BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Novell kontra Microsoft – Tovább háborúznak

A Microsoft korábbi kérése ellenére tovább folytatódik az a trösztellenes eljárást, amelyet a virginiai bíróság indított a cég ellen. A Novell a legfelső bíróság döntése értelmében fenntarthatja kártérítési igényét a szoftvercéggel szemben.

A Novell, és a Microsoft ügye 2004-ben kezdődött, amikor az előbbi azzal gyanúsította meg az óriáscéget, hogy az szándékosan támadta meg, és tette tönkre a WordPerfect, és a QuattroPro programokat azért, hogy megvédje saját programjaink egyeduralmát. A támadás oka a Novell szerint az volt, hogy az említett programok a Microsoft termékeivel ellentétben mindkét cég operációs rendszerén futottak. A Microsoft válaszában úgy érvelt, hogy a Novell nem vett részt az operációs rendszerek piacán, így a cég nem is korlátozhatta versenylehetőségeit – tudósíti az AP.

A virginiai bíróság engedélyezte az eljárás megkezdését, amely tovább folytatódik, mivel a legfelső bíróság elutasította a Microsoft megszüntetésre irányuló kérelmét. Az óriáscég szerint a bíróság messze túlment a trösztellenes szabályozás alkalmazási körén. A Microsoft korábban már szövetségi perben veszített, amikor a bíróság kimondta, hogy jogellenesen próbálta visszaszorítani a Netscape internet böngészőt, illetve a Sun Microsystems által kifejlesztett Java alkalmazást. A Novell érvelése szerint ezek a cégek sem voltak érintettek az operációs rendszerek piacán, a bíróság mégis kimondta, hogy a Microsoft magatartásával  korlátozta a szabadpiaci versenyt.

A Microsoft képviselői úgy nyilatkoztak: megvédik magukat a bíróság előtt, és bebizonyítják, hogy a Novell 12-14 évvel ezelőttre vonatkozó állításai alaptalanok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.