BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ideális karácsonyi ajándék: házimozi - 50 ezer alatt

Évek óta a legnagyobb karácsonyi sláger-termékek közé tartoznak a házimozi rendszerek. Idén is hihetetlenül gazdag a kínálat, egymást érik a csábító árak és az egy-két napos akciók – de azért nem is olyan nehéz választani. A Világgazdaság Online összeállításában az 50 ezer forint alatti kategóriában elérhető készülékek közötti választásban kínálunk segítséget.

Első közelítésben furcsának tűnhet, hogy az ideális házimozi kiválasztása „terep-szemlével” kezdődik, s csak utána következhet a műszaki paraméterek böngészése.

Mindenek előtt nézzük meg, hogy a lakásban hol fogjuk, hol tudjuk elhelyezni a készüléket, illetve a hangszórókat (jobb esetben hangfalakat). A valós térhangzás eléréséhez ugyanis egy olyan akusztikai teret kell biztosítanunk (ez legalább 3 x 4 méternyi alapterület), amelyben a hangsugárzókat a terület központja felé irányítva tudjuk elhelyezni (polcon, állványon vagy a falra szerelve). Ha a lakás, vagy az adott helyiség adottságai nem teszik lehetővé, hogy valóban kihasználjuk és élvezzük a többcsatornás (5.1, 6.1, újabban 7.1) térhangzás előnyeit, akkor fölösleges nagytudású és drága házimozi rendszert vásárolni, hiszen jó esetben is csak sztereo-hatást érhetünk el. Ráadásul többcsatornás hangot csak a DVD-filmek, illetve a számítógépes formátumok némelyike nyújt, és a tv-műsorok közül sem mindegyik fogható sztereóban.

A valódi térhatást csak akkor érhetjük el, ha a „tv-páholytól” a műszaki leírásban javasolt távolságra, és megfelelő magasságban tudjuk elhelyezni a hangsugárzókat. Sőt, akkor is csak egy meghatározott centrális ponton élvezhető a hangélmény, ott, ahol a különböző irányokból (front, center, surround) kibocsátott hangok megfelelő időben találkoznak.

Igényfelmérés

Audio-CD-k lejátszására mindegyik házimozi-készülék képes, és szinte kivétel nélkül alkalmasak az MP3-as formátumú zenefájlok megszólaltatására is – de az 50 ezer forint alatti kategóriában nem számíthatunk valódi Hi-Fi minőségre.

A készülék kiválasztása előtt több fontos kérdést is meg kell válaszolnunk: kívánjuk-e rádióként is használni a rendszert? Ha igen, akkor a dobozon keressük az AM/FM vagy a RDS (Radio Data System) emblémát.
Szeretnénk-e digitális fotóinkat DVD-ről vagy CD-ről a tévé képernyőjén megtekinteni? Az általánosan elterjedt JPG képformátum mellett a készülékek egy része alkalmas a szintén használatos Kodak Picture CD formátum megjelenítésére is.

Akarunk-e számítógépes formátumú filmeket nézni? Mivel ezek a filmek (pl.: VCD, SVCD, WMA, DivX, stb.) is egyre elterjedtebbek, célszerű olyan készüléket választani, amely alkalmas erre is. A csomagoláson, vagy a műszaki leírásban talált DivX embléma azonban önmagában nem garancia a hibátlan lejátszásra, ezért érdemes részletesen tájékozódni (sőt, vásárlás előtt kipróbálni egy saját filmmel). Előfordulhat ugyanis, hogy hiába ismeri fel és játssza le megbízhatóan a készülék a DivX formátumot, a magyar nyelvű feliratok megjelenítésével gondok lehetnek, az ékezetes magyar karakterek hibásan, vagy olvashatatlanul látszanak majd.

Alaptól az egyedi összeállításig

A legegyszerűbb házimozi rendszer már 18000 forint alatt is megvásárolható: a BUSlink HT-8000 felismeri a VCD, SVCD számítógépes formátumú filmeket is, valamint az újraírható CD-re mentett fotókat is. A kis hangteljesítmény miatt – az előre beállított hangszínek ellenére – a várható hangminőség alacsony, a szatellit-hangszórók 5 Wattos, a mélysugárzó 30 Wattos teljesítménye kevés, ahhoz, hogy normál hangerőnél torzításmentes hangot kapjunk.

