BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasznosak és szépek

Hasznos legyen, vagy inkább csak szép, egyszeri kellemes meglepetés, vagy sokáig az ünnep örömére emlékeztető dolog – gyakori kérdések ezek, amikor a karácsony közeledtével vásárolni indulunk, és azon törjük a fejünket, mivel is lephetnénk meg szeretteinket

Nos, az utóbbi másfél-két évben tapasztalható tendenciának köszönhetően már a műszaki, számítástechnikai cikkek szerelmesei is érezhetik úgy, hogy nemcsak hasznos, de szép ajándékot is adnak. A mobiltelefon-, a PDA-, a notebookgyártók fejlesztőközpontjaiban mintha egyszerre adták volna ki az utasítást: csináljatok valami szépet, „trendit”. A technológiai ipar napszámosai nekifeszülnek a feladatnak, és több-kevesebb sikerrel meg is oldják. Összeállításunkban a hasznos képességek mellett a figyelmet valamilyen okból a külsejével is megragadó eszközöket mutatunk be – a teljesség igénye nélkül.

Míg az elmúlt években a digitális fényképezőgépek, a lapos kijelzőjű (LCD- vagy plazma-) tévék voltak a legnépszerűbb műszaki cikkek a hazai vásárlók körében a karácsonyi időszakban, addig az idén a kereskedők várakozásai szerint a televíziók mellett az autós navigációs eszközök, a noteszgépek iránt lesz majd nagy kereslet.


Világító tévékeret

Ez év szeptemberében mutatta be a Philips legújabb, világító LCD-televízióját, a Philips 42PFL9900D-t, az Aureát, amelynek nemcsak a kijelzője, de a kerete is fényt bocsát ki. A keretbe épített LED-ek adta, a keretet és a környezetet megvilágító fény színe és ereje – a megjelenített képtől és annak tartalmától függetlenül – folyamatosan változtatható és változik. Hogy miért jó ez? A televízió nagyobbnak tűnik a valódi méreténél, ráadásul a fényjáték miatt a tévézés is kevésbé megterhelő a szem számára, mintha csak a képernyő világítana és az lenne az egyetlen fényforrás egy sötét szobában. A néző a távirányító segítségével bármikor változtathat a fény erején és a váltás sebességén, de ha úgy dönt, akár teljesen ki is kapcsolhatja. Ahhoz azonban, hogy a Philips által Active Frame-nek nevezett megoldás hatékony legyen, kizárólag 42 colos vagy annál nagyobb képátlójú televízióknál alkalmazható. Az Aurea már kapható Magyarországon is, igaz, mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ilyen tévével szeretné díszíteni karácsonyra a nappali egyik falát, hiszen a főként az interneten árult készülékért egymillió forint körüli összeget kérnek a kereskedők.


Könnyed örömök

Míg néhány éve a notebook férfias játéknak számított, addig napjainkra – úgy tűnik – a gyártók felfedezték maguknak a hölgyeket is, az ő ízlésüket kiszolgáló formák, színek jelennek meg, és valamennyi felhasználó örömére egyre könnyebbek is lesznek a készülékek. Akár a női táskák favoritja is lehet a Toshiba Portege R500, amely a maga kevesebb mint egy kilogrammjával (a hivatalos adatok szerint 979 gramm), 283x 215,8x19,5 milliméteres méretével igazán mobillá teheti használóját. November közepe óta magyar billentyűzettel is kapható, igaz, félmillió forintnál kevesebbel a zsebünkben nem érdemes útnak indulni, hogy vásároljunk egy Toshiba Portege-t.

Szintén az ultrakönnyű notebookok családjába tartozik az Acer Aspire 2920, amelyet talán úgy lehetne jellemezni, hogy a hordozható erő luxuskivitelben. A gyártó PR-osai által gyakran ékszerként is emlegetett, két kilogrammnál könnyebb, 12,1 hüvelykes képernyőjű készüléknél a fő hangsúlyt a multimédiás képességekre fektették. A gép egyedülálló audio- és videohangzást nyújt a Dolby Home Theater Virtual Surround Sound hangfalaknak köszönhetően, és gazdagítja a moziélményt az Acer Arcade szórakoztatóegység.

