BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen tévét válasszak: Full HD, HD Ready? Mi, mennyi?

Noha nyakunkon a digitális műsorszórás, a sok szakkifejezés még mindig idegenül cseng: Full HD, DVB, 1080P, és társaik. Íme egy kis útmutató.

Lesz digitális műsorszórás, sőt, 2012-től már csak ilyen adások röpködnek majd az éterben. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a héten kiírta a digitális televízió és rádió pályázatokat. Eredményhirdetés augusztusban várható, s mint ahogy azt Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta, decemberben már 8–10 digitális tévécsatorna lesz fogható az ország 30–40 százalékán. A kételkedők szerint ennyire forrón azért nem eszik a kását. A műsorszórásra alkalmas antennahálózat kiépítése ugyanis forint milliárdokba kerül. Kérdéses, hogy akad-e tőkeerős vállalkozás, amely a hosszú távú megtérülés mellett belevág a fejlesztésbe.

Ha lesz ilyen, akkor sem kell aggódniuk azoknak, akik hagyományos tévékészülékkel rendelkeznek. Bár alap esetben ezek nem alkalmasak a digitális televíziózásra, egy set-top box nevü kütyü segítségével velük is lehet fogni a digitális műsorfolyamot. Az eszközt, amely visszaalakítja a számsorokat az öregebb készülékek számára is emészthető analóg jelekké öt-tíz ezer forintért lehet megvásárolni, de a kevésvbé tehetősek akár bérelhetik is majd. A bérleti díj az NHH szerint 600 forint lehet havonta, mások 1000 forint feletti összegről beszélnek. Akik azt gondolják, hogy a borsos áron vásárolt laptévéikkel a digitális átállás miatt nem érheti őket meglepetés, sajnos csalódni fognak. Még az úgynevezett HD Ready jelölésű tévék sem képesek digitális jelek vételére, hiszen ezekben ugyanolyan analóg vevő (tuner) működik, mint az öreg csöves darabokban. Vagyis a set top box nélkül ezek sem veszik a digitális jeleket.

A tévévásárlás vagy csere előtt állóknak ezért mérlegelniük kell: vagy mélyen a pénztárcájukba nyúlnak, és Full HD-s tévét vesznek, vagy megelégednek a HD Ready gyengébb képfelbontásával, és a külső átalakítóval. A Full HD jelölés nemcsak arra utal, hogy a televízió közvetlenül képes fogadni a digitális adást. A legnagyobb eltérés ezen kívül a képfelbontásban jelentkezik: a Full HD 1920X1080 képpontos felbontással rendelkezik, a HD Ready ennél kevesebbet tud, bár képes megjeleníteni az előbbit, igaz csak „lebutítva”. Tévézéskor azonban ez még nem lehet szempont: ahhoz, hogy a Full HD lehetőségeit kihasználjuk, az adásoknak is így kellene készülniük, magyarul, ha egy műsort eleve gyengébb minőségben rögzítenek, abból már nem lesz tökéletes kép. A magyar HDTV (High Definition TV) adásokra pedig még biztosan várni kell néhány évig, egyes vélemények szerint akár évtizedig is. Jelenleg néhány német adó sugároz ilyen műsorokat.

Mivel a Full HD-s készülékek ára csaknem a kétszerese az egyszerűbb típusokénak, ezeket inkább azoknak ajánlják, akik a most terjedő Blu Ray technikát használják, illetve gyakran házimoziznak csúcsminőségű DVD-játszóval. A kevésbé vájtszeműeknek az olcsóbb televíziók is tökéletesen megfelelnek. A döntéskor inkább a kontrasztarányt, a ki- és bemenetek számát és típusát, valamint a kényelmi funkciókat (kép a képben (PIP), magyar nyelvű menü, fülhallgató kimenet) érdemes figyelni. És figyelem! Az új technikák bevezetésekor a gyártók is gyorsan reagálnak. A HD Ready készülékek rövidesen kikopnak, ezért áruk drasztikusan eshet, csakúgy, mint az év végére már egyeduralkodóvá váló Full HD-s készülékeké. Aki okos, kicsit vár még a cserével.

Jelek a készüléken, jelentésük és fontosságuk

Full HD 1080P: Teljes HDTV képfelbontás – Drága, és egyelőre kihasználhatatlan

HD Ready: Alacsonyabb képfelbontás – Jóval olcsóbb, és egyelőre kihasználhatóbb

DVB: Beépített digitális videó tuner – Nem igényel a készülék Set Top Boxot

HDMI: Nagyfelbontású multimédiás csatlakozó – Ide csatlakoztathatók a jobb DVD játszók, Blu Ray lejátszók, HD kamerák, játékkonzolok, műholdvevők

100 Hz*: Száz állókép megjelenítése másodpercenként – Elmosódás-mentes kép még gyors mozgásoknál is

*Gyártónként változhat a jelölés (pl.: Auto Motion Plus, 100 Hz Motion Pictures Pro)

HD Ready: Alacsonyabb képfelbontás – Jóval olcsóbb, és egyelőre kihasználhatóbb

DVB: Beépített digitális videó tuner – Nem igényel a készülék Set Top Boxot

HDMI: Nagyfelbontású multimédiás csatlakozó – Ide csatlakoztathatók a jobb DVD játszók, Blu Ray lejátszók, HD kamerák, játékkonzolok, műholdvevők

100 Hz*: Száz állókép megjelenítése másodpercenként – Elmosódás-mentes kép még gyors mozgásoknál is

*Gyártónként változhat a jelölés (pl.: Auto Motion Plus, 100 Hz Motion Pictures Pro) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.