BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kicsiknek köszönhetően felpezsdült az adsl-piac

Üdítő pezsgést hozott a hazai internetpiacon az év vége, köszönhetően az Econet.hu cégcsoporthoz tartozó Externet Zrt. aktivitásának. A társaság néhány hét leforgása alatt közel 25 ezerrel növelte ügyfelei számát.

Mielőtt bárki a fejéhez kapna, hogy lemaradt valami ellenállhatatlan akcióról el kell mondani, „csak” annyi történt, hogy a társaság intenzív terjeszkedésbe kezdett. Úgy tűnik, nem az Externet lesz az egyetlen, amely a közepes méretű szolgáltatók közül részt vállal az internetpiac konszolidációjában, a folyamatba szívesen beszállna az EnterNet, amely az év elején egy stratégiai befektetővel erősödött.

Az Externet elsőként a TVnet Kft. 10 ezer ADSL ügyfelének átvételét jelentette be november végén, majd pár héttel később a VIVAnet megvásárlását közölték. Az első tranzakció értéke 400 millió forint, a szerződést január 31-ig kötik meg, az előfizetők átadása pedig március elsején történik meg. Az Externet a vételárat - a ténylegesen átvételre kerülő előfizetők számának függvényében - 2008. április 30-ig fizetik ki.

A VIVAnetért 850 millió forintot fizet az Externet Zrt., amely a cég 47 százalékos üzletrészéért 400 millió forintot fizet készpénzben, míg a fennmaradó részt zártkörű részvénykibocsátásból fedezik. A VIVAnet Kft. mintegy 15 ezer ADSL ügyfél kiszolgálása mellett egy korszerű szervertermet is üzemeltet, a társaság 2007. évi árbevétele várhatóan 1 milliárd forint körül lesz.

Az Externet Zrt. további akvizíciókra készül a közeljövőben, a társaság középtávon az előfizető számot tekintve tíz százalék feletti részesedést szeretne elérni a hazai szélessávú internet piacon – mondta el érdeklődésünkre Pórffy András, a vállalat vezérigazgatója. A további terjeszkedést részben saját forrásból, részben bankhitelből, illetve a tőzsdén megjelenésből finanszírozzák majd. A vállalat tervei szerint az I. negyedév végéig megjelennek az Externet papírok a Budapesti Értéktőzsdén.

Míg az Externetnél eddig az anyavállalat jelentette stabil háttérre alapozva terjeszkedtek, addig az Enternetnél a TriGránit csoport operatív vezérigazgatója, Nyúl Sándor felbukkanása jelentheti a megoldást a növekedéshez. A TriGránit menedzsere magánemberként és az irányítása alatt álló Mogul Consulting LTD. révén jutott hozzá a többek között az EnterNet internetszolgáltatót és a Proserver szervertermet birtokló EnterNet Invest Zrt. húsz százalékához. Nyilatkozata szerint kisebbségi tulajdonosként az EnterNet operatív működésében nem kíván szerepet vállalni, azonban mint igazgatósági tag a stratégiai döntések meghozatalában részt vesz.

A cégnél egyébként nem titkolják, hogy a tulajdonrész értékesítéséből befolyó összegből a hazai internet piac konszolidációjában való aktív részvételt finanszírozzák majd - közölte érdeklődésünkre Bauer Róbert, az EnterNet cégcsoport igazgatóságának elnöke. A vállalat már tavaly is terjeszkedett, az Unicomm Kft.-t szerezték meg, amely több mint tízezer felhasználónak nyújt telefonszolgáltatást. A jelenleg mintegy 50 ezer felhasználót kiszolgáló EnterNet több hazai távközlési szolgáltatóval folytat tárgyalásokat az esetleges felvásárlásról, amelyek közül kettő országos lefedettségű - mondta el Bauer Róbert. A cégcsoport igazgatóságának elnöke szerint a hazai piacon számos olyan, kisméretű szolgáltató van, amelyek egyre nehezebben tudnak versenyezni a nagyobb, tőkeerős cégekkel, mind a termékpaletta, mind a szolgáltatás minőség vonatkozásában.

Mire jó a terjeszkedés?

Az új akvizíciókkal és a várható növekedéssel az Externet ADSL ügyfeleinek száma jövő év közepére várhatóan 45-55 ezerre nő, amely már elegendő ahhoz, hogy a társaság a helyi hurok bérleti konstrukcióval élve költséghatékonyan építse ki saját infrastruktúráját. A megoldás lényege, hogy az internet szolgáltató saját eszközeivel betelepül a vezetékes szolgáltató egyes központjaiba. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy ne csak a Magyar Telekom által kínált megoldásokat, hanem egyedi konstrukciókat is ajánlhassanak ügyfeleiknek – közölte Pórffy András. Jövőre az előzetes számítások szerint 300 millió forintot fordítanak majd a teljes hurokátengedéshez szükséges beruházásokra országszerte. Az elképzelések szerint ahol elegendő mennyiségű ügyfelük lesz, elindítják az akár 25 Mbit/s letöltési sebességre is képes VDSL szolgáltatást is.

ADSL előfizetők száma Forrás: NHH

(ezer)

2006. november 582

2006. december 613

2007. március 659

2007. június 685

2007. november 730

Az EnterNet Csoport Forrás: cégközlés

(millió forint)

*terv

2005 2006 2007* 2008*

Árbevétel 2167 2590 3200 4000

EBITDA 176 304 340 380

Adózott eredmény 83 204 50 200

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.