BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Játékba csomagolt online zenebolt

Az olyan játékok, mint a Guitar Hero vagy a Rock-Band, milliószámra fogynak, s ez nemcsak a programozóknak, de a zeneiparnak is szép jövedelmet jelent. A játékosok ugyanis – a programnak hála – jókora pénzt adnak ki zeneletöltésekre. Így amelyik banda bekerül egy programba, szép summára számíthat.

A Guitar Hero alig 26 hónap alatt egymilliárd dolláros bevételt hozott teremtőjének, az Activision cégnek, miközben a Viacom médiacsoport 72 százalékkal, 460 millió dollárra növelte a játék- és az újmédia-szegmensben elért bevételét, döntően a konkurens Rock-Band játéknak köszönhetően, amely novemberben került a boltokba. S máris itt az új reménység: a Luftgitarre 2.0. - írja a Handelsblatt.

A játékmenet egyszerű: a felhasználó egy rocksztár bőrébe bújik, a hangszórókból üvölt a zene, a képernyőn pedig megjelennek – a sokszor leegyszerűsített – akkordok és ütemek. Aki a hírességeket elég ügyesen utánozza a szoftverhez tartozó műgitáron, az akár tomboló rajongóktól hangos világ körüli turnéra is mehet a játékvilágban.


Rekordszámok. A Vivendi szerint egyenesen a világ változott meg: a zenék értékét ma már az szabja meg, milyen környezetben (csomagolásban) értékesítik azt. A Gartner piacelemző cég is lényegében egyetért ezzel: szerintük az online zeneboltok és a csengőhangeladások mellett az ilyen játékok adhatják a jövő zenepiacának harmadik pillérét. Méghozzá nem is akármilyet: az immár összesen 15 millió példányban elkelt Guitar Hero legújabb kiadása és a Rock-Band – ezek egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhetők – egyenként mintegy ötmillió dalletöltést indukált csak tavaly október óta, miközben például Németországban 2007 egészében összesen 34 millió zeneszámot adtak el a világhálón. Így aligha csodálkozhatunk, hogy a zenekarok sorban állnak a játékíróknál.


Egységcsomagok. A 100–140 dollárért (17–25 ezer forint) kínált – „gitárt” is tartalmazó – induló csomagokban alig néhány dal található. A nagy üzlet éppen az, hogy a rajongók kiegészítőként a hírességek gitárjainak több száz dolláros másolatától a 80 dolláros dobkészleten át az 1–3 dollárért kínált újabb zeneszámokig mindenféle kiegészítőt megvehetnek a programhoz. Összevetésül: az Apple zeneboltjában ugyanezek a dalok legfeljebb 99 centbe kerülnek.

Az igazi aranybányát azonban a rajongói csomagok jelentik: az adott zenekar történetén kívül mindössze néhány dalt tartalmazó készletekért akár 60 dollárt is elkérnek a gyártók. Ráadásul, ha több játékos akarja egymással összemérni az ügyességét, előbb mindannyiuknak meg kell venni ugyanazon nótákat.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.