BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MP3, a karácsonyi sláger - az árzuhanás folyamatos

MP3. Egy bűvszó, amely igazán az utóbbi 4-5 évben hódította meg a világot – de akkor nagyon. A walkman és a discman eltűnt a süllyesztőben, és már annyira a múlté, hogy jó esetben is csak retró-összeállításokban szerepelnek. Aki ma zenét hallgat fülhallgatóval, szinte biztos, hogy a vezeték másik végét egy alig 2-3 dekás eszközhöz csatlakoztatja, amelyen az MP3-player felirat díszeleg. A Világgazdaság Online MP3-körképe.

A karácsonyi vásár egyik slágere évek óta az MP3-as formátumú zeneállományok lejátszására alkalmas készülék. Az árzuhanás folyamatos, már 1000 forint alatt is kapható MP3-lejátszó, így válóban mindenki számára elérhetővé vált a mobil zenehallgatás. Ráadásul a forgalmazók egyre nagyobb választékot kínálnak.

(Léteznek ugyan merevlemezes és mikrodrive-os kialakítású készülékek is, de legelterjedtebbek a mozgó alkatrészek nélküli flash-memóriás MP3-lejátszók – ezúttal csak ezek kínálatát vizsgáltuk a 10.000 forint alatti kategóriában.)

Első közelítésben úgy tűnhet, hogy csak egyetlen fontos paramétert kell figyelembe vennünk az MP3-lejátszók közötti válogatás során, ez pedig a megabájtokban (MB) mért tároló-kapacitás. Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet.

A készülék lelke ugyanis a digitális-analóg átalakítást végző DAC-áramkör, ettől függ, hogy milyen hangminőséget kapunk, és hatalmas különbségek vannak a szolgáltatásokban is. Zenehallgatásnál sokat számít, hogy egyedileg beállítható equalizerrel emelhetjük-e ki a hangszíneket, vagy csak az előre beállított (pop, rock, jazz, classic, stb) értékek közül választhatunk. Szinte mindegyik készülék tartalmaz mikrofont, így alkalmas hangrögzítésre is, többségükben beépített FM-rádiót is találunk.

Tudnunk kell, hogy az MP3-as formátum kompromisszumot jelent: a kis fájlméretet a hangminőség rovására lehet elérni. Éppen ezért az igazi „audiofil” zenekedvelők igényeit nem elégítik ki az alsó és középkategóriás MP3-as lejátszók hangminősége. Ennek oka, hogy a hangfájlok tömörítése minőségveszteséggel jár – a veszteség mértéke a tömörítéstől és az úgynevezett mintavételezéstől függ.

Jól illusztrálja ezt egy átlagos MP3-as zenefájl mérete is. CD-minőségű hang rögzítése esetén ugyanis egyetlen másodpercnyi (!) hang több, mint 1,3 MB-ot foglal el. Egy átlagos 3-4 perces zeneszám MP3-as formátumban pedig általában 3-5 MB (jobb minőségben 5-10 MB), amiből látható, hogy hangzásában nem közelítheti meg a valódi CD-minőséget.

Az már a fejlesztőmérnökök szellemes tömörítési eljárásait dicséri, hogy végül a mindennapos igényeket bőven kielégítő hangminőséget kaphatunk, hiszen villamoson, buszon, vagy akár autóban utazva nincs szükségünk koncertminőségre.

Az MP3-lejátszók estében a szűk keresztmetszetet jelenthet a készülékhez adott fülhallgató. Így amennyiben van lehetőségünk kipróbálni a kiválasztott készüléket (a próba-hallgatás amúgy is feltétlenül ajánlott), érdemes egy jól ismert és biztosan kiváló minőségű fülhallgatót is magunkkal vinni, és azzal is meghallgatni egy kiválasztott zeneszámot.

Kínálat az 1000-10 000 forintos sávban

A piacon jelenleg legolcsóbban kapható készüléknél nem csak a 990 forintos bruttó ár meglepő, hanem a viszonylag gazdag szolgáltatás-kínálat is. A Pocket Vivace kapacitása 256 MB, újratölthető akkumulátorral szállítják, LCD-kijelzője háttér-világítású, beépített equalizerével választhatunk az előre beállított hangszínek között és képes hangrögzítésre is.

