BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális rajzlapok - Ha ezt látná Leonardo!

Művészi kezekben akár egy ceruza és jegyzetlap is elég lehet egy maradandó értékű grafika megalkotásához. Legtöbben azonban lyukat radíroznak a papírba, még mielőtt elkészülhetne a Nagy Mű. A számítógép USB-portjához csatlakoztatható digitalizáló táblák segítségével szinte korlátlanul próbálkozhatunk – hátha Picasso vagy Leonardo da Vinci nyomdokaiba léphetünk. Korhatár nincs – felnőttkorban is elkezdhető!

A digitalizáló táblákkal olyan rajzlapot varázsolhatunk a monitorra, amelyen nemcsak a rajztehetségünket tehetjük próbára, hanem bármilyen képet (például digitális fotóinkat) átszínezhetjük, szabadkézzel előállított feliratokkal, ábrákkal, rajzocskákkal „hímezhetjük”, de akár aláírásunkat is rögzíthetjük digitalizálva valamilyen kép-formátumban.

A „tabletek” kezelése gyorsan megtanulható, az utóbbi évek modelljeivel már tökéletesen szimulálhatók a rajzórán vagy képzőművészeti szakkörben elsajátított rajztechnikák, a mellékelt szoftverek pedig speciális effektusokkal is segíthetik a munkát. A készülékek mindegyike egy olyan vezeték nélküli tollal működik, amelynek hegye nyomás-érzékeny, így a vonalak vastagsága könnyen szabályozható, a toll palástján található gombok pedig a többek között a radírozást, vagy a kijelölt területek színezését teszik lehetővé. A legtöbb digitalizáló táblához egy egeret is kapunk.

Az eszközök nem igényelnek külső áramforrást: a rajztábla az USB csatlakozón keresztül kapja a tápfeszültséget, a toll pedig a benne elhelyezett kisméretű elemről működik. A fejlettebb modelleknél nemcsak a toll, hanem a tábla is vezeték nélküli kapcsolódik a számítógéphez, ekkor azonban a rajztáblát is elemmel vagy akkumulátorról kell táplálni.
Mivel a digitalizáló-eszközök fejlesztése egy speciális terület, viszonylag kevés gyártó foglalkozik a rajztáblák és tollak előállításával – ők azonban igen nagy választékot kínálnak.

Az otthoni felhasználásra szánt, kisebb méretű (legfeljebb A4-es munkafelületű) modellek feletti kategóriában megtaláljuk a professzionális célokra – grafikai stúdióknak, mérnöki tervezőirodáknak, CAD/CAM alkalmazásokhoz – fejlesztett készülékeket is, ezek azonban akár többszázezer forintba is kerülhetnek.

Három fő szempont

A számunkra legalkalmasabb digitális rajztábla kiválasztásához csupán néhány szempontot kell mérlegelnünk: legfontosabb az aktív munkaterület (a valóban használható felület) nagysága, a toll érzékenysége, valamint a felbontás.

A jobb minőségű rajzeszközök hegye 1024 különböző erősségű nyomás megkülönböztetésére is képesek, ami a vonalak vastagságának „finomhangolhatóságát”, vagy más beállítással az alkalmazott szín árnyalatainak beállítását teszi lehetővé. A részletgazdagságot a minél nagyobb felbontással érhetjük el, az otthoni felhasználásra szánt modelleknél bőven elegendő, ha egy milliméteren belül 120 vonalat is elkülöníthetünk (120 vonal/mm).

Képeslaptól az A4-es méretig

Az aktív munkaterület mérete alapján három jellemző kategóriába sorolhatók a digitalizáló táblák: az alapmodellek hozzávetőleg képeslap méretű (A6, azaz 105x148 mm) rajzok elkészítésére alkalmasak. A következő kategóriába az A5-ös méretű (210x148 mm) hasznos felületet kínáló eszközök tartoznak – de igazán széles körben jól a megszokott, A4-es rajzfelületű (210x297 mm) digitális rajztáblák használhatók.

