BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan terjed az e-számla

Az elektronikus számlázást az észak-európai országokban már évek óta alkalmazzák, uniósszintű bevezetését azonban még sok jogi és technikai tényező gátolja. A brüsszeli szakértők szerint ugyanakkor a papíralapú számlázásról elektronikusra történő átállással az Európai Unió évi 243 milliárd eurót takaríthatna meg. Magyarországon már 2001-től rendelkezésre áll az elektronikus számla kibocsátásához szükséges technológiai háttér, 2004. május 1-jétől pedig már a jogszabályi keretek is biztosítottak, az igazi áttörés ennek ellenére még nem következett be.


Ódzkodás. A számlakibocsátás elektronizálásában itthon is nagy megtakarítási potenciál rejlik, hiszen akik számláikat elektronikus úton hitelesítve továbbítják az ügyfeleknek, időt és pénzt takaríthatnak meg, megspórolhatják a több példányban kinyomtatott számlák papírköltségét, valamint a postaköltséget, és nem kell hosszú időt tölteni a számlázással.

Az elektronikus számlázás iránt Magyarországon is nő az érdeklődés, az eljárás bevezetésétől azonban még mindig sokan tartózkodnak, ez részint a bizalmatlansággal, illetve a tájékozatlansággal magyarázható. Vannak azonban olyanok is, akik szerint a befogadó oldal felkészültsége is hiányos. „Az e-számlázással összefüggő bizonylatmegőrzés, azaz a kibocsátott számlák másodpéldányainak elektronikus tárolása is kedvezőbb, mint a hagyományos módszer, mivel megspórolható a másodpéldányok papír- és nyomtatási költsége, ez céges szinten az őrzött mennyiségtől függően akár több tízmillió forintos megtakarítást is jelenthet.

Az elektronikus számlázás bevezetése a kis- és közepes méretű vállalatok számára is megéri, a legegyszerűbb háttér-infrastruktúra mintegy 100 ezer forintból kiépíthető” – véli Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.


Háttér. A cég a magyarországi elektronikus ügyintézés egyik fő lobbistájának számít, a közigazgatásban az első elfogadott hitelesítésszolgáltató. A társaság nevéhez fűződik az első minősített aláírás létrehozására alkalmas eszköz regisztrációja, az első elektronikus számla kibocsátása. A társaság részt vett az első hiteles elektronikus ügyintézést lehetővé tevő önkormányzat, illetve a digitális tachográfrendszer elindításában is. VG

Netes vendégváró

Új technológia segíti a jövőben az értékesítést a Danubius Hotels szállodáiban, miután megállapodást írtak alá a világ egyik legnagyobb szállodai és éttermi alkalmazásokat nyújtó csoportjával, a Micros-Fidelióval annak internetes vendéglátó-ipari irányító és foglalási rendszerének bevezetéséről. Első lépésben az 56 hotelből 38-ban építik ki az alkalmazásokat. A beruházás hatmillió euróba kerül, ez a hazai szállodavállalat számításai szerint hat év alatt térül meg.

A fejlesztésre az időtényező felértékelődése miatt volt szükség – emelte ki

Deák Imre, a szállodavállalat vezérigazgatója. Kaweh Niroomand, a Micros-Fidelio elnöke szerint a bevétel akár 40-45 százalékkal is növekedhet, mivel az új szoftverrendszer felgyorsítja a szállodai foglalást. VG

A fejlesztésre az időtényező felértékelődése miatt volt szükség – emelte ki

Deák Imre, a szállodavállalat vezérigazgatója. Kaweh Niroomand, a Micros-Fidelio elnöke szerint a bevétel akár 40-45 százalékkal is növekedhet, mivel az új szoftverrendszer felgyorsítja a szállodai foglalást. VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.