BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gypsii – Nemsokára a mobilunkkal kereshetjük barátainkat

A barcelonai mobil show-n mutatkozott be a Gypsii nevű új szociális weboldal, amellyel a mobiltelefonok adatait használva valós időben figyelhetjük, hol járnak barátaink.

A Gypsii kifejlesztői szerint a valós idejű helymeghatározás újabb dimenziót ad az online társkeresésnek. A segítségével mindig pontosan tudhatjuk, éppen merre járnak az ismerőseink, legyenek akár két méterre vagy kétezer kilométerre.

Dan Winterbottom, az információtechnológiával foglalkozó Informa elemzője szerint a szociális hálózatépítő oldalak felhasználóit valószínűleg vonzza majd az új lehetőség, bár sokan megborzonghatnak a gondolatra, miszerint folyamatosan figyelik őket.
Mivel a mobiltelefonok helyzetét akár háromszögeléssel, akár GPS chip használatával könnyen meg lehet állapítani, a piaci szereplők egy sor fejlesztést hajtottak végre ezen a téren. A jövőben előreláthatólag egyre nagyobb szerepet kapnak majd a működésüket a kontextushoz igazító berendezések. Ugyanakkor a valós idejű információ felhasználása nem feltétlenül jelenti, hogy mindig a legmegfelelőbb megoldást választhatjuk.

Arra a kérdésre például, hogy hol van a közelben könyvesbolt, a helymeghatározós mobil több hasznos találatot is mutat majd, könnyen lehet azonban, hogy az első helyet nem az az üzlet kapja meg, amelyik a legközelebb van, hanem az, amelyik a legnagyobb összeget fizette ki a keresőmotor üzemeltetőjének. A helymeghatározás piaci kihasználására már ma is adódnak példák, a Szingapúri mobilszolgáltató például naponta 200- 300 000, vásárlásra buzdító sms-t küld ki előfizetőinek minden alkalommal, amikor valamelyikük a belvárosi bevásárló negyed száz méteres körzetébe lép.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.