BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fedezzen fel elveszett római kori városokat - otthonról, a Google-lal

Az első világháború óta használnak légifelvételeket a régészek, a távoli perspektíva ugyanis gyakran sokkal többet láttat, mint a földközeli szemlélődés. Számtalan régészeti lelőhelyet talaj, víz, vulkáni hamu vagy homok fed, a Google Earth létezése óta viszont a régészeknek is sokkal könnyebb - írja az Index.

A légifelvételek, vagy ahogy a régészek hívják, a távérzékelési módszerek a rejtett, ősi leletek nyomára vezethetnek. Tom Sever, a Nasa régésze egy guatemalai maja város műholdas infrafotóit szemlélve rájött, hogy a világosabb növényzettel borított területek addig feltáratlan régészeti lelőhelyeket rejtenek.

A maják által építőanyagként használt mészkő ugyanis átszivárgott a talajba, ami úgy módosította a növényzetet, hogy az infravörös tartományban világosabbnak látszik.

A felvételek elkészítéséhez viszont nagyon sok pénz kell. Ezért is jelentett nagy könnyebbséget 2005-ben a keresőóriás Google Earth szolgáltatása, amely műholdképeket és légifelvételeket tesz ingyenesen, mindenki számára elérhetővé az interneten.

Luca Mori, olasz programozó például egy folyómeder alatt talált a Google Earth segítségével egy római kori épületet, majd szakértőkkel konzultált, akik feltárták a területet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.