BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kapacitásbővítés külső merevlemezzel

Ha kicsi a merevlemezed, toldd meg egy lépéssel – azaz egy külső winchesterrel. Noteszgép esetén méregdrága kaland lenne a beépített HDD (Hard Disk Drive) cseréje, de az asztali gépek bővítésére is a hordozható külső merevlemezek jelentik a kényelmes és gazdaságos megoldást. A világgazdaság Online ezek piacán nézett körül.

A számítástechnika egyik kegyetlen igazsága, hogy minden merevlemez kapacitása „kinőhető”. Az 5-10 megabájtos digitális fotók, esetenként többszáz magabájtos videók korában nem is olyan nehéz hónapok alatt elfogyasztani a szabad tárkapacitást nagy részét (ami egyébként a rendszer lassulását vonja maga után), aztán jöhet az időt rabló fájltörölgetés.

A tárkapacitás növelése ideig-óráig megoldható pendrive-okkal (más néven memória-kulcsokkal), vagy az adatok CD-re, DVD-re történő rendszeres kiírásával, ám az így elmentett adatok nyilvántartása, és a későbbi visszaolvasása körülményes és időigényes. Érthető, hogy a felhasználó minden adatot, fotót és videót azonnal akar elérni, nem pedig CD-k és DVD-k között bogarászva előkeresni a hónapokkal ezelőtt archivált fájlokat.

Kétszeresen is ideális eszköz a külső merevlemez: egyfelől mert hordozható, másfelől mert akár 1000-2000 gigabájtot is hozzáadhatunk a beépített winchester kapacitásához.

(A külső merevlemez nem tévesztendő össze a mostanában egyre divatosabb külső hálózati meghajtóval (NAS = Network Attached Storage), amely elsősorban a helyi hálózatok felhasználói számára kínál egyedi hozzáférési jogosításokkal is védett módon elérhető adatokat.)
Megoldhatók ugyan a gondok a beépített merevlemez nagyobbra cserélésével is, de az a noteszgépek esetében sokkal drágább megoldás, az asztali gépeknél pedig szakértelmet kívánó eljárás, és alig kerül kevesebbe, mint a külső merevlemez.

Gazdaságos választás

A külső merevlemezek kiválasztásánál az eszközön belüli adatelérés sebesség (ami többek között a winchester fordulatszámától függ) mellett a külső eszköz és a noteszgép (vagy asztali számítógép) közötti adatátviteli sebessége is fontos. Ez utóbbi a csatlakozás fajtájától függ: a hagyományos winchestert tartalmazó külső merevlemezek általában USB-porton, jobb esetben USB-porton és FireWire kapcsolattal is illeszthetők. Fontos lehet még a belső gyorsítótár (puffer) mérete (általában 8, 12 vagy 16 MB) ami jelentősen felgyorsíthatja az adatátvitelt.

Vásárlás előtt tehát a saját noteszgépünk vagy asztali gépünk adottságait kell feltérképeznünk (erről a Windows „Vezérlőpanel” / „Control Panel” menüpontjában, a „Rendszer /System” ikonra kattintva kaphatunk tájékoztatást). A csak USB-csatlakozást felkínáló külső adattárolók esetén az „USB 2.0” jelenti kulcsszót, mivel ezzel a csatlakozási lehetőséggel akár 480 MBit/s adatátviteli sebesség is elérhető (feltéve, hogy a számítógépünk is támogatja) – a FireWire régebbi verziója csak 400 MBit/s, az újabb változat azonban már 800 Mbit/s átvitelére is képes.
Ha gazdaságossági szempontból is elemezni akarjuk a kínálatot, akkor az 1 GB-ra eső vételárat is érdemes figyelni. (Igazodási pontként jó tudni, hogy a márkás, jó minőségű beépíthető merevlemezeknél ez a mutató 40-50 Ft/GB között mozog.)

Amennyiben pénztárcánk megengedi, érdemes legalább 500 GB kapacitású külső merevlemezt választani. És nemcsak azért, mert valószínűleg az új eszköz is meglepően gyorsan fog megtelni (főleg, ha fotókat, videókat tárolunk), hanem azért is, mert az 1 GB-ra eső fajlagos költséget tekintve egy 500, vagy 750 GB-os külső merevlemez alig drágább, mint egy beépíthető winchester. (Mint az alábbi összeállításból is látszik, az 500 GB-nál kisebb és nagyobb kategóriában már drágább fajlagos költséggel kell számolnunk.)

Az ismert márkanevek a külső merevlemezek esetében nem feltétlenül jelentenek magasabb árakat – ráadásul a nagy múltú gyártók könnyen installálható készüléket kínálnak, a korszerűbb operációs rendszerek automatikusan felismerik az eszközt, így nem kell külön telepíteni azt. Fontos szempont lehet, hogy a neves gyártók kiforrott szolgáltatásokat nyújtó szoftvereket mellékelnek, egyes modelleken néhány kezelőszerv is segíti az adatok könnyebb másolását.

