BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen headsetet vegyünk?

Amióta a mobil internet egy USB-re köthető eszközzel is elérhető, már nemcsak a WiFi-vel ellátott repülőtéri tranzitokban, robogó vonatokon, vagy kávázókban lehet szükségünk 1-2 négyzetméternyi privát akusztikai térre. A megoldást a mikrofon-fejhallgató kombinációt kínáló headsetek jelentik.

Használhatnánk ugyan a noteszgépek beépített hangszóróit is, de azok kisteljesítményűek és amolyan „zsebrádió” hangminőségűek, a beépített mikrofonok pedig minden környezeti zajt érzékelnek, ami az internetes telefonálás közben kifejezetten zavaró lehet. Nem is szólva arról, hogy a beszélgetés tartalmát általában nem szeretnénk megosztani a mellettünk ülő idegenekkel.

Persze előfordulhat az is, hogy otthon, a lakásunk nappalijában kialakított számítógép-sarokban szeretnénk „akusztikailag elszigetelődni”. Ennek oka lehet az internetes telefonálás (például Skype, MS Messenger) vagy csak egy film megnézése, kedvenc zenéink meghallgatása, esetleg egy hangos számítógépes játék „környezet-kímélő üzemmódban” történő élvezete.

A headsetek kiválasztásánál elsősorban a fejhallgató frekvencia-átvitele, a mikrofon érzékenysége fontos, emellett érdemes figyelni az eszköz súlyára valamint a csatlakozókábel hosszára is. Legalább ennyire fontosak azonban a szubjektív szempontok: a dizájn és a komfort, ugyanis egy kényelmetlen, túlságosan szoros headset megszokhatatlan, ráadásul fejfájást is okozhat.

Az elegáns, vékony kivitelű eszközök kétségtelen előnye a kis súly – ezek fejhallgatói azonban a környezeti zajoktól kevésbé szigeteltek. A külső hangokat sokkal hatékonyabban zárják ki a fület szivacsos profillal körbeölelő fejhallgatók – ha pedig zenehallgatáshoz is használni kívánjuk a headsetet, akkor mindenképpen a szivacsos kialakítású eszközök közül válasszunk. Érdemes tudni, hogy a fejhallgató és a mikrofon csatlakoztatására szolgáló 3,5 milliméteres jack-dugókat általában színekkel is megkülönböztetik (azonosak a noteszgépek foglalatainak színeivel), az USB-csatlakozós eszközöknél erre nincs szükség.

Árkategóriák és frekvenciák

Már 1000 forint alatt is találunk jó néhány – esetenként az elfogadhatónál jobb hangminőségű – mikrofon-fejhallgató kombinációt, ezek többsége azonban mechanikailag gyenge konstrukció. Törékenyek, sérülékenyek, esetleg kényelmetlenek, így csak rövid ideig tartó használatra kínálnak megoldást.

Ha hosszabb távon gondolkodunk, akkor a headsetek vásárlásánál nem nagyon érdemes kompromisszumot kötni: olyan eszközt válasszunk, amely minden egyéni szempontunknak tökéletesen megfelel. A 3000-5000 forint közötti ársávban már neves gyártók jó hangminőségű, strapabíró, és nem utolsó sorban esztétikus eszközei közül válogathatunk.

A legolcsóbb, 1000 forint alatti headsetek között csak közepes hangminőségű eszközöket találhatunk. A CoolSound CH-101 (604 forint) maximum 30mW bemeneti teljesítménye a 15mm dinamikus típusú hangszórók ellenére is csak kis hangerő mellett szólaltatható meg torzításmentesen, az 50-16000Hz közötti frekvencia-átvitel miatt a mély és a magas hangok „lemaradnak”. A hasonló paraméterekkel rendelkező CoolSound CH-102 (744 forint) előnyeként is csak az 1,8 méter hosszú vezeték, és az azon található hangerő-szabályozó gomb említhető.

Figyelemre méltó, hogy az egyik legnevesebb perifériagyártó, a Logitech is kínál kifejezetten olcsó headsetet: a Dialog 220 csupán 768 forint, szolgáltatásai az internetes telefonáshoz elegendőek, de zenehallgatásra, vagy számítógépes játékhoz nem ajánlható.

Az A4tech HS-6 (1536 forint) már 20–20000 Hz-es frekvencia tartományt kínál, flexibilis dinamikus mikrofonjával kitűnik az alacsony árkategóriás eszközök mezőnyéből. Nagytestvére, az A4tech HS-7 (1650 Forint) annyival tud többet, hogy a hangerő-szabályozó mellett a mikrofon elnémítására szolgáló gombot is elhelyeztek.

A 2000 forintos kategória egyik jól használható modellje a TnB CSM 30 (2040 forint), 20-20000 Hz-es átvitelével már igényesebb felhasználásra is alkalmas, az 100 mW-os teljesítmény pedig azt biztosítja, hogy nagyobb hangerőnél is torzításmentes zenei élményben legyen részünk.

A bőrből készült fülhallgató-párnáknak köszönhetően esztétikusabb külső megjelenést és nagyobb komfortot kínál az Ednet Exclusive II (3400 forint), flexibilis mikrofonja mellett előnyként említhető a kábelbe épített hangerő-szabályozó gomb is.

A középáras headsetek egyik ígéretes darabja a Logitech PC Headset 120 (3600 forint), mivel a fejhallgató a 20-20000 Hz-es tartománya mellett a mikrofon is jó minőségű (100-10000 Hz), élethű hangátvitelre képes. Aki még dinamikusabb, igényesebb mikrofonnal szerelt készüléket keres, a Logitech Premium Stereo Headset-ben (4200 forint) találhatja meg az „igazit”, amelynek mikrofonja 100-16000 Hz között átvitelt ígér.

Az elsősorban internetes játékokhoz fejlesztett Logitech Precision PC Gaming Headset (6900 forint) különlegessége, hogy a mikrofon hangereje külön szabályozható, a fejhallgató 20-20000 Hz-es, a mikrofon 100-16000 Hz-es frekvencia-átvitele minden alkalmazási területre elegendő.

Aki ennél is többre vágyik, a Steelsound 5H V2 jelű headset (20500 forint) választásával találhatja meg az ideális eszközt, a hangszórók 16-28000 Hz átvitelére alkalmasak, de mikrofonja (75-16000 Hz) is átlagon felüli átvitelt biztosít.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.