Alig drágábban (még mindig 20000 forint alatt) vásárolható meg a Seeltech HTS3101USTDX, amelyhez szintén 5+1 hangszórót kapunk, de a 120 Wattos összteljesítménynek és a Dolby hangszűrésnek köszönhetően már sokkal tisztább és szélesebb spektrumú hangra számíthatunk.
A számtalan „noname” kategóriás modell csak az alapszolgáltatásokat kínálja, a műszaki adatok között ígért „20 - 20000 Hz” frekvenciatartomány pedig szinte biztosan csak papíron létezik, és általában nincs bennük rádió-tuner.

Meglepő, hogy az idei kínálatban már 25000 forint alatt is találkozunk márkás készülékkel. Sajnos a Hitachi HTDK170 nem kínál sokkal többet, mint az eddigi modellek: csak a „kötelező” formátumokat támogatja (DVD, VCD, MP3), és csak az alapszolgáltatásokat kínálja (Dolby Digital, DTS), az 5x35 Wattos hangteljesítmény is csak kis alapterületű helyiségekben lesz elegendő.

A jóval több lemezformátum (DVD, DVD-R, DVD-RW, DVD+RW, CD, CD-R, CD-RW) és fájlformátum (VCD, SVCD, MP3, JPG, DivX) felismerésére képes készülékek között a 25000 forintos árkategóriában a Daewoo HC-6120UX-ban találjuk meg a DivX-et. Ettől a modelltől azonban az 5 x 15 Wattos teljesítmény (+30 Wattos mélynyomó) miatt nem várhatunk igazi térhatást, pláne nem minőségi hangzással.

A 30 ezer forintos küszöböt átlépve már az állomások névszerinti kijelzését (RDS) is felkínáló beépített AM/FM-rádiót is kapunk, mégpedig egy márkás gyártótól. Az LG HT-362ST esetében a lejátszható lemez- és fájlformátumok még szélesebb skáláját kapjuk (DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW, VCD, SVCD, MP3, WMA, JPEG, DivX, Xvid), a készülék rendelkezik a jó minőségű, alapzaj-mentes és tiszta hang eléréshez szükséges zajszűréssel és dekóderekel is (Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logic).

A 37000 forintért hazavihető Sony DAV-DZ10 szintén tartalmaz beépített zajszűrőt (Dolby Digital EX), a lejátszott lemez-formátumok között itt is megtaláljuk az újraírható CD-t és DVD-t, a fájlformátumok között pedig az SVCD mellett a DivX-et is. 30 rádióadót előre beprogramozhatunk, ám a közepes teljesítményű hangszórók miatt még mindig távol vagyunk a dübörgő vagy éppen csilingelő „mozihangtól”.

Alig 2000 forinttal drágább a Panasonic SC-HT340, amelynek érdekessége, hogy az előbbiekben említett fájlformátumok kibővülnek a DVD-RAM-mal (a Panasonic saját szabványa), a kínálatban megjelennek az MPEG4-es és a WMA mozgókép-formátumok is. Sokat javít az egyéni ízlésnek leginkább megfelelő hangzás beállíthatóságán a manuálisan szabályozható hangszín (equalizer).

A 40000 forintnál drágább kategória első modellje a Samsung HT-P10, amely nem kínál ugyan új funkciókat az eddig felsoroltakon a túl, ám az 5.1-es hangrendszer 255 Wattos összteljesítménye már közepes alapterületű helyiségekben is torzításmentes és minőségi hangvisszaadást ígér.

A Sony DAV-DZ20 már egy kisebb „erőmű”: összesen 400 Wattos kimenő hangteljesítménye lehetővé teszi, hogy egy filmjelentben elhangzó suttogó párbeszéd is tisztán hallható és érthető legyen. Gyárilag előre-programozott hangszíneivel pedig „zene” és a „mozi” közötti optimális hangbeállítások választhatók ki.

Még több fájlformátum felismerésére alkalmas, ráadásul nagyságrendekkel jobb hangminőséget nyújtó összeállítást érhetünk el, ha különálló, de paramétereiben egymáshoz illeszkedő egységeket választunk. Egy jóminőségű DVD-lejátszó valamint egy hozzá csatlakoztatott különálló házimozi-erősítő főként a térhatású hangzásban kínálhat magasabb minőséget, ebben az esetben kulcskérdés a nagy(obb) teljesítményű hangfalak helyes kiválasztása. A különálló lejátszó-erősítő konfiguráció választásakor azonban számolnunk kell azzal, hogy két készüléknek is helyet kell biztosítani, valószínűleg nélkülöznünk kell a rádiót, és a házimozi-rendszer egységes megjelenése sem garantált.

 


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.