Gigabájtok fajlagos költségei

160 GB-os külső merevlemezek (fajlagos költség: minimum 82 Ft/GB)
A piacon jelenleg kapható legolcsóbb eszköz a 160 GB-os, USB 2.0 csatlakozású Yakumo External Storage (13000 forint) – de a tapasztalatok szerint a Windows nem ismeri fel automatikusan, tehát telepítése némi szakértelmet is igényel. A márkás külső HDD-k közül a legkedvezőbb árat a Packard Bell STORE&SAVE 3500 jelű modellért kérik (19500 forint).
250 GB-os külső merevlemezek (fajlagos költség: minimum 66 Ft/GB)
A Yakumo External Storage szintén USB 2.0 csatlakozású (16500 forint), az ismert márkák közül a Seagate FreeAgent 250 GB-es készülékért kell a legkevesebbet fizetnünk (19500 forint).

320 GB-os külső merevlemezek (fajlagos költség: minimum 65 Ft/GB)
Meglepő módon ebben a kategóriában egy jónevű gyártó modellje szerezhető be legolcsóbban: a Western-Digital MyBook Essential II bruttó vételára 20800 forint.

Nem sokkal drágább a szintén USB 2.0-ás csatlakozású LaCie Desktop Hard Disk külső merevlemez (22200 forint) – ezt az árat is érdemes összehasonlítani a 160 GB-os kategóriával, hiszen az árkülönbség csupán néhány ezer forint, ám ezesetben kétszeres tárkapacitást élvezhetünk.

500 GB-os külső merevlemezek (fajlagos költség: minimum 46Ft/GB)
A leggazdaságosabb kategória, hiszen (mint említettük) gyakorlatilag ugyanolyan fajlagos költséggel szerezhetjük be a hordozható(!) külső merevlemezt, mint ha beépíthető winchestert választanánk. Ha számítógépünk is alkalmas a FireWire800 kapcsolatra, akkor gyakorlatilag hasonló átviteli sebességgel másolgathatjuk majd adatainkat, mintha beépített merevlemezzel dolgoznánk.

Itt a Seagate FreeAgent Desktop jelű modell nyeri az árversenyt 23200 forinttal, alig drágább (23700 forint) a Western Digital My Book II Essential Edition 500 GB jelzésű eszköze, vagy a szintén USB 2.0-ás csatlakozású IOmega 500 GB-os külső merevlemeze (26000 forint).

750 GB-os külső merevlemezek (fajlagos költség: minimum 51 Ft/GB)
Ismét két neves gyártó kínálja a legkedvezőbb árat: az USB 2.0 portra köthető Western-Digital MyBook Essential 750 GB 38300 forintért vihető haza, az IOmega Triple Interface 750 GB ára ugyan érezhetően magasabb (52000 forint), de ennél a modellnél az USB 2.0 mellett megtaláljuk a FireWire800-as csatlakoztatási lehetőséget is.

1000 GB-os külső merevlemezek (fajlagos költség: minimum GB (50 Ft/GB)

Ebben a kategóriában is igen kedvező fajlagos költséggel számolhatunk, de nem árt figyelembe venni, hogy a 1000 GB-os külső merevlemezek már komoly tömeget képviselnek, a 2-2,5 kilogrammos „téglák” már nehezebben hordozhatók.

Itt is a Western Digital kínálja a nyertes árakat, az USB 2.0 csatlakozású MyBook Essential II 1000GB vételára 50600 forint, a FireWire kapcsolatra is alkalmas MyBook II Home Edition-ért pedig 59600 forintot kell fizetni.

A következő kategóriába a 2000 GB-os (2 terabájt) kapacitású külső merevlemezek tartoznak, de ezeket az eszközöket már nem igazán az egyéni felhasználóknak szánták. Az eszközök tömege is nagyobb annál, mint amit kényelmesen magunkkal vihetünk, és a fajlagos költség is megugrik: a Western-Digital MyBook World Edition II 2TB jelű készülék ára 139600 forint (ami 70 Ft/GB-os egységárat jelent), és ezestben már az sem vigasztaló, hogy felkínálja a FireWire800 csatlakozást.

Ha valakinek mégsem lenne elegendő az egyszeri 1000 GB-os bővítés, akkor a további árcsökkenésre várva érdemes elhalasztani a második terabájt beszerzését, nem is szólva arról, hogy amennyiben egy ilyen hatalmas kapacitású eszköz meghibásodik, akkor egycsapásra mondhatunk búcsút minden adatunknak – tehát a 2 x 1000-GB-os megosztás biztonságosabbnak is mondható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.