BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemerült az elem? Majd a zakója feltölti! – Itt az "okos ruházat"

Az úgynevezett energiaöltözet különleges szövetének köszönhetően alkalmas arra, hogy akár a test, akár a szél mozgását energiává alakítsa.

A Nature magazinban megjelenő elemzés szerint nincs messze az idő, amikor az okos telefonokat, "okos ruhák" követik. A tudósok a nanotechnológia segítségével olyan szövetet fejlesztenek, amely képes önmagában energiát fejleszteni. Az energiaöltözet különlegessége, hogy rendkívül apró kefeszerű elemekből áll, amelyek a külvilág hatására egymáshoz dörzsölődnek, ezáltal energiát fejlesztenek.

A technológiát fejlesztő Fibretronic cég munkatársai szerint a hordozható elektronikai eszközök egyre népszerűbbek, így egy, a hagyományos akkumulátorokat felváltó puha, kényelmes ruhára várhatóan nagy igény mutatkozik majd. A technológia kidolgozói szerint valószínű, hogy képesek lesznek az energiaruha minden négyzetméterén 80 milliwattos teljesítményt előállítani, ez az energia pedig akár egy iPodot is működtethet. Ugyanakkor a rugalmas intelligens anyagokat kutató George Stylios professzor szerint nem lesz egyszerű a berendezések működtetéséhez elegendő energia előállítása. Lehetséges, hogy a szükséges energia termeléséhez jókora méretű energiaruhát kell majd hordani, illetve nagyon gyorsan futni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.