A következő lépcsőbe az 1990 forintos készülékek tartoznak, amelyek gyakorlatilag ugyanezt tudják, de itt már számíthatunk az úgynevezett „ID3 tag” információk kijelzésére, tehát láthatjuk a zeneszám címét, az előadó nevét, az album címét, a fájl formátumát, stb. Igaz, a kisméretű LCD-k miatt ezek az adatok elég nehézkesen olvashatók, és ezen a háttér-világítás sem segít sokat. Az alapmodellek a 256 MB tárkapacitás mellett FM-rádióval is rendelkeznek, egy AAA-méretű elemmel átlag 10 órás üzemidőt biztosítanak. Az MP3 formátum mellett több, a számítógépes világban elterjedt formátumot is kezelnek (például: WMA, AAC, OGG), beépített mikrofonjukkal WAV formátumú hang rögzítésére is alkalmasak. Legtöbbjük képes lassított-gyorsított lejátszásra, és a számok véletlenszerű sorrendben történő megszólaltatására is, ám ezek a funkciók a gyakorlatban ritkán használatosak.

A Trekstor i. Beat jelű modell különlegessége, hogy menüje magyar nyelven is elérhető, a szintén 2000 forint alatt megvásárolható Trekstor i. Beat drive kapacitása szintén csak 256 MB, de érdekessége, hogy mivel memóriakártya-olvasóval is rendelkezik, az SD vagy MMC kártyákra rögzített zenei anyagok is lejátszhatók, így egyszerűen bővíthető az egyébként nem túl nagy kapacitás. 256 MB ugyanis 40-60 átlagos tömörítésű zeneszám tárolására alkalmas, ami egy idő után általában kevésnek bizonyul.

Az 512 MB belső memória-kapacitású készülékek ára 4000 forinttól indul: a Dana KB-713MP jelű eszköz egy FM-rádiót is magában foglal, és egy headsetet is találunk csomagban. Sokféle fájlformátum lejátszására alkalmas (WMA, WAV, MTV, MP1, MP2, MP3, ASF, WMV), USB 2.0 csatlakozása a számítógéppel történő gyors adatátvitelt biztosítja, színes kijelzője pedig az egyes üzemmódok közötti eligazodást segíti.

Az MP3-as lejátszók etalonja az iPod – népszerűségét jól mutatja, hogy már megjelentek a másolatok is. Az iPod-klónok közül az iPod Shuffle 512MB már 4000 forintért, az 1GB-os kapacitású változat 8900 forintért tűnik fel egyes web-áruházakban, de ezek hangsúlyozottan „utángyártott termékek”, ami bizonyára a hangminőségben is jelentkezik majd. A valódi Apple iPod 512MB-os változata 27900 forintért kapható, ám ez esetben garantált a kiváló hangminőség.

Érdekesség a TECHNAXX M-EASY jelű modell (ára 4900 forint), amelynek nincs belső memóriája, de beépített memóriakártya olvasója felismer minden MP3, WMA vagy WAV fájlt, amely a behelyezett SD vagy MMC kártyán található, és akár 1GB-os kártyákat is használhatunk.

Az 1GB-os flash-memóriával rendelkező készülékek ára 5500 forintnál kezdődik – a kategória alapkészüléke a Matsui MAT210MR a már megismert hagyományos funkciókat kínálja, egyetlen hiányossága, hogy nem tartalmaz beépített FM-rádiót.

Az FM-vevővel is rendelkező, szintén 1 GB kapacitású Odys S7 ára már 6990 forint, ez a modell az MP3 mellett WMA és WAV formátumú zenék lejátszását is kínálja, 26 x 10 mm-es háttér-világítású LCD kijelzőjén megjeleníthetők az ID3 tag információk, és 6 előre beállított hangszín közül is választhatunk.

Sandisk Sansa m240 jelű modellje (7500 Ft) a cég egyik új készüléke, amely az MP3 és WMA formátumú zeneszámok lejátszása mellett támogatja a letöltő-szolgáltatásokat is (Yahoo Music, Napster ToGo). Különlegessége, hogy 20 rádióadót előre beprogramozhatunk, és egy hagyományos AAA típusú ceruzaelem használata mellett akár 19 órás üzemidőre is számíthatunk.

Végül egy speciális, kifejezetten sportolóknak szánt MP3-lejátszó. Mivel a készülék tulajdonképpen egy összehajtható fejhallgató, nem kell tartanunk attól, hogy futás közben zavar a fülhallgató vezetéke. A 8800 forintért beszerezhető 1 GB-os memóriájú Lenco Xemio-232-est színes, háttér-világítású LCD kijelzővel építették, MP3 és WMA állományokat kezel, a saját ízlés szerint beállítható hangszínt 9-sávos equalizer biztosítja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.