BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Szilikon völgyet is eléri a recesszió - Tömeges leépítés az AMD-nél

Az AMD chipgyártó munkatársainak tíz százalékától válik meg. A döntést a hazai, és nemzetközi piaci körülmények romlásával magyarázzák. A lassuló gazdaság az elemzők szerint AMD-n kívül más informatikai vállalatokat is érint.

Az AMD problémáit elsősorban az Intel fellendülése okozza. A világ legnagyobb chipgyártó vállalata piacrészeket hódított el riválisától, az AMD pedig csak késve dobta piacra új mikroprocesszor sorozatát. A Gartner elemző cég szerint a létszámleépítés elsősorban az AMD problémája, és nem feltétlenül jelent az egész technológiai iparra kiterjedő visszaesést. Ugyanakkor számos jel utal arra, hogy a recesszió a Szilikon völgyet is eléri – írja a New York Times.

Erre utal például, hogy az iSuppli elemző vállalat jelentősen lefelé módosította az NAND flash memóriák forgalmával kapcsolatos előrejelzését. A korábbi 27 százalék helyett már csak 8 százalékos növekedést valószínűsítenek ebben az évben a fogyasztás csökkenése miatt. A változás az iPodokat, és iPhone-okat forgalmazó Apple-t, és a legnagyobb flashmemória vásárló SanDisket is kedvezőtlenül érintheti.

Az AMD a Wall Street-en is lefelé módosított: első negyedéves bevétele a vállalat elemzése szerint 1,5 milliárd dollár, amely az előző negyedévhez képest 15 százalékos csökkenést jelent. Pontos adatokkal később szolgál a cég, piaci elemzők 263 millió dolláros veszteséget valószínűsítenek az AMD-nél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.