BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévé a számítógépben

A dilemma régi – a megoldások azonban újak. Vajon a tv-adások költöznek be a komputerekbe, vagy a számítógép foglalja el a televízióként megismert doboz helyét? Mivel a csata nem dőlt el véglegesen, mindkettőre van megoldás: a számítógépen is nézhetünk tv-t, de (megfelelő képességeket és kiegészítőkkel felruházott) televíziónkkal is élvezhetjük az Internet áldásait.

Az asztali számítógépek egy utólag egyszerűen beszerelhető (az alaplap PCI-slotjába illeszthető) bővítőkártyával tehetők alkalmassá arra, hogy a monitoron megjelenjenek a televíziós adások. (Természetesen a csatornák száma a kábel-tv szolgáltatótól, vagy a műholdas illetve hagyományos antennáktól függ.) Sok esetben ezek a kiegészítő modulok az FM rádióadók megszólaltatására is alkalmasak.

A középkategóriás tv-tuner kártyák többsége alaphelyzetben csak egy kisméretű (általában 320x240 képpont) ablakban jeleníti meg a tévé-adást, igaz, akkor tűéles képet kapunk. Természetesen felajánlják a teljes képernyős módot is, de jó tudni, hogy olyankor a kép életlenebb lesz, a kinagyítás következménye a kontúrok elmosódása, rosszabb esetben a „pixeles” kép.

A magasabb árkategóriában már találkozhatunk akár 768x576 képpontos felbontással is, ami már igen jó minőségű képet eredményez, sőt, a fejlettebb kártyák alkalmasak a HDTV jelek (1920x1080 képpont) fogadására is.

Ugyanez igaz a noteszgépekhez kínált bővítő-eszközökre is, amelyeket azonban sokkal egyszerűbben installálhatunk: elegendő a kártyát a PC-foglalatba (régebben PCMCI-slot) csúsztatni, csatlakoztatni az antennát, telepíteni a mellékelt illesztő-szoftvereket, beállítani a megfelelő csatornákat és már nézhetjük is kedvenc tévé-műsorainkat.

Még jobban használható, univerzális megoldás az USB-csatlakozóba illeszthető kiegészítő, amelyet mind asztali, mint pedig noteszgéphez használhatunk.

A gyártók mindegyik modulhoz mellékelnek olyan illesztő-szoftvert, amelyek kérésre automatikusan elvégzik a csatornák hangolását, majd egy virtuális távirányító képét rajzolják a monitorra. (Egyes modellekhez valódi távirányítót is kapunk.) Ennek segítségével a televízió- vagy rádió-műsorokat ugyanúgy rögzíthetjük a számítógép merevlemezén, mint ahogyan a videomagnók vagy beépített winchesterrel rendelkező DVD-írók esetében megszoktuk. Sőt, előre beprogramozhatjuk az rögzíteni kívánt adásokat, hasonlóan, mint a videomagnóknál vagy DVD-rögzítőknél.

Asztali számítógépbe: bővítő-kártya

A legolcsóbb, egyben a legegyszerűbb alapszolgáltatásokat kínáló Gigabyte Tv Tuner Gt (6080 forint) a rádióműsorok megszóltatásra is alkalmas, de az álló- és mozgóképek rögzítését csak igen gyenge minőségben képes elvégezni.

Alig drágább az AverMedia AverTV Super 007 PCI (6150 forint), amely szintén tartalmaz FM rádió-tunert, sőt a hangok már sztereóban is szólhatnak. A tévé-műsorokból lementhető állóképek tárolása igen jó minőségben (1024x768 pixel, 16,7 millió színárnyalat) lehetséges minden elterjedt képformátumban, a mozgóképek rögzítése AVI formátumban, de csak kis méretben (320x240 pixel) oldható meg. Ugyanennek a gyártónak egyik fejlettebb modellje az AVerTV-Super007 (7100 forint), amely már HDTV-jelek fogadására, valamint 16:9 képarányú üzemmódra is alkalmas – hiányzik azonban az FM rádió-tuner.

Az egyik legszélesebb kínálatot felvonultató cég az amerikai székhelyű Hauppauge, amelynek WinTV Express jelű kártyája (7700 forint) akár 1600x1280 képpontos, 16,7 millió színárnyalatot tartalmazó (24 bites) állókép rögzítésére is alkalmas, a mozgóképeket pedig AVI formátumban (384x288 pixel méretben, 25 kép/másodperc sebességgel) tárolja.

Ugyanezekkel a jellemzőkkel rendelkezik a MSI TV@nywhere PLUS (8030 forint), de ez a kártya felkínálja a rádióadások megszólaltatását, a 16:9-es képformátumot, valamint a „kép a képben” (PIP) funkciót is. Az Asus TV-FM Hybrid Tuner (9960 forint) kártya a fentieken túl alkalmas a DVB-T digitális adások vételére is.

A Pinnacle PCTV Analog Pro PCI (10550 forint) szintén hasonló paraméterekkel rendelkezik, a mellékelt szoftvercsomag egyik hasznos funkciója, hogy a rögzítendő tévé-adást közvetlenül CD-re vagy DVD-re írhatjuk, így csak átmenetileg terheljük a merevlemezt kapacitását. Egy másik programmal pedig előzetesen megszerkeszthetjük a rögzített videó-blokkokat – például kivághatjuk a fölösleges reklámokat.

Noteszgépbe: PC-kártya

A noteszgépek bővítéséhez használható AverMedia AverTV Hybrid+FM CardBus (11900 forint) gyakorlatilag ugyanazokat a szolgáltatásokat teszi lehetővé, mint az asztali gépekbe építhető bővítő-kártyák. A notebook hordozhatóságát azonban nem élvezhetjük ilyenkor, hiszen a kártyához tévé-antennát is csatlakoztatnunk kell. A sztereó tévé- és rádióadások vételét biztosító eszközzel kiváló minőségű állóképeket (1024x768 pixel, 16,7 millió szín) tárolhatunk, mozgóképek a korábban említetteknél valamivel kisebb méretben (320x240 pixel) rögzíthetők AVI formátumban.

USB-csatlakozással mindenkinek

Legrugalmasabban az akár asztali, akár noteszgép USB-portjához csatlakoztatható bővítő-modulok használhatók.

Az MSI Digi VOX (6000 forint) meglepően jó ár/teljesítmény arányt mondhat magáénak, hiszen alkalmas a HDTV jelek fogadására, a 16:9 képformátum kezelésére, álló- és mozgóképek rögzítésére (JPG vagy BMP, illetve MPEG2 formátumban).

A Gigabyte U7000 DVB-T TV (8500 forint) is hasonló paraméterekkel rendelkezik, de itt megtaláljuk a „kép a képben” (PIP) funkciót is, sajnos a rádió-tuner egység ebből a modellből is hiányzik.

Elsősorban a mellékelt szoftverek szolgáltatásaiban kínál többet a Hauppauge WinTV USB Pal BG (9500 forint), illetve a Pinnacle PCTV Analog USB 55E, ez utóbbival közvetlenül CD-re vagy DVD-re rögzíthetjük a kiválasztott műsorokat.

Az egyik legkomplettebb szolgáltatást kínáló USB-eszköz a hardveres audio- és video-tömörítéssel dolgozó Hauppauge WinTV PVR USB 2 (15300 forint). FM-rádiója is sztereo, 125 tévé-csatorna programozását teszi lehetővé, nagyméretű és kiváló minőségű állóképek (1600x1200 képpont, 16,7 millió színárnyalattal), illetve MPEG2 formátumban akár 704x576 pixeles mozgóképek rögzítését biztosítja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.