BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tavaszi nyitány

A megszokottól eltérő formában kapják a jövőben kézhez olvasóink a Világgazdaság infokommunikációs mellékletét. Ezt leginkább a piacon végbemenő változások indokolják. Az iparág, túljutva az újítások megértésének szigorúan technológiai szakaszán, egyre több színeset, érdekeset tud magából megmutatni, amihez – úgy gondoljuk – megfelelőbb a mostani, magazinosabb forma. A változás egy kicsit ahhoz is hasonlítható, mint ami a számítástechnikában végbement. A (h)őskorban a DOS világát igazán csak a „bájtfülűek” találták felhasználóbarát felületnek, az egyszerű halandók igencsak idegenkedtek a fekete képernyőn villogó karakterektől. Mennyivel színesebb, áttekinthetőbb ma a képernyőfelület, legyen szó Windowsról, Linuxról, Macintoshról! Kell is, hiszen a felhasználók zöme már mindennapi élete szerves részének tekinti a számítógépet, zenét, képet tárol rajta, a világháló segítségével – ha kell – vásárol is vele.

Ha már a vásárlásnál tartunk, örvendetes tény, hogy a még mindig viszonylag alacsony PC-penetráció ellenére már évi több tízmilliárd forintnyi üzletet hoz a hazai kiskereskedelemnek az online felület. Évről évre hatványozottan nő azoknak a száma, akik legalább információgyűjtésre használják a világhálót, de előbb-utóbb belőlük is netes vásárló válhat. Csak az a fránya bizalomhiány ne hátráltatná a fejlődést! Ami viszont mindaddig érthető, amíg az iparág pandúrjai folyamatosan vesztésre állnak a „rablókkal” folytatott harcban, legyen szó hackerekről vagy adathalászokról.

Hasonlóan részben ugyancsak a bizalmatlansággal magyarázzák a szakértők, miért nem terjed Magyarországon az elektronikus számlázás. Holott itthon 2001-től rendelkezésre áll a technológiai háttér, négy éve pedig már a szabályozás is támogatja ezt a folyamatot.

Igaz, ebben nem vagyunk nagyon lemaradva – már ami az unió többi országát illeti. Az viszont várható, hogy előbb-utóbb Brüszszel is ösztönözni fogja az áttérést, amellyel egyes számítások szerint uniós szinten évi 243 milliárd eurót lehetne megtakarítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.