BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fiatal befektetők Spanyolországban

Spanyolország a világ második legkedveltebb turistacélpontja, a turisták száma minden évben folyamatosan növekszik. 2005-ben 55,6 millióan látogattak el ebbe a mediterrán országba, és a spanyol turisztikai minisztérium arra számít, hogy 2025-re hárommillió külföldi érkezik oda, hogy letelepedjen, ez a mai szám háromszorosa.

Az ibériai ország az első célpont azon fiatal befektetőknek, akik számára túl magasak az árak saját országukban, és Spanyolországot használják befektetési eszköznek, hogy tőkéjüket megsokszorozzák. Az ország a tengerentúli ingatlanbefektetők egyik legkedveltebb célpontja.

Főképp az úgynevezett buy-to-let befektetők vásárolnak Spanyolországban golfpályákhoz közeli ingatlanokat (Costa del Sol = Costa del golf). (Megveszik az ingatlant, fél évre kiadják, ebből fedezik a lakás kiadásait, majd az év többi részében ingyen laknak benne.) A buy-to-let megoldás magas haszonnal jár, ennek eredményeként egyre növekszik és bővül a turistaipar.

A közeljövőben az ingatlanárak emelkedése folytatódni látszik mind a kedvelt partokon, mind pedig a könnyen megközelíthető szigeteken. Szakértők szerint az árak növekedése folytatódni fog, jóllehet kisebb mértékben, mint az elmúlt években.

A Costa del Sol és a Costa Blanca kedvelt turistarégióiban az árak relatíve magasak maradnak, és a nagy kereslet miatt megtartják értéküket, illetve értékük közép- és hosszú távon folyamatosan emelkedik. Több mint 60 golfpálya található Spanyolországban, többségükben Malagán és Algecirason, Costa del Solon. Ezen a tengerparton, Costa Almeríán található Európa első sivatagi golfpályája.

A Country Life magazin felmérése szerint a megkérdezettek egytizede fontolgatja a spanyol ingatlanpiacra való belépést. Azok közül, akik már vásároltak külföldön ingatlant, több mint egynegyedük állította, hogy már befektettek a spanyol ingatlanpiacon. Ennek oka a könnyű és megfizethető megközelíthetőség, illetve az ország gazdasági stabilitása. A befektetők nagy része nyaralónak használja a spanyol ingatlanokat, de sokan ki is adják őket, vagy öreg napjaikban ide akarnak visszavonulni. A Daily Telegraph szerint Spanyolország egy „lifestyle” úti cél a külföldi ingatlanbefektetők számára.

Igyekszik hasonló ütemet diktálni a szomszédos Portugália is. Az elmúlt pár évben Európa legolcsóbb áraival büszkélkedhet a mindennapi életben. Az egy főre eső bevétel az európai átlag feléről több mint 75 százalékra emelkedett és továbbra is növekedni látszik, ennek eredményeként kifejezetten olcsó fenntartani és gondozni az itteni ingatlanokat a többi országgal összehasonlítva.

A tőkenövekedési ráták évi 10 százalék körül vannak, és a bérletből származó jövedelmek maximum 10 százalékos hozama Portugália központi területein teljes mértékben megvalósítható. A pénz főleg az olyan fejlődő piacok felé megy, mint az elsöprő népszerűségű Silver Coast. A portugál Silver Coast (Costa de Prata) régió kivételes alkalmi vételeket nyújt az ingatlanpiacon. Európa harmadik legtöbb profitot ígérő beruházásaként tartják számon az itteni ingatlanokat. A régió gazdasága folyamatosan virágzik, és az ingatlanpiacot állandó tőkenövekedés jellemzi. A Silver Coast régióban legalább stabil évi 10 százalék tőkenövekedés figyelhető meg az ingatlanpiacon. Ez a terület olcsóbb, mint az ország többi része, bár továbbra is kivételes befektetési lehetőséget nyújt a tengerentúli ingatlanbefektetők számára. A régiót erős gazdaság és emelkedő ingatlanárak jellemzik.

Az új luxusgolfingatlanok Algrave felé tolódnak, hogy kiszolgálhassák azt a növekvő, külföldiekből álló réteget, amelyik hosszú távú befektetéseket tervez. Ezenfelül ez a fokozatosan kialakuló befektetési trend új növekvő piacot teremt Portugália eddig kevésbé felfedezett területein, kb. 30 százalékkal olcsóbb, mint Algravében, mostanra erős a növekedési potenciálja. Magas a brit jelenlét a portugál ingatlanpiacon (kb. százer brit nyaralótulajdonos van). Sok angol dönt úgy, hogy ingázik Anglia és Portugália között.








Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.