BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kéretlen e-mailek non-profit célból - Adónk egy százalékát spamekben is kérik

Egy spamszűrőket készítő vállalkozás szerint az utóbbi időben már a civil szervezetek is csatlakoztak a kéretlen leveleket küldők táborába. A leveleket vicces üzenetekkel, vagy álcázással próbálják célba juttatni.

A Sunbelt Software hazai képviselőjének ügyvezetője szerint törvénytelen, hogy a civil szervezetek kéretlen levelek segítségével hívják fel az internetezőket arra, hogy számukra ajánlják fel adójuk egy százalékát. Az üzenetek általában egy civil szervezetek adatait tartalmazó gyűjtőoldalra terelik az olvasókat, valódi céljukat pedig gyakran tréfás mondatokkal, elterelő szövegekkel álcázzák.

A módszer azért lehet sikeres, mert a legtöbb spamszűrő az üzenetekben előforduló szavak alapján válogatja ki a szemétbe való leveleket, így a megtévesztő mondatok segíthetnek abban, hogy a levél átcsússzon az ellenőrzésen. Az üzenetek végén számtalan esetben olvasható szöveg, miszerint az e-mail címet egy webes ismerőstől kapta a szervezet, nem mentesíti a küldőt a felelősség alól. Még ha például egy közösségi portálon valaki meg is adja elérhetőségünket, ez még nem jogosítja fel a harmadik személyt arra, hogy levelet küldjön. A kéretlen levelek küldése tehát mindenképpen törvénytelen, még ha non-profit céllal történik is.

A szoftvergyártó cég munkatársa ugyanakkor hozzátette: ma már egyre gyakoribbak Magyarországon is az úgy nevezett tapogatózó spamek, amelyek ártatlannak tűnnek, nem kereskedelmi célt szolgálnak. Ezekben az esetekben a küldő célja, hogy értesüljön arról, milyen hivatkozásokra kattint rá a felhasználó, majd az adatok birtokában továbbadja az e-mail címet olyan gazdasági vállalkozásoknak, amelyek a megfigyelt szokások alapján hasznot remélhetnek az illetőtől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.