BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple becsapja a felhasználókat?

John Lilly, a Mozilla vezérizgatója blogján hosszasan tiltakozott az Apple azon gyakorlata ellen, amellyel Safari nevű böngészőjét terjeszti. Szerinte a gyakotlat aláássa a szoftvergyártók, és a felhasználók közötti bizalmat.

Lilly azt írja internetes naplójában: a felhasználók megbíznak a szoftverek gyártóiban, és ha úgy gondolják, elérhető egy frissítés, magától értetődően telepítik, és nem biztos, hogy pontosan megnézik, mit is töltenek le.  A Mozilla vezérigazgatója azért kelt ki ily módon az Apple ellen, mert az Apple Software Update nevű, Windows környezetben futó program szerinte "becsempészi" a cég Safari nevű internetböngészőjét a felhasználók gépére azzal, hogy alapértelmezésben telepíti a programot, miközben azt a benyomást kelti, hogy csak egy frissítés töltődik le. - írja a Newsfactor.com

John Lilly szerint az Apple módszereivel lehetővé teszi, hogy számtalan olyan programot is letöltsenek tőle, amelyekre a felhasználóknak valójában nincs szükségük. Elemzők szerint a rivális Firefox böngészőt gyártó vállalat vezetőjének felháborodása mögött legalább annyi anyagi, mint erkölcsi megfontolás rejlik.

A Mozilla bevételének jó részére azzal tesz szert, hogy böngészőjéhez alapértelmezésként csatolja a Google keresődobozát. Ezért könnyen lehet, hogy Lilly elsősorban a cég évi mintegy 67 millió dolláros bevételét félti az Apple-től – vélte a Sterling Market Intelligence elemzője. A szakértő úgy látja, a Mozillának nem kell tartania az Apple terjeszkedésétől, mert nem valószínű, hogy a felhasználók tömegesen térnének át a Firefoxról a Safarira.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.