BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A DVD-k áttörése: VHS helyett HDD

Kazetta helyett korong. Ezzel a három szóval is kifejezhető az analóg és digitális világ váltása. Magnókazetták és videokazetták helyett CD-t vagy DVD-t használunk, az otthoni képrögzítésben – főképpen a televízió-műsorok mentésében – egyértelműen a DVD-felvevők hozták meg az áttörést. A Világgazdaság Online ezúttal az otthon használható merevlemezes DVD-felvevők piacáról készített körképet.

A hagyományos VHS-videomagnók lassanként eltűnnek a szaküzletek polcairól. Szerencsére a merevlemezes DVD-felvevők ára folyamatosan csökken, így ma már nem az a kérdés, hogy asztali videomagnót, vagy DVD-rögzítőt vásároljunk-e, hanem az, hogy ez utóbbiak közül melyik modell felel meg leginkább igényeinknek – és persze pénztárcánknak. A DVD-felvevők ugyanis olyan képminőséget és szolgáltatásokat kínálnak, amelyekre még az analóg technológiát alkalmazó VHS-magnók legfejlettebb példányai sem voltak képesek.

Nézzük az előnyöket: a digitális technológiával sokkal részletgazdagabb, így sokkal jobb minőségű hang- és képtárolás valósítható meg, a CD vagy DVD-korongok időállóbbak, mint a mágnesszalagot tartalmazó kazetták, ráadásul sokkal kisebb helyen elférnek. A beépített merevlemezt tartalmazó DVD-rögzítőkkel egyszerűen megoldható a fölösleges filmrészletek (például reklámok) kivágása, vagy egy anyag teljes törlése, a televízióból felvenni szándékozott műsorok néhány gombnyomással beprogramozhatók, ráadásul a VHS-kazettáknál megszokott 3-4 órás időtartam helyett „akár” több száz órányi anyagot is rögzíthetünk DVD-felvevő merevlemezére.

A merevlemezes DVD-rögzítők gyártói ugyanis (érthetően) mindig a leghosszabb időt felvételi időt adják meg a műszaki leírásban, hiszen az csábítja a vásárlót – a hosszú felvételi idő azonban egyben a leggyengébb kép- és hangminőséget is jelenti. Nem árt tudni, hogy a felvételi idő és a minőség (kép és hang) fordított arányban áll egymással: a legjobb, a valóban gyári DVD-minőségű sztereo hangok és mozgókép tárolása súlyos gigabájtokat foglal el a merevlemezen, a legjobb minőségű felvétel (HQ+) minden órája több mint 5 GB-ot foglal el.

A leggyengébb képminőséget a „SEP” jelzésű felvételi mód adja, ami egy 160 GB-os merevlemezű készüléknél 269 órányi időt jelent. Egyre jobb minőségű rögzítést biztosítanak az SLP, EP, LP, LSP módok – a jelenlegi televíziós adások „normál” képminőségét az SP beállítás adja vissza, ami 67 órányi felvételt tesz lehetővé. Ennél jobb képminőséget csak a digitális televízió-adások rögzítésekor, illetve a gyári DVD merevlemezre történő másolása esetén érdemes választani: HSP módban 51 óra, HQ módban pedig 33 órányi felvétel fér el a 160 GB-os merevlemezen. A fejlettebb modellek alkalmasak HQ+ minőségre is, ezt azonban csak kivételesen jó minőségű kameráról történő átmásolásnál, és 1 méternél nagyobb képátlójú televízió esetén érdemes választani.

A gyakorlati tapasztalatok szerint a közepes méretű (63 vagy 72 cm képátlójú) televíziókhoz elegendő az EP, az LP esetleg az LSP felvételi módot választani – az SP, illetve a HSP mód esetén már a legtöbb nagyképernyős (82, 94, 106 cm képátlójú) televízión sem látszik pixelesnek a visszajátszott felvétel.

Szolgáltatások és különbségek

A merevlemezes DVD-rögzítők közötti fő különbségek (a tárkapacitás mellett) a szolgáltatásokban tapasztalhatók. Talán az egyik leggyakrabban használt funkció a televízióból felvett, vagy videokamerából átjátszott hosszú anyagok darabolása (Divide) és a fölösleges képsorozatok eltüntetése, amellyel például kivághatjuk a televízióból felvett filmeket megszakító reklámokat.

