BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális táblakorszak

„Albérletet keresek”, „Kiadó szobát keresek”, „Angoltanítást vállalok”, „Egyetemi tankönyveimet eladom” – az egyetemek elengedhetetlen részei a hirdetőtáblák, amelyek színes kavalkádjaira alighanem mindenki emlékszik még. Az intézmény életéhez szorosan kötődő táblák – amelyek előtt alighanem mindennap pár percet elidőznek a diákok – azonban rövidesen a múlté lesznek, a digitális forradalom legújabb „áldozatai” ugyanis alighanem ezek lesznek. A „trónkövetelő” nem más, mint a modern interaktív tábla, amelyre ezentúl nem celluxszal, gombostűvel vagy netán sárga post-in cetlikkel helyezhetik fel a diákok hirdetéseiket, hanem a jövő eszközeivel, így bluetooth, SMS vagy wifi segítségével. A virtuális hirdetőtábla ez év áprilisában a torinói műszaki egyetemen debütált, s az első tapasztalatok azt mutatják, beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Az újfajta hirdetőtáblát – amely a piemontei technológiai ágazat legújabb büszkesége – nem csupán a műszaki egyetem tartotta „keresztvíz alá”, a szerkezet a Fondazione Torino Wireless és az Exitone befektetési társaság együttműködésének is gyümölcse, a kivitelezést pedig két torinói vállalat, a Seac02 és a Rivetti Grafica hajtotta végre. Igaz, a tábla még próbafázisban van, egyelőre csupán az alapvető szolgáltatási funkciók működnek, ám a régi mellett elhelyezett új tábla – azon túlmenően, hogy jóval „dekoratívabb” – potenciális lehetőségei is jóval nagyobbak. Tény, a hallgatók csak az arra alkalmas eszközökkel irkálhatnak a hirdetőre, így például bluetooth technológiával ellátott mobilkészülékekkel, amelyekkel nem csupán a fent lévő hirdetésekre reagálhatnak, hanem újakat is elhelyezhetnek. Az elképzelések szerint a későbbiekben a szolgáltatást SMS-ben, illetve wifitechnológia segítségével is elérhetik az érdeklődők. Ez pedig vélhetően többek számára is lényeges, hiszen a tartalmat akár több ezer kilométer távolságból is meg lehet tekinteni, illetve módosítani.

A cél 9-10 virtuális hirdetőtábla felállítása jövő szeptemberig, a következő egyetemi év kezdetéig, ezen időszak alatt a régi táblákat lecserélik az újakra. Addig azonban még számos problémára kell választ találni, így többek között el kell dönteni, hány hirdetési kategória legyen, és milyen szolgáltatásokat lehessen elérni. A minél szélesebb körű igényfelmérésre a legalkalmasabb eszközt alighanem ez esetben is az internet kínálja, ahol egy fórumot helyeznének el, s ott bárki kifejtheti a véleményét. S persze arra is megoldást kell találni, hogy a hagyományokhoz ragaszkodó, azaz a „régi” kor diákjai is elhelyezhessék továbbra is hirdetéseiket, legyen szó akár hét végi buliról vagy kiadó szobáról.

Lényegesek a biztonsági intézkedések is, hiszen a hirdetőtáblát kizárólag az intézmény diákjai használhatják, a „felügyeletet” a műszaki egyetem szoftverje látja el, amely csak azon mobiltelefonok számára teszi lehetővé a belépést, amelyeket a hallgatók lejelentettek. Idegenek tehát egyelőre nem tehetnek fel hirdetéseket, ám a középtávú elképzelések között szerepel a csatorna megnyitása, azaz például külföldről is kapcsolatba lehetne majd lépni a táblával, ám csak közvetetten, az egyetem kontrollja mellett. S persze az audiovideo lehetőséget is érdemes kihasználni, hiszen nem kizárt, hogy ebben a formában kívánnak feltenni hirdetéseket a hallgatók, legyen az kiadó lakás vagy eladó motor. vg

Mobil campusok

A jövő a „mobil egyetemeké, a mobil „campusé” – indokolta a technológia alkalmazását az egyetem, főként, hogy – mint fogalmaztak – a következő egyetemi évtől már az internetes és a mobiltelefonos „éra” gyermekei lepik el az iskolapadokat, akiknek nem jelent problémát a technológiai fejlődés folyamatos nyomon követése. S miután az „öreg” diákokkal szemben egy teljesen másfajta kommunikációhoz szoktak, ezt az oktatási intézménynek is figyelembe kell vennie, és alkalmazkodnia kell hozzá.

Az internet hatása megkérdőjelezhetetlen, ráadásul egy százezres hallgatói táború egyetem esetében a gyors kommunikációnak ez az egyetlen módja. Nem beszélve arról, hogy a bluetooth technológia megléte immár alapkövetelménynek számít a diákok esetében.

Az internet hatása megkérdőjelezhetetlen, ráadásul egy százezres hallgatói táború egyetem esetében a gyors kommunikációnak ez az egyetlen módja. Nem beszélve arról, hogy a bluetooth technológia megléte immár alapkövetelménynek számít a diákok esetében.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.