Egészen más volt a cél egy másik Acer gép létrehozásakor. A Ferrari és az Acer koprodukciójából született Ferrari 1100 valódi versenygép extrém igények kiszolgálására tervezve, mind a munkabírást, mind a szórakoztatást figyelembe véve. A külsőt szénszálas borítás, egyedi stílus jellemzi, a készüléket ellátták többek között ütésvédelemmel, ujjlenyomat-olvasóval, bluetooth VoIP-telefonnal és webkamerával. A tudásnak megfelelő az ára is, 560 ezer forint körüli összeget kell kifizetnie annak, aki az Acer Ferrarival akar száguldani a világhálón.

Hasonló árkategóriát és legalább ilyen minőséget képvisel az Apple. A MacBook Pro-család legújabb tagjait már Intel Core 2 Duo processzorokkal és akár 4 gigabyte RAM-tárral meg lehet szerezni. Az alig egy hüvelyk vastag, pehelykönnyű alumíniumházba épített MacBook Pro modellek kiváltsága a háttérvilágítással felvértezett billentyűzet. A fényérzékelők két oldalt, a hangszóró rácsai alatt, a bekapcsoló gombbal egy vonalban találhatók. Érdekes látni, ahogy sötétben a kijelző fényerejét leveszi, a billentyűzet háttérvilágítását pedig felkapcsolja a gép. Természetesen mindkettőt automatikusan is tudja szabályozni, de a felhasználók külön gombokkal is variálhatják a két opciót.


Zenerajongóknak

Ha már az Apple-nél tartunk, érdemes áttérni egy újabb népszerű ajándékkategóriára, a digitális zenelejátszókra. A társaság iTunes online zeneboltja révén uralja az internetes zenepiacot, és ezt a hegemóniát csak erősíti az iPod-lejátszók népszerűsége. A legújabb generációt az iPod Touch képviseli, amely az iPhone-telefonhoz hasonlóan érintésérzékeny képernyőjével forradalmian új felhasználói felületet biztosít a zenék és videók kereséséhez, lejátszásához. Az iPod Touch – az iPod-zenelejátszók között először – wifihálózati illesztőt is tartalmaz, amelynek segítségével három új alkalmazás is elérhetővé válik: a Safari webböngésző, a Google keresője, valamint az Apple speciális szoftvere YouTube-klipek lejátszásához. A készülék két változatban kapható, a 8 gigabyte-os 84 990, míg a 16 gigabyte-os 119 990 forintért vásárolható meg.

Persze nem csak az Apple tud újdonságokkal szolgálni az MP3-lejátszók területén. A digitális tévézés élményét hozza el az LG Electronics a zenelejátszók világába T80 jelölésű készülékével, amely az első, DVB-T- (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) adások vételére alkalmas flash memóriás MP3-lejátszó. Emellett az egyik jelenleg kapható legkeskenyebb készülék is a maga 55 milliméteres szélességével, 98 milliméteres hosszúságával és 12,8 milliméteres vastagságával.


Női sofőrök

A gyengébb nem felé fordulás nem hagyta érintetlenül a navigációs eszközök gyártóit sem, a folyamatot jól példázza a Mio H610. A 70 000 forint körüli vételárért egy igazán apró és nőies kis GPS-t vehetünk a kezünkbe. A virágmintákon felül a méretén is látszik, melyik a célcsoport. Meglepően apró, csak széltében nagyobb, mint egy átlagos mobiltelefon, a súlya mindössze 166 gramm. Persze azért a tudása sem elhanyagolható, a kiváló navigációs program, a teljes Európa-térkép, a gyors és pontos GPS-vevő hármasa nagyon ütőképes csapatot alkot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.