BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Középpontban az adatok biztonsága

A technológiai média- és távközlési (tmt-) piacon működő cégeknek az idén újabb kihívások és kockázatok tömegével kell megbirkózniuk, köztük a digitális adattárolásból fakadó biztonsági fenyegetésekkel – állapítja meg a Deloitte Touche Tohmatsu legutóbbi felmérése. Az elemzésből kiderül, hogy az adatbiztonság és -védelem területén az említett ágazatokban működő vállalkozások nagy része „egy helyben toporog”. Az adatbiztonságra fordított kiadások növekedése ellenére is sokuk alig tud lépést tartani a növekvő veszélyekkel.

A Deloitte már második alkalommal vizsgálta meg világszerte több mint 100 tmt-vállalkozás adatbiztonsággal kapcsolatos gyakorlatát. A nehézségek dacára 69 százalékuk bízik abban, hogy hatékonyan meg tud birkózni a külső biztonsági kihívásokkal. Ugyanakkor alig valamivel több mint felük van csak meggyőződve arról, hogy megfelelően tudja kezelni a belső fenyegetéseket.

„A legjelentősebb veszélyforrások a szervezeten belülről származnak, ez azonban olyan fenyegetés, amelyet a legtöbb cég kezelni tud” – véli Ralph van Uden, a Deloitte Magyarország szakértője.

A tmt-vállalatok gyakran félre is értelmezik a biztonság fogalmát olyan területeken, mint a digitális jogkezelés, a biztonság és a mobil munkaerő, s hiba, hogy a fizikai és az információbiztonság kérdését nem összefüggéseiben, hanem külön-külön kezelik.

A felsorolt területeken működő cégek ilyen incidensek egész hadának – például hamis személyazonossággal elkövetett támadásoknak, adatszivárgásnak, számlacsalásoknak vagy adathalászatnak – vannak kitéve. A felmérés szerint az érintett vállalatok 82 százaléka ezért már használ valamilyen információbiztonsági irányítási rendszert. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.