BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Diktafonból csak digitálisat érdemes venni

Habár a mobiltelefonok, MP3-lejátszók, digitális fényképezőgépek, PDA-k is alkalmasak hangrögzítésre, azonban a direkt erre a célra kifejlesztett digitális diktafonok nemcsak sokkal jobb hangminőséget biztosítanak, hanem egészen más képességekkel is rendelkezhetnek.

A számítógépre átmásolt hangállományok ugyanis a médialejátszó-programokkal is megszólaltathatók, így könnyen megállíthatjuk, vagy visszatekerhetjük a rögzített beszélgetést, a kiegészítő szoftverek pedig sokféle beavatkozást is lehetővé tesznek.

A mobiltelefonnal, MP3-lejátszóval, digitális fényképezőgéppel rögzített hangok minősége jó esetben is csak közepes, hiszen a mikrofont legtöbbször nem tudjuk a hangforrás közvetlen közelébe vinni. A digitális diktafonokba épített mikrofonok érzékenysége és karakterisztikája sokkal jobb hangminőséget biztosít, külső mikrofonnal pedig közel CD-minőségű felvételre is képesek a legfejlettebb modellek.

Ugyan forgalomban vannak még az analóg (mikro-kazettára rögzítő) diktafonok is, de ezeket csak akkor érdemes választani, ha a kazettát más eszközben is szeretnénk lejátszani (pl. üzenet-rögzítő). A kazettás készülékek felett eljárt az idő, használatuk körülményesebb, mint digitális társaiké – és nem is biztos, hogy kedvezőbb árral számolhatunk, ha figyelembe vesszük, hogy később kazettákról is gondoskodni kell.

Sokkal fejlettebb szolgáltatásokat kínálnak a digitális diktafonok: a rögzített anyag számítógépre másolásával megnyílnak a digitális szerkesztés (lassítás, gyorsítás, vágás, stb) lehetőségei is. A Panasonic egyes modelljei felkínálják a hanganyag átkonvertálását számítógéppel szerkeszthető szöveges dokumentumba is, ez a lehetőség azonban csak az angol nyelv felismerését teszi lehetővé.

A digitális diktafonok piacának sajátossága hogy hasonló képességű készülékeket viszonylag nagy árszórással kínálnak, főként az alsó kategóriában. Az olcsóbb változatok többnyire saját hangformátumot használnak, így ezek a felvételek csak a diktafonnal játszhatók vissza, szerencsés esetben egy speciális szoftverrel átalakíthatók a számítógép által is megszólaltatható és feldolgozható (WAV, WMA, MP3) állományba.

A nagyobb memória-kapacitású, USB-csatlakozóval PC-hez kapcsolható diktafonok előnye, hogy bármilyen más fájlt is tárolhatunk a flash-memóriában, tehát az eszközt USB-kulcsként is használhatjuk, további plusz-szolgáltatás lehet még a beépített FM-rádió, vagy az MP3-lejátszó funkció.

Nem árt tudni, hogy még a középáras diktafonok többsége is csak egycsatornás (mono) felvételek rögzítésére alkalmas, a sztereó változatért ebben a termék-csoportban komoly „felárat” kérnek.

A kifutó analóg

A piac korábbi slágere az Olympus S-701 volt (5400 forint), amely valóban jól kezelhető – bár a 160 grammos tömeg „nehéznek” mondható, hiszen digitális társai ennek felét sem nyomják. Szintén kapható még a „nagytestvér”, az Olympus ME-15 (7100 forint), amelyhez egy nagyon érzékeny (100-12000 Hz közötti frekvencia-tartomány érzékelésére képes) nyakkendő-csíptetős mikrofont is mellékelnek. Mindkét analóg készülék két sebességgel dolgozik, a kétgombos kezelés nagyban segíti a rögzített szöveg szaggatott visszahallgatását, így az utólagos legépelést is.