A digitális technológiának köszönhetően ezek a feladatok nagyon egyszerűen végrehajthatók, mivel a teljes tv-műsort fejezetekre (Chapter) tagolva rögzíti a készülék, egy-egy reklámblokk általában egy, vagy két fejezetet foglal el. Szerencsés esetben pontosan egy-két fejezetnyit tesz ki a reklám – ha ennél rövidebb vagy hosszabb, akkor a manuálisan kijelölhető „A” és „B” pont közötti rész törölhető néhány gombnyomással. (A videokameráról átjátszott anyag egyetlen fejezetben jelenik meg, így a szerkesztés csak az „A-B” pontok kijelölésével, vagy az átlagnál fejlettebb szolgáltatásokat kínáló márkás készülékekkel oldható meg.)

Természetesen a távirányító segítségével címet is adhatunk a rögzített felvételnek, de nem mindegy, hogy ez, és a további szolgáltatások mennyire egyszerűen érhetők el. Az egyes készülékek között az egyik fontos különbség éppen a menü egyszerű használhatóságában – vagy éppen körülményességében mutatkozik.

A márkás készülékek gyártói nagy hangsúlyt fektetnek a menük és a távirányító kifejlesztésére – ennek köszönhetően a távirányítók egy része alkalmassá tehető más készülékek (televízió, DVD-lejátszó, Hi-Fi torony, stb.) kezelésére is – igaz, ilyenkor csak az alapvető funkciók érhetők el. A gyártók belső szabványain átívelő konvergencia-törekvések eredményként azonban (a dokumentációban szereplő kód-táblázat alkalmazásával) más gyártók készülékei is vezérelhetők, végül elegendő egyetlen távirányítót a közelben tartani.

Túl az alapfunkciókon

A merevlemezes DVD-rögzítők egyes típusai alkalmasak a digitális fényképezőgépekben, videokamerákban, PDA-kban, mobiltelefonokban és MP3-as lejátszókban is használatos memóriakártyák fogadására, ezzel nagyban megkönnyítik a felvételek (hang vagy képanyagok) archiválását. Akadnak olyan modellek is, amelyeket az egyszerűbb adatcsere eléréséhez USB-csatlakozóval is felszereltek.

Természetesen a merevlemezre rögzített anyagokat mindegyik készülék képes DVD-korongra másolni, csakhogy egy normál (SP) felvételi módban felvett kétórás film (még a közbeiktatott reklámokkal kivágása után is!) 4,8-5 gigabájtot is elfoglalhat. Ilyenkor csak minőségromlással másolhatjuk DVD-lemezre a felvételt. Megoldást jelenthet a kétrétegű, összesen 9,4 GB tárkapacitású DVD-k használata, amelyeket azonban csak a fejlettebb modellek képesek írni és olvasni.

Közismert, hogy kétfajta DVD-korong van forgalomban (DVD+R és DVD-R), éppen ezért fontos lehet, hogy a kiválasztott készülék lehetőleg felkínálja mindkét típus kezelését. Ez főként akkor kiemelt szempont, ha már van asztali DVD-lejátszónk, és az csak az egyik korong-típust tudja lejátszani. Praktikus lehet az újraírható korongok (DVD+RW és DVD–RW) használata, ezek írását és olvasását azonban nem mindegyik eszköz teszik lehetővé.

Majdnem minden készülék felismeri és lejátssza a számítógépes világban elterjedt JPG-képeket, az SVCD formátumú videofelvételeket, az MP3-as hangállományokat – a már általánosan elterjedt DivX formátumú korongokkal azonban nem mindegyik modell képes megbirkózni.

Kapacitás: 80-500 GB-ig

Mint minden merevlemezre, a DVD-felvevők winchesterére is igaz az a megállapítás, hogy meglepő gyorsasággal telik meg. Még az 500 GB-os tárkapacitás is gyorsan „kinőhető”, főként akkor, ha DVD-minőségben rögzítjük a filmeket. Természetesen a készülékek árát erősen befolyásolja a merevlemez kapacitása, így praktikusabb és gazdaságosabb egy közepes kapacitású (160-320 GB-os) DVD-felvevőt választani, és a filmek rendszeres kiírására berendezkedni.

