BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Blu-ray: máris feltörték a másolásvédelmet

Bár a Sony új adathordozóját két szintű védelemmel látták el, mostanra bebizonyosodott: egyik sem tarthatja vissza azokat, akik az illegális sokszorosításban érdekeltek. A BD+ nevű speciális technológia elbukott, annak ellenére, hogy azt állították: tíz évbe is beletelhet a feltörése.

Nem ez az első sikeres támadás a Blu-rayen alkalmazott másolásvédelem ellen. Az első védelmi vonalnak szánt 32 bites AACS rendszer már 2006 végén legyőzték a hackerek. Hiába próbálták megakadályozni, a másolásvédelem alkalmazásának ellenzői nyilvánosságra hozták a rendszer feltöréséhez használható kódokat olyan honlapokon, mint a Digg. – írja a TechWeb.

A BD+ nevű védelmi mechanizmust egyfajta második vonalnak szánták. A 2007-es kifejlesztést követően egy szaklap azt írta, a kód feltöréséhez legalább tíz évre lesz szükség. Még csak nyolc hónapja alkalmazzák az új technológiát a Blu-ray-en,  a SlySoft azonban honlappján már elérhetővé tette az AnyDVD HD program új verzióját, amely képes feltörni a Sony formátumát is. A hackelő szoftver készítői úgy nyilatkoztak: büszkék arra, hogy megbirkóztak a korábban feltörhetetlennek hitt formátummal, bár tudják, hogy a BD+ kódolásban még számos kiaknázatlan lehetőség rejlik. Az AnyDVD szerzői úgy vélik, a módszer finomításával a jövőben nehezebbé válhat a Blu-ray feltörése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.