BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött az ezüstrókák ideje! Az 50 felettieknek is helye van az infosztrádán

Május 22. és 25. között presztízskiállításon mutatják be a gazdasági társaságok, mit kínálnak az ötven feletti „ezüstgenerációnak”. A kiállítás fontos területe az infokommunikáció, ezért az esemény időpontjáig átfogó kampány indul az idősek digitális integrációjáért.

Az Expositor Rendezvényszervező és Marketingtanácsadó Kft. számos Magyarországon tevékenykedő cég részvételével Aktív 50+ címmel szervezi meg az első, kifejezetten 50 év fölöttieknek szóló kiállítást a Syma csarnokban. Az eseményen a ruházati termékektől a banki szolgáltatásokon át a lakberendezésig minden terület képviselteti magát, de kiemelt szerepet kap az infokummunikáció is, az összefogást alkotó társaságok ugyanis elsődleges célnak tekintik, hogy az idősebbek is helyet kapjanak az információs szupersztrádán.

Mint azt az Aktív 50+ Kiállítás sajtófőnöke, Kerényi Péter a sajtóbeszélgetés során elmondta, bár Magyarországon a legtöbb új internet felhasználó még mindig a fiatal férfiak közül kerül ki, a statisztikák azt mutatják, hogy az 50 év felettiek is egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a digitális technikára. 2006-ban az 50-59 év közöttieknek már 10 százaléka használta rendszeresen az internetet, ez mintegy 400 000 fős fogyasztói csoportot jelent, akinek igényeit a kereskedőknek is figyelembe kell venniük. Az ezüstgeneráció tagjai az internetet legnagyobb részben tájékozódásra használják, de fontos szerepet kap életükben az e-mailezés, sőt, 42 százalékuk a világháló segítségével végzi munkáját is. Míg az online vásárlás tekintetében az ötvenesek nem maradnak el a fiatalabbaktól, addig az internetes ügyintézés terén felül is múlják őket.

Az idősek technika iránti érdeklődését, és igényét mutatja, hogy minden helyszínen várólisták alakultak ki a már négy éve zajló Kattints rá, Nagyi! programban való részvételre. Kiss Gábor, a programot koordináló Budapesti Művelődési Központ munkatársa elmondta: az elmúlt évben kétezer nyugdíjas végezte el a jelképes díj ellenében igénybe vehető számítógépes tanfolyamot, vagyis 2007-ben annyian vettek részt, mint az elmúlt években összesen. A program a nagy érdeklődésre való tekintettel tovább bővül, idén már országszerte 25 helyszínen tanulhatnak internetezni a nagymamák, és nagypapák.

Dombi Gábor, az informatikai szervezeteket egybegyűjtő Inforum munkatársa úgy vélte, ma Magyarországon 3.5 millió olyan idős ember él, akikhez nem szólnak a reklámok, akiket nem tekintenek a fizetőképes kereslet részének. Az Inforum azért is indította el e-befogadás 2008 című programját, hogy a gazdasági társaságok bevonásával integrálja az idősebbek az információs társadalomba, és egyúttal rávilágítson arra, hogy nem szabad leírni az ezüstgenerációt. Dombi azt reméli, az Európai Unió céljaival összhangban, de a reális lehetőségek talaján maradva 2010-ig egy millió idős embert sikerül bekapcsolni a digitális vérkeringésbe az említett programokkal.

Tények az ötven felettiekről

• Magyarországon jelenleg minden ötödik, 2021-ben pedig már minden negyedik lakos lesz 60 éves vagy idősebb.

• A születéskor várható élettartam ugyanakkor nő: a férfiaknál 73,6 év, a nőknél 80,5 év várható.

• Az idősek aktív(abb)ak lesznek. A nyugdíjas időszak már nem „pihenő” nyugdíj lesz, a fogyasztói társadalom aktív tagjaivá válnak.

• A megélt gazdasági, társadalmi és politikai változások eredményeképpen mind életszemléletét, életstílusát, mind fogyasztói szokásait tekintve átalakuló és nem egységes összetételű csoportról van szó.

• A születéskor várható élettartam ugyanakkor nő: a férfiaknál 73,6 év, a nőknél 80,5 év várható.

• Az idősek aktív(abb)ak lesznek. A nyugdíjas időszak már nem „pihenő” nyugdíj lesz, a fogyasztói társadalom aktív tagjaivá válnak.

• A megélt gazdasági, társadalmi és politikai változások eredményeképpen mind életszemléletét, életstílusát, mind fogyasztói szokásait tekintve átalakuló és nem egységes összetételű csoportról van szó. Presztízs - Aktív 50+ • Egy olyan korosztály jelentős köre, akik már sokat dolgoztak sokat tapasztaltak és közülük sokan, sok mindent elértek.

• Akik megérdemlik, és igénylik is, hogy több évtizedes munkájuk gyümölcseként szert tehessenek olyan dolgokra, amelyek jelen aktív életük fontos elemei

• Akiknek megnövekvő szabadidejével, anyagi lehetőségeivel, a minőség iránti fokozott igényével egyre inkább számolni kell. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.