Jelenleg legalacsonyabb áron a 80 GB-os LG RH255-ös jelű modellt kínálják (44 000 forint), amely képes az újraírható lemezek kezelésére, és a fent említett fájl-formátumok mellett lejátssza a WMA kiterjesztésű állományokat is. Nagyobb testvére, az LG RH265 (51 500 forint) „akár” 233 órányi felvételt is lehetővé tesz, ekkor azonban számolnunk kell a képek elmosódásával, különösen az 55 cm-nél nagyobb képátlójú televízión történő visszajátszás esetén. Hasonló képességű eszköz a Thomson DTH8640 (65 000 forint), és a Samsung DVD-HR733 (66 500 forint), mindkét készülék felismeri az DivX-es felvételeket is – az utóbbival azonban csak a „mínuszos” (DVD-R/RW) formátumú korongokra másolhatjuk át a felvételeket.

A 160 GB-os kategória legolcsóbb eszköze az ORION DVDR160 (49 900 forint), amely csak a „pluszos” lemezek (DVD+R/RW) írására képes. Komoly hiányosság lehet, hogy a „mínuszos” lemezek lejátszására sem alkalmas, és nem ismeri fel a DivX-es formátumot sem.

A magyar nyelvű menüt is kínáló Dimarson DMR-956 (53 000 forint) képes a DivX-es felvételek lejátszására, merevlemezén legfeljebb 200 óra felvételt rögzíthetünk, de ebben az árkategóriában különlegességnek számít, hogy DV bemenetén keresztül közvetlenül csatlakoztathatjuk a digitális videokamerát, az USB csatlakozón keresztül pedig az MP3-lejátszót.

A Sony RDR-HX750 (74 000 forint) mindkét lemeztípussal megbirkózik, sőt az SVCD formátumú filmek mellett a DivX olvasására is képes. Ugyanilyen áron kínálják a JVC DR-MH300-ast, amely azonban nem ismeri fel a DivX-et, sőt, a DVD+R/RW típusú lemezekre sem rögzíthetünk vele anyagot – pozitívumként értékelhető, hogy képes a DVD-RAM formátum kezelésére.

A „Legjobb ár/teljesítmény mutató” egyik esélyese a 250 GB-os kategória legkedvezőbb árú modellje. Az LG RH278H (68 000 forint) nem válogatós, az írható korong-formátumok között a DVD-R/RW és a DVD+R/RW mellett megtaláljuk a DVD-RAM típust is, a lejátszható fájlformátumok között pedig gyakorlatilag minden előforduló formulát használhatunk (DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM, CD-R/RW, MP3, VCD, SVCD, JPEG, DivX, WMA).

Az egyébként átlagos paramétereket felvonultató Panasonic DMR-EH67 (76 000 forint) előnyeként értékelhető a HDMI csatlakozó, az LG RH200 (108 000 forint) által nyújtott szolgáltatások közül pedig az MPEG/DivX felvételi lehetőség emelhető ki.

A Sony RDR-HX920 (115 000 forint) még tovább bővíti lehetőségeinket: mindkét lemeztípus kezelésére alkalmas, sőt a kétrétegű DVD+R jelű korongokra is képes átmásolni a merevlemezre rögzített felvételeket, és felkínálja a legjobb minőségű (HQ+) képrögzítést is.

A 320 GB-os készülékek árnyertese a Samsung DVD-HR757 (67 000 forint), amely azonban csak a „mínuszos” korongokra (DVD-R/RW) képes írni, a lejátszható fájlformátumok sora azonban teljes.

400 GB fölött elszabadulnak az árak, érdemes tehát újra megfontolni a felvételek rendszeres kiírását DVD-korongokra.

A Panasonic DMR-EH775 (137 000 forint) minden létező korongtípusra (DVD-R/RW, DVD+R/RW, DVD-RAM) hajlandó kiírni a felvételeket 400 GB-os merevlemezéről, speciális képjavító technológiájának köszönhetően a nagyméretű televíziókon is tökéletes képet biztosít.

Az 500 GB-os Sony RDR-HXD1070 (170 000 forint) szintén „mindenevő”, HDMI kimenettel, valamint képminőség-javító funkcióval is rendelkezik.

A piac egyik csúcskészüléke jelenleg az LG Blu-Ray BH100 (206 000 forint), amely a DVD-technológiánál is nagyobb felbontással dolgozó Blu-Ray felvételek kezelésére is alkalmas, HDMI csatlakozóval építették, és az eddig felsorolt fájlformátumokon túl képes lejátszani az AVI kiterjesztésű videofájlokat is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.