BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magas a céges telefonszámla? Használjon Wi-Fi mobilt!

A cégek alkalmazottai szívesen beszélnek mobilon, akkor is, ha egymást az olcsóbb vezetékes telefonon is felhívhatnák. A dual módú mobilok megoldást jelentenek, mert tetszés szerint GSM és Wi-Fi hálózaton is működnek - írja a Figyelő.

A dual módban működő mobiltelefon előnye, hogy a hagyományos GSM kommunikáció mellett akár a vezeték nélküli internetes hálózaton is működik. Ha az egyik alkalmazott szeretné ebédelni hívni az egy emelettel feljebb lakói kollégáját, telefonja Wi-Fin létesíti kapcsolatot. Ha a mobiltulajdonos elhagyja a vételkörzetet, telefonja automatikusan visszaáll GSM üzemmódba. A költségek szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen úton-módon érik el egymást a kollégák.

A Wi-Fi az irodákban általában a helyi számítógépes hálózathoz kapcsolódik, így a telefonálás az interneten keresztül történik. Márpedig ha a hívás végig az IP hálózaton marad, akkor általában ingyenes. De hagyományos vezetékes telefonokat is érdemes az internetről hívni, ezek díja ugyanis többnyire kedvezőbb. Egyedül mobilt nem érdemes az internetről hívni, főleg akkor nem, ha a céges előfizetés az alkalmazottak között olcsóbb telefonálást tesz lehetővé.

Az ideális az lenne, ha a dual telefonok szabadon, bármikor átléphetnének egyik hálózatból a másikba, ez azonban csak mostanában kezd lehetővé válni. Ennek egyik oka, hogy a GSM, és az IP hálózat merőben eltérő felépítésű. Míg a GSM lényege, hogy központilag irányítják a hívásokat, az IP hálózaton nincs centrum, egyik cég sem tartja kézben. Gondot jelent tehát a kétfajta hálózat összehangolása, illetve az is, hogy a különböző cégek által gyártott készülékek, és szabványok kompatibilisek legyenek egymással.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.