BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tömörödő e-hulladék-piac

Növekvő begyűjtésminőségi problémák s ezzel egyidejűleg erőteljes piaci koncentráció jellemezte 2007-ben az elektronikai hulladékok piacát. A begyűjtött mennyiség a 2006-os 25 ezer tonnát követően az idén meghaladhatja a 30 ezer tonnát, jövőre pedig elérheti a 40 ezret. Így Magyarország várhatóan teljesíteni tudja az Európai Uniónak tett vállalását, amely szerint az egy főre jutó begyűjtött e-hulladék mennyiségének 2008-ra el kell érnie a négy kilogrammot éves szinten. Ezzel szemben a növekvő begyűjtés egyre magasabb fajlagos költségekkel jár, miközben az új termékek forgalmazásában komoly piactorzító hatása van a „free rider” – potyautas – jelenségnek is. A mintegy 2500-3000 gyártó és kereskedő cég kétharmada továbbra sem tesz eleget hasznosítási kötelezettségének, és környezetvédelmi termékdíjat sem fizet, ily módon jutva tisztességtelen piaci előnyhöz. Változásokat hozhat ezen a téren, hogy 2008. január 1-jétől a vám- és pénzügyőrséghez kerül valamennyi termékdíjas hatósági jogkör.

A növekvő költségek és az új üzleti lehetőségek együttes megléte a hulladékkezelői oldalon erőteljes piaci koncentrációt indított el. Az Inter-Metal csoport egymilliárd forintot fordít hét regionális telephely kialakítására, amelyek közül a csornai, a szekszárdi, az orosházi és a polgári létesítmény már 2008 első negyedévében megkezdi a tevékenységét. Emellett ez év szeptemberében szerzett többségi tulajdont az Alcufer Kft. az

E-Elektra Zrt.-ben, amely 800 millió forintos beruházással alig néhány hónappal korábban üzemelte be az ország legnagyobb e-hulladékfeldolgozó üzemét. (Cikkünk a 2. oldalon)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.