BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ne figyeljenek meg internetezés közben" – A web atyja felháborodott

Sir Tim Berners-Lee A BBC-nek adott interjújában elmondta: új céget keresne, ha rájönne, hogy szolgáltatója megfigyeli internetes tevékenységét.

"Nem akarom, hogy ha egy rákról szóló könyvet keresek az interneten, emelkedjen az életbiztosításom díja, mert a vállalat hozzájutott ehhez az információhoz" – jelentette ki a world wide web atyjaként számon tartott Tim Berners-Lee a BBC-nek angliai látogatása során. Az informatikus úgy nyilatkozott: a böngészési szokásokkal kapcsolatos adatok a felhasználó tulajdonai, ahhoz, hogy valaki üzleti vagy más célra felhasználhassa őket, engedélyt kell kérnie az internetezőtől.

Az internetezők szokásainak rögzítésével kapcsolatos vita az elmúlt időszakban az eddiginél nagyobb indulatokat vált ki, egyre több portál alkalmaz ugyanis olyan programokat, amelyek megfigyelik a felhasználók tevékenységét, majd ennek megfelelő, személyre szabott reklámokat közvetítenek feléjük. Az egyik legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook nemrégiben meghátrálásra kényszerült, amikor tagjai tömegesen tiltakoztak a célzott reklámok bevezetése ellen. Egyes internetszolgáltatók, például a BT vagy a Virgin egylőre azt fontolgatják, milyen módon dönthessenek a kliensek a jövőben a megfigyelés alapú reklámokról. Az egyik lehetőség, hogy a felhasználóknak akkor kell jelezniük, ha nem kívánják igénybe venni ezt a szolgáltatást, míg a másik esetben akkor kellene lépéseket tenniük, ha be akarnak lépni a rendszerbe. Berners-Lee ez utóbbit támogatná.

A web atyja rövid látogatásra érkezett Angliába Bostonból, ahol az MIT munkatársaként dolgozik. Nagy-Britanniai tartózkodása alatt számos kormánytisztviselővel, és az üzleti szféra képviselőivel találkozott, akikkel a Web Science nevű új kutatási program kialakításáról tárgyalt. Az informatikai szakember szerint az internet lehetséges jövőjének kutatási lenyűgöző eredményeket hoz majd. Sir Tim egyúttal figyelmeztette a fiatalokat az adatok világhálón történő publikálásának veszélyeire. Arra kérte őket, mielőtt megadnak magukról valamilyen információt, gondolják azt, hogy ezeket az adatokat a szüleik, nagyszüleik is láthatják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.