A digitális jelen

Az Olympus VN-2100 (8950 forint) 64 MB-os belső flash-memóriával rendelkezik, ami jó minőségű (High Quality = HQ) üzemmódban 5 óra 50 perc felvételi időt tesz lehetővé, a gyengébb hangminőséget nyújtó LP-üzemmódban (Long Play) pedig akár 35 óra 50 perc hanganyag tárolására is képes, a WAV formátumú (Windows Audio Vawe) állományok a Windows alatt futó számítógépeken is meghallgathatók. A csupán 66 gramm tömegű eszközhöz fülhallgató és külső mikrofon is csatlakoztatható.

Különös, hogy a SANYO ICR-B29X jelű modellje drágább (9600 forint), de csak 16 MB-os belső memóriát tartalmaz, ennek következtében HQ módban csak 32 perc, LP módban pedig 5 óra 20 percnyi felvételt készíthetünk. Igaz, hogy szolgáltatásai fejlettebbek: nagyfelbontású LCD-kijelzővel építették, hangra történő automatikus indulás (Voice Activation System) funkciót is kínál, négy könyvtárában egyenként 99 felvételt tárolhatunk.

A hasonló szolgáltatásokkal rendelkező SANYO ICR-B31X (12500 forint) már 32 MB-os belső memóriával bír, ennek köszönhetően HQ minőségben 4 órányi, LP módban pedig 10 óra 40 percnyi hanganyag rögzítésére alkalmas.

Alig drágább a Sony ICD-B500 (12800 forint), de a 256 MB-os belső memória már 150 órányi hang rögzítését is lehetővé teszi – így ebben a kategóriában ez a készülék mondhatja magáénak a legjobb ár/teljesítményt. Nagyméretű LCD-kijelzőjén többek között az elemek vagy akkumulátorok állapota is nyomon követhető.

Árban előrelépést, műszaki paraméterekben azonban visszalépést jelent az Olympus VN-3100PC (15700 forint), amelybe csak 128 MB-os flash-memóriát építettek, előnyként csak a WAV-formátumú hangállomány értékelhető, hiszen a 4 könyvtár, és a könyvtárankénti 99 fájl tárolásának lehetősége, valamint az USB-csatlakozás a legtöbb digitális diktafonban is megtalálható.

Ugyan a Philips Voice Tracer 7655 vételára még magasabb (16400 forint), belső memóriája pedig csak 64 MB, de ez előző modellekhez képes jóval gazdagabb szolgáltatásokat nyújt. Sztereó hangrögzítésre is képes és felkínálja azMP3 formátumot is, ami az utómunkálatoknál igen nagy rugalmasságot tesz lehetővé. A 33 órányi hangfelvétel a legtöbb célra elegendő, hiszen az USB-csatlakozón keresztül bármikor számítógépbe másolhatjuk a könyvtárakba rendezett fájlokat.

Habár a Panasonic RR-US450 (19800 forint) 128 MB memóriát (SP üzemmódban 66 óra hangfelvétel) és különleges zoom-mikrofont kínál, de csak mono felvétel készíthető vele. A készülékhez mellékelt, a rögzített beszéd számítógépben szerkeszthető szöveggé alakítását ígérő szoftver csak az angol nyelvű felvételek konvertálását teszi lehetővé.
A Sony ICD-P530 F jelű modellje (22000 forint) 256 MB beépített memóriával és USB csatlakozóval rendelkezik, különlegessége a beépített FM-rádió. Az elérhető szolgáltatásokat tovább bővíti az 512 MB-os Sony ICD-U60L (25000 forint), amely már MP3-as formátumú fájlok rögzítésére és lejátszására is alkalmas.

Kapacitásban két nagy lépést jelent az 1 GB-os Olympus WS-321M (33500 forint) és 2 GB-os belső memóriájú Olympus WS-331M (44500 forint) – ez utóbbi több mint 555 órányi hanganyag rögzítésére képes. Felvételkor hatféle hangminőség közül választhatunk, így megfelelő külső mikrofonnal közel CD-minőség is elérhető. A hatalmas tárkapacitást azonban más fájlok (például képek, adatok) tárolására is kihasználhatjuk, de WMA/MP3-lejátszóként is alkalmazhatjuk a készüléket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.