BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási tárterületet kínál a NAS

Akár 1 terabájt tárkapacitású eszközzel közlekedetünk a világhálón, ha hónunk alá csapunk egy külső hálózati meghajtót. A NAS (Network Attached Storage) néven ismert tömegtárolók egyetlen kábellel csatlakoztathatók a helyi hálózathoz, így számítógépes adatainkat azonnal megoszthatjuk a hálózat résztvevőivel, vagy elérhetővé tehetjük azokat akár a világhálón is.

Az asztali számítógép merevlemezének tárkapacitása még egyszerűen bővíthető, de a noteszgépek legfeljebb 160-200 GB-os winchestere biztosan kevés a nagyméretű számítógépes állományok (képek, videók, zenefájlok, esetleg tervrajzok, komplett tender-dokumentációk, stb.) tárolására. A tárkapacitás növelése átmenetileg megoldható memória-kulcsokkal (pendrive), vagy az adatok CD-re, DVD-re történő rendszeres kiírásával, ám az így elmentett adatok nyilvántartása, és a későbbi visszaolvasása körülményes és időigényes.

Az igazi probléma azonban akkor jelentkezik, amikor a helyi hálózatba kötött asztali gépünk vagy noteszgépünket kikapcsoljuk, mivel azzal egy csapásra megszűnik mind a beépített, mind pedig a számítógéphez USB-porton csatlakozó külső merevlemez elérhetősége.

Megoldást a külső hálózati meghajtó (NAS, Network Attached Storage) jelenthet, amely elsősorban a helyi hálózatok felhasználói számára kínál egyedi hozzáférési jogosításokkal is védett módon elérhető adatokat.
Ezek az eszközök a hálózat számítógépeitől függetlenül is működőképesek, mivel a helyi hálózat útválasztójára (router) csatlakoznak, és így önálló meghajtóként érhetők el. Nagy előny, hogy egyidejűleg akár 10-15 felhasználó is csatlakozhat a külső hálózati merevlemezhez, és eközben az adatforgalom egyik asztali vagy noteszgép teljesítményét sem csökkenti, mivel a NAS önálló erőforrásokkal is rendelkezik. Még a legegyszerűbb, hordozható NAS-meghajtók is tartalmaznak egy önálló (kis- vagy közepes teljesítményű) processzort és rendelkeznek belső memóriával is, tehát a készülék kívülről konfigurálható, és végül a külső merevlemezeknél szélesebb körben használható eszközt kapunk.

Alaphelyzetben persze a számítógépünk USB 2.0 portjához is csatlakoztathatjuk a külső hálózati meghajtót, és a szokásos módon (saját gépünk erőforrásainak megosztásával) is hozzáférhetővé tehetjük adatainkat. Csakhogy akkor nem tudjuk kihasználni azt az előnyt, amit a közvetlen (és ezért gyorsabb) hálózati elérés kínál, ráadásul saját gépünket is terheljük, így az lelassul.

A hálózati elérés a lényeg

A NAS lényege éppen a közvetlen hálózati elérhetőség, ami az adatviteli sebességben és az önálló működés képességében jelent előnyt a hagyományos hordozható merevlemezekhez képest. További előny, hogy a megfelelő beállítások elvégzése után a számítógép kikapcsolása után is elérhető az eszköz a hálózaton keresztül, ami jelentős energia-megtakarítást is eredményezhet: míg egy PC akár 300 Watt teljesítményt is felvesz, addig a NAS eszközök csak 10-20 Wattot fogyasztanak.

Csatlakoztatás után a nagy átviteli sebességet (10, 100 vagy 1000 Mbit/s) biztosító Ethernet kapcsolattal megjelennek a helyi hálózat (LAN) erőforrásai között, így a hálózat felhasználói azonnal hozzáférhetnek a merevlemezen tárolt adatokhoz, kép- vagy videó-fájlokhoz.

Kérdés azonban, hogy valóban minden felhasználó számára azonos jogosítási hozzáféréseket kívánunk-e biztosítani? Akár otthon, akár kisebb irodákban használjuk az eszközt, valószínűleg többszintű jogosításokkal szeretnénk közreadni az állományokat. A NAS készülékek mellé csomagolt szoftverekkel (általában webböngészővel, vagy a gyártó által kifejlesztett segédprogrammal) elvégezhetők a hozzáférési jogosultságok beállításai, ezen műveletek elvégzéséhez azonban többnyire már nem elegendőek az átlagos felhasználói szoftver-ismeretek.

A kisebb kapacitású NAS eszközök tömege és külső mérete biztosítja a valódi hordozhatóságot, de a nagyobb irodákba szánt készülékek már fix telepítést igényelnek. Az alábbiakban a hordozható külső hálózati merevlemezek kínálatából a 100 ezer forint alatt megvásárolható jellemző modelleket emeltük ki.

A legalacsonyabb áron beszerezhető készülék az elsősorban otthoni használatra szánt, 320 GB-os merevlemezt tartalmazó IOmega Home Network (35000 forint). Az USB és Ethernet csatlakozást is felkínáló eszköz viszonylag kis kapacitása csak rövid távon nyújt megoldást.

Az 500 GB-os winchesterrel épített LaCie Ethernet Disk mini500 (52800 forint) a 7200-as fordulatszámú merevlemeznek és a 8 MB-os belső átmeneti tárnak köszönhetően gyors adatelérést biztosít, a helyi hálózatra FastEthernet 10/100 csatolón keresztül illeszthető, de itt is lehetőség van az USB 2.0 használatára. Másfél kilogrammos tömege, és zsebkönyv méretű háza (160 x 173 x 44 mm) igazán könnyen hordozható eszközzé teszi. A készülék a „nagytestvére” a 750 GB-os LaCie Ethernet Disk mini750 (73200 forint), amelynek egyik előnye, hogy már az előzőnél nagyobb sebességű Gigabit Ethernet 10/100/1000 csatlakozást is támogatja, így gyorsabb adatátvitel tesz lehetővé.

Hasonló kapacitású a Western Digital My Book World Edition 750 GB jelű modellje (61150 forint). A csupán 1,2 kg tömegű eszköz egy gyors (percenként 7200 fordulattal működő) merevlemezt foglal magában, Gigabit Ethernet csatlakozójának köszönhetően ez a készülék mondhatja magáénak az egyik legjobb ár/teljesítmény mutatót.

Első közelítésben csábító lehet a D-Link DNS-313 NAS meghajtója (21450 forint), ami azonban csak egy üres „hardver-keret” – viszont mi választhatjuk meg, hogy mekkora tárkapacitású legyen végül a NAS. A házba egy maximum 1024 GB-os, szabványos 3,5 inches merevlemezt építhetünk be, így a végső ár jóval magasabb lesz, hiszen egy 1000 GB-os merevlemez esetén kb. 55000-60000 forintos plusz-költséggel is számolnunk kell, összességében (71450-81450 forint) azonban egy gyors és többfunkciós eszközhöz juthatunk. A nyomtatószerverként is használható készülék az 1000 Mbit/s átviteli sebességet biztosító Gigabit Etherneten csatlakoztatható a helyi hálózathoz (vagy USB 2.0 porton keresztül az asztali számítógéphez, illetve a noteszgéphez).

Nem kell sokkal többet fizetni a hordozható kategória egyik csúcsmodelljéért sem. Az 1 terabájt kapacitású LACIE Ethernet Big Disk 1 TB jelű eszköz (82500 forint) átviteli sebessége szintén kiváló, kezelőszoftverei egyszerűen használhatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.