BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Webgyűjtemény

A világ legnagyobb festményadatbázisának létrehozatala mellett – az interaktivitást is lehetővé tévő web 2.0 alapon – művészeti közösségépítést is megcélzott a magyar ötlet alapján létrehozott angol nyelvű TerminARTors.com portál.

A projekt magyar megbízója a festményadatbázist oly módon kívánta létrehozni, hogy a klasszikusokat saját erőforrásból kezdi feltölteni az oldalra, a még alkotó művészek pedig az épülő adatbázist a saját műveikkel, de klasszikusokkal is folyamatosan bővíthetik.

A festményadatbázisban Aba-Nováktól Andy Warholig közel hatszáz művész munkái között kereshetünk, és Japántól Svájcon át Kanadáig több mint ezer múzeum állandó és időszaki kiállítását követhetjük figyelemmel. A portál adatbázisa – a felhasználók számával együtt – folyamatosan nő. A TerminARTors számos keresési funkciója között képekre, alkotókra, a készítés technikájára, az adott időszak mozgalmaira, kiállításokra, vagy a festményeknek otthont adó múzeumokra kereshetünk, az egyedi fejlesztésű színkereső segítségével pedig szín alapján is kiválaszthatjuk a hangulatunkhoz leginkább illő festményt.

A portál a közösségi funkcióival is úttörőnek számít a web „művészvilágában”: a regisztrált felhasználók – kortárs alkotók, valamely művészeti ág diákjai, művészettörténészek, gyűjtők, műértők – képeket tölthetnek fel, fórumozhatnak, blogot vezethetnek, a feltöltött képeket kommentálhatják, keresést segítő címkékkel láthatják el.

A TerminARTors egyedülálló találkozási lehetőség a még be nem mutatkozott, de felfedezésre váró művészek és műgyűjtők számára, művészettörténészek és művészetet tanulók forrása, a hivatásos vagy amatőr alkotók és művészetkedvelők hiánypótló közösségi platformja, de az utazásra készülők számára is lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére, előre tervezhetők a kiállítás- és múzeumlátogatások a célállomásokon mind a portál, mind az ott kialakuló közösség segítségével.

Az ötletgazda Makay Mátyás az Arcus Interactive Group, a Kirowski és a Carnation hármast bízta meg a megvalósítással. A művészettörténeti szakmai irányítást Sturcz János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető professzora vállalta fel. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.