BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szemétbe a papír térképekkel! A Nokia új mobil-fejlesztése

A Nokia új modelljeibe olyan navigációs rendszert épít, amely valós időben irányítják a tulajdonost a megfelelő útvonal. A cég képviselői szerint az új szoftverrel idejétmúlttá válnak a túlméretezett papír térképek.

Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója a tervezett fejlesztésekről azt mondta: a jövőben nem lesz az autóhoz rögzítve a navigációs eszköz, a tulajdonos bárhová magával viheti majd. Az óriáscég vezetője szerint a térképes alkalmazások jelentik a következő évek egyik legfontosabb fejlődési irányát a mobilkommunikációban. A képesség, amelynek segítségével a telefonok a térbeli helyzethez igazítják működésüket, Kallasvuo szerint legalább annyira fontos lesz, mint a hangátvitel volt húsz évvel ezelőtt.

A Nokia a barcelonai mobilkonferencián tette meg bejelentését, miszerint piacra dobja az első, gyalogosoknak szánt GPS-t. A cég véleménye szerint a mobiltelefonba épített navigációs rendszer olyan egyértelmű, és könnyen elérhető lesz, mint most a fényképezőgép. A Nokia szándékainak komolyságát jelzi, hogy mostanáig 6 milliárd dollárt fektetett be a térképszoftvereket gyártó NavTeq vállalatba. A tervek szerint a cég 35 millió GPS-szel szerelt telefont ad el 2008-ban. A GPS-szel kapcsolatos bejelentés mellett a Nokia arról is tájékoztatta a mobilkonferencia résztvevőit, hogy lecseréli az eddigi csúcstermékének számító N95-ös modellt. Az új N96-ot 16 gigabájtos beépített flash memóriával szerelik, a telefon pedig DVB-H segítségével élő mobiltelevízió adások vételére is alkalmas lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.