BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobillal munkában

A mobileszközökkel támogatott munkavégzésre egyre kevésbé mondhatnak nemet az éles piaci versenynek kitett vállalkozások.

A cégvezetőknek és az alkalmazottaknak ugyanis egyre fontosabb, hogy folyamatosan hozzáférjenek az üzlet szempontjából szükséges információkhoz – ezt emelik ki az elemzők a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég megbízásából a vállalati mobilitásról készített egyik legutóbbi felmérésben. A PwC egy belső felmérés keretében 27 országban több mint nyolcezer partner és alkalmazott bevonásával vizsgálta a mobil munkavégzést és a mobil munkaerő igényeit. Az eredmény megerősíti, hogy az erre az igényre épülő ipar, az úgynevezett Enterprise Mobility Industry alapvető változás előtt áll.

Ma már szinte minden cég alkalmaz mobilmegoldásokat a vállalati folyamatok támogatására, bár ma még nem nevezhető általánosnak a cég egészére kiterjedő mobilstratégia kidolgozása és működtetése. Igen jelentős az eltérés a hardver, a szoftver és a szolgáltatások minőségében és biztonságában, illetve a más alkalmazásokkal való zökkenőmentes együttműködésben.


Csoportosítás. Amikor a cégek megtervezik mobilstratégiájukat, az egyik legelső lépés a munkaerő tevékenységi profil szerinti csoportosítása. Erre azért van szükség, hogy megtalálják mind a cég, mind az alkalmazottak igényeinek leginkább megfelelő mobilmegoldásokat, legyen szó egyszerű mobiltelefonos támogatásról vagy a mobilinternet bevezetéséről – mondja Nagy Péter, a PricewaterhouseCoopers igazgatója. Nincs egyedüli üdvözítő megoldás – teszi hozzá. A felmérésbe bevont országok közül Magyarország a középmezőnyben végzett. Az élmezőnybe Kína, India és számos délkelet-ázsiai ország tartozik, míg némileg meglepő módon a sereghajtók között az infokommunikációban egyébként erős Kanada, Hollandia, Ausztrália és Svájc található.


Biztonság. A tanulmány egyik kulcsmegállapítása, hogy ha egy alkalmazott munkaidejének 10 százalékát tölti az irodáján kívül, az már indokolttá teheti a mobilmegoldások alkalmazását.

A mobilos megoldások alkalmazása kapcsán is foglalkozni kell a biztonsági kérdésekkel. A megkérdezettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy a cégnek kell biztosítania a munkavégzésre használt mobileszköz védelmét a vírusokkal, levélszeméttel, illetve hackerekkel szemben. A felmérésből kiderül, hogy a cégvezetők és a beosztottak is úgy látják, hogy a biztonsági kérdésekben együtt kell működniük. Ez azért is tekinthető különösen fontosnak, mert a magyar válaszadók több mint az egyötöde nyilatkozott úgy, hogy szenzitív adatokat is tárol a mobileszközein.

A mobilitásra nyitott alkalmazottak típusjegyei nem határozhatók meg konkrétan, bár úgy tűnik, a kor szerepet játszik a mobilmegoldások iránti fogékonyságban. A 35 év alatti válaszadók körében nagyobb volt a mobilmegoldások iránti igény, mint az idősebbek között. A nemek tekintetében minimális volt az eltérés.

A magyar válaszadók 80 százaléka egyetértett abban: a mobilmegoldások jelentős mértékben meghatározzák, hogy az ügyfelek milyen minőségű szolgáltatásokat igényelnek. Egyetértettek abban is, hogy a mobilmegoldások jelentősen növelik a saját munkájukkal szembeni elégedettséget is.

Munkatársunktól A mobilitásra nyitott alkalmazottak típusjegyei nem határozhatók meg konkrétan, bár úgy tűnik, a kor szerepet játszik a mobilmegoldások iránti fogékonyságban. A 35 év alatti válaszadók körében nagyobb volt a mobilmegoldások iránti igény, mint az idősebbek között. A nemek tekintetében minimális volt az eltérés.

A magyar válaszadók 80 százaléka egyetértett abban: a mobilmegoldások jelentős mértékben meghatározzák, hogy az ügyfelek milyen minőségű szolgáltatásokat igényelnek. Egyetértettek abban is, hogy a mobilmegoldások jelentősen növelik a saját munkájukkal szembeni elégedettséget is.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.