BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Támadó mobilvírusok

A nem védett wifi- és egyéb hálózati kapcsolatok ma már az okos telefonokat használók számára is kockázatot jelentenek. A webes és e-mail-vírusok közvetlenül fertőzhetik meg a készülékeket, utat nyitnak a hackereknek, akik távolról irányítva az eszközt, hozzáférhetnek személyes információkhoz vagy megbéníthatják az alkalmazásokat.

Az Egyesült Államokban az okos telefont használók egyharmada már a mobilon éri el bankszámláját, több mint a fele pedig jelszóval használható weboldalakra is ellátogat – derül ki az Applied Research által végzett felmérésből. A Gartner előrejelzése szerint 2008-ra az okos telefonok globálisan elterjedtebbek lesznek, mint a laptopok. Ez egyben azt is jelzi, hogy a mobilok védelmében is jelentős üzlet rejlik. Az egyik meghatározó IT-biztonsági cég, a Symantec a napokban jelentette be: piacra dobta a smartphone-okra írt programját. Ez az első olyan mobilbiztonsági megoldás, amely mind a Windows Mobile mind a Symbian operációs rendszerű okos telefonokban használható. A cég ígérete szerint a program ugyanolyan szintű védelmet nyújt e telefonok számára, mint amely már szabványnak számít a laptopoknál és más számítástechnikai eszközöknél.

Az európai piacon ez év harmadik negyedévében 12,4 millió smartphone talált gazdára, 69,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az eladott készülékek 79,8 százaléka Symbian operációs rendszerrel működik, 13,1 százalékuk pedig Windows Mobile-on fut – a Microsofttól kapott tájékoztatás szerint. A Blackberryket forgalmazó RIM szoftvere csak a harmadik helyen áll, ötszázalékos részesedéssel. Ami az eladott készülékek márkáját illeti, a piacvezető ebben a szegmensben is a Nokia 72,6 százalékkal, a második helyen álló Blackberry (RIM) részesedése itt is öt százalék. A meghatározó márkák között található még a HTC, a Sony Ericsson és a Motorola.

Látványosan zsugorodik viszont a kéziszámítógépek (PDA) piaca, ahol a harmadik negyedévben megközelítőleg 213 ezer készüléket adtak el az európai piacon, 53 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Ezen a területen továbbra is meghatározó piacvezető a HP 38,2 százalékkal, a Palm részesedése 19, alig marad el tőle a Mio (18,8), s meghatározó még az FSC és az Acer hét, illetve öt százalékkal.

A Google, a T-Mobile, a HTC, a Qualcomm és a Motorola vezetésével 34 technológiai cég Open Handset Allience néven szövetségbe tömörült, hogy kifejlessze a mobileszközökre az első nyílt platformot, amelyet Androidnak neveztek el. A szövetség célja a mobilkészülékek innovációjának serkentése és a mainál jobb mobilos felhasználói élmény nyújtása. Az Android segítségével a fejlesztők, szolgáltatók és készülékgyártók alacsonyabb költséggel dobhatnak a piacra új termékeket. A nyílt platform nem más, mint egy integrált mobil „szoftvercsomag”, amely operációs rendszert, köztesszoftvert, felhasználóbarát kezelőfelületet és egyéb alkalmazásokat is tartalmaz. A mobiltelefonálók az első Android-alapú készülékekkel 2008 második felében találkozhatnak.

Az Open Handset Alliance tagjai: Aplix, Ascender Corporation, Audience, Broadcom, China Mobile, eBay, Esmertec, Google, HTC, Intel, KDDI, Living Image, LG, Marvell, Motorola, NMS Communications, Noser, NTT DoCoMo, Nuance, nVidia, PacketVideo, Qualcomm, Samsung, SiRF, SkyPop, SONiVOX, Sprint Nextel, Synaptics, TAT – The Astonishing Tribe, Telecom Italia, Telefónica, Texas Instruments, T-Mobile, Wind River. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.