000-ért azonban már 17000 forintot kell fizetnünk.

A minőségi kiegészítő-hardverek másik híres gyártója a Logitech: kifejezetten noteszgépekhez fejlesztették a monitor tetejére csíptethető Logitech QuickCam PRO for Notebooks webkamerát, amely nemcsak borsos árával (18000 forint), hanem paramétereivel is kitűnik a mezőnyből. A Carl Zeiss optika, az automatikus fókuszálási rendszer, a 2 megapixeles képérzékelő, és a 24 bites színkezelés a kiváló minőségű állóképeket garantálja, a részletgazdag mozgókép-rögzítést pedig a video-üzemben is elérhető 1600x1200 képpontos felbontás.

A netes telefonálási lehetőségek kiszolgálására fejlesztették ki a Logitech QuickCam Chat for Skype jelű készülékét, amelyhez kiváló hangminőségű mikrofon és fejhallgató is jár, de a csomagban az illesztő-program mellett képszerkesztő szoftvereket és univerzális monitorcsipeszt is talál a vásárló.

Egyes modellek csábító plusz-szolgáltatást is kínálnak. Jól kihasználható, ha külön exponáló gombot is találunk a kamerán, vagy ha kézzel is állíthatjuk a képélességet – de vigyázat, találkozhatunk vevőcsalogató csapdákkal is. Például a Concorde 1000s úgynevezett „Arckövető technológiát” ajánl, amely ígéretesen hangzik ugyan, de erősen félrevezető. Mivel a kamerában nincs motor, hiába is érzékeli, hogy a felhasználó arca kimozdult a képből, nem tudja követni az eltűnt arcot. Egyébként a CMOS képérzékelő, és a 640x480 felbontás bőven elegendő, de igazi csábításnak legfeljebb a készülék ára számít, hiszen 4300 forint alatt megkaphatjuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.