BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A virtualizációé a jövő

Napjainkban egyre több cég és intézmény dönt a virtualizációs megoldások használata mellett, amelytől nemcsak jelentős költségmegtakarítást, de nagyobb biztonságot, az üzemeltetés egyszerűsítését, hatékonyabb helykihasználást is várnak.

A virtualizáció az erőforrások hatékonyabb kihasználását segítő, valamint biztonságosabb működést nyújtó technológia. Ezekkel a megoldásokkal egyetlen fizikai számítógépen számtalan virtuális gép futhat, egymás erőforrásaitól és feladataitól elkülönítve.

A virtualizáció segítségével a számítógépes platformok képesek több operációs rendszert vagy alkalmazást futtatni független partíciókban vagy „konténerekben”, amelyek olyan specifikus igények kielégítésére alkalmasak, mint az IT-menedzsmenti szolgáltatások és a hálózatba kapcsolt eszközök védelme.

A virtualizáció segítségével a felhasználó cégek teljesen az ellenőrzésük alá vehetik a PC-k egy részét biztonsági vagy menedzsmentszolgáltatások futtatására anélkül, hogy akadályoznák a felhasználó munkáját, de akár a kritikus alkalmazásokat is megváltoztathatják. Jobban meg tudják védeni magukat rosszindulatú kódok vagy vírusok ellen is oly módon, hogy a hálózati forgalmat megszűrik egy elkülönített IT-partíción keresztül, mielőtt az elérne a felhasználóhoz.

Az adatközpontok vezetői is virtualizálással, szerveregyesítéssel és alvállalkozók bevonásával kezelik a napjaink adatközpontjaiban növekvő válságot – mutat rá a Symantec jelentése. Az adatközpontok irányítóinak a szolgáltatások gyors növekedésével, létszámgondokkal, fokozódó kiadásokkal és az adatközpontok növekedéséből eredő problémákkal kell megküzdeniük. A céges IT-költségvetés nem nő együtt az adatközponttal. Ráadásul ennek nagyobb hányadát fenntartásra és nem fejlesztésre fordítják – állapítja meg a jelentés.

A Symantec magyarországi szakértője szerint a hazai adatközpontok számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy tapasztalt üzemeltető csapatot kell összeválogatni, amelynek tagjai nem csupán képzettek, de a saját rendszereiket is kellőképpen ismerik. További nehézséget jelent, hogy az ismereteket – főként a lokális tudást – nehéz átadni, mivel ezek többsége nem létezik írásos formában. Magyarországon jellemzően két módon igyekeznek az adatközpontok költségeit csökkenteni. A hagyományos, unixos rendszerek esetében nagyobb teljesítményű eszközöket helyeznek üzembe. Az Intel-rendszerek esetében a virtualizáció jelentheti a megoldást, ahol a nagyszámú működő szervert nehézkes együtt kezelni, egyes alkalmazások nem is használják ki optimálisan a szervert, így a virtuális gépekre való áthelyezés csökkentheti a költségeket az adatközpontban.

Az IDC előrejelzése szerint 2010-re az összes kiszolgálóegység 15 százalékát virtualizált kiszolgálók alkotják, ez a teljes kiszolgálói forgalomnak csaknem az egyharmadát jelenti. A Yankee Group nemrégiben Amerikában végzett felmérése némileg már ezt igazolja, ugyanis a megkérdezett felhasználók 84 százaléka jelezte, már él a kiszolgálóvirtualizáció adta lehetőségekkel, vagy pedig a következő 12 hónapban ezt a megoldást választja.

A virtualizáció nyújtotta előnyök kiterjeszthetők az otthoni tevékenységekre és a szórakozásra is. A jövőben az otthoni számítógép-felhasználók virtuális „partíciókat” tudnak létrehozni, ezáltal számos felhasználói környezetet elkülöníthetnek, mint például a dedikált böngészőket, videofelvevőket. A virtualizációs technológiával a szolgáltatók távolból is diagnosztizálhatják és megoldhatják a felmerülő problémákat.

A Novell 2006. november 2-án kötött együttműködési megállapodást a Microsofttal a virtualizációs technológiák továbbfejlesztésére. A két cég közös kutató-fejlesztő laboratóriumában 2007. szeptember 12-én indult meg a fejlesztési munka.

Az Intel és a Novell tavaly jelentette be az iparág első Linux-alapú vállalati virtualizációs megoldását. Ez év februárjában pedig bejelentették a paravirtuális hálózati és blokkeszközillesztő programjaik elérhetőségét, amelyekkel a felhasználók biztonságosan válthatnak át újabb és energiatakarékosabb kiszolgálóra, régebbi Windows és Linux megoldásaikat virtuális kiszolgálókra konszolidálva. Az Intel 2005 novembere óta szállít virtualizációs technológiával ellátott processzorokat kiszolgálókba és munkaállomásokba.

Már Magyarországon is elérhető az NEC Computers multimédiás képességekkel is felruházott virtuális PC-rendszere (VPCC), amelynek alkalmazásával rövid távon és jelentősen redukálhatók a cégek számítógépes hálózatának üzemeltetési költségei, s az áramfelhasználási kiadások már az első évben akár 60 százalékkal csökkenthetők. A virtuális számítógép egy szimulált számítógép, amely fizikailag nem létezik: felépítése csupán egy szimuláció, olyan program, amely létező fizikai számítógépet vagy egy fizikailag nem felépített számítógép működését szimulálja. A virtuális gépen változtatás nélkül futnak a már meglévő alkalmazások. A fizikai gépen belül lévő virtuális gépek egymástól teljesen elkülönítettek, egymás erőforrásaihoz nem tudnak hozzáférni.

Az NEC hazai hivatalos képviselője, a Szinva Net Kft. három éven belül jelentős üzletet remél a VPCC hazai megjelenésétől. A virtuális PC-megoldás iránt itthon élénk érdeklődés mutatkozik az oktatási, a kormányzati, az egészségügyi, a banki és a munkaügyi szektorból. VG

Típusok

Alkalmazásvirtualizáció: az alkalmazások által használt alapvető programkönyvtárak, illetve alkalmazások szintjén valósul meg.

Operációs rendszer színtű virtualizáció: az alap operációs rendszeren belül – mintegy kiegészítve azt – újabb virtuális környezet létrehozása.

Emuláció: egy fizikai gépen egy másik gép fizikai felépítésének teljes egészében vagy részben való szimulálása.

Paravirtualizáció: ebben az esetben a hardverhez nagyon hasonló szoftverfelületet „látnak” a virtuális gépek. VG

Operációs rendszer színtű virtualizáció: az alap operációs rendszeren belül – mintegy kiegészítve azt – újabb virtuális környezet létrehozása.

Emuláció: egy fizikai gépen egy másik gép fizikai felépítésének teljes egészében vagy részben való szimulálása.

Paravirtualizáció: ebben az esetben a hardverhez nagyon hasonló szoftverfelületet „látnak” a virtuális gépek. VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.