A legegyszerűbb (és persze legolcsóbb) készülékek megközelítőleg az A4-es lap negyedének megfelelő méretű aktív felületet kínálnak. A GENIUS G-Pen 450 jelű digitalizáló tábla (9800 forint) 10x14 cm-es munkaterületével csak egyszerűbb rajzok készítését teszi lehetővé, annak ellenére, hogy a vezeték nélküli toll 1024 szintű nyomás-érzékenységgel bír.

Valamivel kisebb (127x95 mm) munkafelületet kínál a Pentagram QadPen (10300 forint), sajnos a 0,254 mm-es rajzolási pontosság nem alkalmas finom részletek megjelenítésére, előnye azonban a 16 MB-os beépített memória, amely azt biztosítja, hogy a gyors kézmozgással rajzolt vonalak se szaggatottan jelenjen meg a képernyőn.

A Trust TB-2100 Wireless jelű modellje (11100 forint) 114x152 mm-es felülete már elegendő lehet kisebb grafikák elkészítésére, ráadásul rajzolási pontossága ebben a kategóriában jónak mondható: egy milliméteren belül akár 120 vonal elhelyezését is felkínálja (természetesen ezt csak az adott részlet megfelelő kinagyításával tudjuk megvalósítani). A nyomás-érzékeny tollal a vonalvastagság szabályozhatjuk, a toll palástján található 3 gombbal pedig a rajzolás, a radírozás és a színezés funkciói közül választhatunk.

A szintén kezdőknek szánt WACOM Bamboo One A6 (13500 forint) aktív felülete viszonylag kicsi (1278x94 mm), amit azonban ellensúlyoz, hogy a tábla magas felbontásra is alkalmas. Sajnos a toll nyomásérzékenysége csak 512 szintű, ami némileg korlátozza a vonalvastagság finomszabályozását, a gombok közül pedig hiányzik a „radír” funkció, ami a fölösleges vonalak eltávolítását nehezíti meg.

Ugyanebben az árkategóriában már A5-ös méretű grafikák készítésére alkalmas tablet is kapható.

Viszonylag új modell a Genius MousePen 8x6 (13000 forint), amely 210x148 mm-es munkaterületet kínál, az 1024 szintű nyomás-érzékenységű toll mellett „ráadásként” egy vezeték nélküli 3-gombos egeret is találunk. Különlegessége az aktív felület margóján megjelenő programozható cellák sora („Hot-Cell”), amelyekkel bármilyen előre beállított funkció vagy program gyorsan elérhető.

Hasonló nagyságú (203x152 mm) munkaterületet kínál a Trust TB-3100 digitalizáló tábla (17000 forint) – egyik előnye, hogy ez a csomag is tartalmaz 3-gombos vezeték nélküli egeret. A tábla magas felbontásának köszönhetően (120 vonal/mm) részletgazdag grafikák is készíthetők, érdekesség, hogy a szokásos szolgáltatásokon kívül 12 olyan plusz-funkciót is használhatunk, amelyek elsősorban a képszerkesztésnél nyújtanak segítséget.

Első közelítésben kissé meglepő lehet, hogy alig kell többet fizetnünk (18400 forint) a már A4-es kategóriába tartozó Pentagram O''pen XXL digitalizáló tábláért. Aktív felülete (304 x 228 mm) még nagyobb is egy A4-es lapnál, sajnos pontosság tekintetében jóval elmarad az eddig felsorolt modellektől. A legvékonyabb rajzolható vonal vastagsága 0,42 mm, ami igencsak kevés, ha az előzőekben leírt 120 vonal/mm értékhez viszonyítunk.

A finomabb felbontás (120 vonal/mm) azonnal jelentkezik az árban is: a Trust TB-4200 (23700 forint) azonban már az igényesebb és nagyobb méretű munkákhoz is kiválóan használható. A 228x304 mm aktív felületű digitalizáló táblához a magas nyomás-érzékenységű toll mellé kapunk egy vezeték nélküli egeret is, az alapszolgáltatások mellé pedig 24 plusz-funkciót rendelhetünk.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.