BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eltévedés ellen: GPS - de milyet, mennyiért?

De jó lenne mindig a helyes irányba menni! A műholdas navigációra alapuló GPS-ek éppen ezt kínálják, segítségükkel célirányosan autózhatunk az utakon, de a hordozható készülékek a városnézőknek vagy a kirándulóknak is hasznos szolgálatot kínálnak. A Világgazdaság Online az autós GPS-ek közötti eligazodásban kíván segíteni.

A kifejezetten autósok számára kifejlesztett GPS-ek nem a legérzékenyebb navigációs rendszerek – kirándulók és kalandtúrázók sokkal pontosabb, részletesebb útmutatást nyújtó, és persze drágább készülékeket is beszerezhetnek, amelyek például a tengerszint feletti magasságot is jelzik.

A GPS-rendszer lényege, hogy a vevő-készülék egyidőben több műholddal is kommunikál, így képes pontosan meghatározni a kezünkben, vagy a műszerfalon tartott készülék aktuális pozícióját, helyváltoztatás esetén pedig a mozgás sebességét is. Ennek természetesen feltétele, hogy a GPS-antennának folyamatosan „látnia” kell a műholdakat, a kilátást semmi sem takarhatja el.

Az egyszerűbb készülékek csak az általunk kiválasztott „A” és „B” pontok közötti részletes útvonal megtervezésében segítenek, a fejlettebb modellek azonban MP3-lejátszóként is használhatók, felkínálják a digitális fényképek és videofájlok megtekintését, sőt Bluetooth kapcsolattal a mobiltelefonok kihangosítását is.

Ön még nem előfizetőnk?
Kérje ajánlatunkat!

[email protected]

Az autós GPS-ek árát négy tényező befolyásolja: a márka, a készülékhez adott térkép-szoftver részletessége és lefedettségi szintje, a kijelző mérete, valamint az említett kiegészítő szolgáltatások. Érdemes odafigyelni a csomagban található tartozékokra is, mivel az utólag megvásárolható kiegészítőkért aránytalanul sokat kell fizetni. Ha tehát nem komplett autós kitet választunk, akkor gyorsan eltűnik az „árelőny” – például ha a hálózati töltő mellé külön kell megvenni az autós töltőt.

(További térkép-szoftverek a következő linkeken érhető el:
Térkép-szoftverek1)

Komplett csomagban célszerű

A piaci kínálatban meglepően kedvező árú GPS-eket is találunk, amelyekhez azonban külön kell megvásárolnunk a térkép-szoftvert.

Veszélyes kísérlet lehet a „barkácsolás”, ugyanis a különböző GPS-gyártók szoftverei nem kompatibilisek egymással.

Célszerű tehát olyan komplett csomagot vásárolni, amelyben együtt kapjuk meg a GPS készüléket, a térkép-szoftvert és az összes autós tartozékot. A fölösleges kiadások elkerüléséhez érdemes előre felmérni, hogy melyik földrész, vagy régió digitális térképeit szeretnénk használni, és milyen pontossággal kívánjuk megjeleníteni a városrészleteket. A legpontosabb térkép-szoftverek nemcsak az utcákat, hanem a házszámokat is képesek megmutatni.

Ma már csak olyan GPS-készüléket szabad választani, amely képes a hangos navigációra is. A hangutasítások pontos követésével szinte lehetetlen eltévedni, sőt, a legújabb rendszerek már az utcák neveit is bemondják.

Térkép-szoftverek és plusz szolgáltatások

Ha csak Európa keleti részén autózunk, elegendő lehet a TOMTOM ONE v3, amely Kelet-Európa térképével együtt csupán 39 990 forint. Az utasításokat magyar nyelven közli, sajnos akkumulátora csak 2 órát bír ki töltés nélkül, ami azonban bőven elegendő egy városi séta alkalmával. Fontos lehet, hogy a térképszoftver Magyarországon 47%-os lefedettséget biztosít, ami néha információ-hiányt jelenthet. Jóval nagyobb kijelzővel építették a TOMTOM ONE XL-t: a 4,3” képátlójú (11 cm) és 480 x 272 pixel felbontású LCD valóban jobb olvashatóságot biztosít, a Kelet-Európa térképpel felvértezett verzióért azonban már 66900 forintot kell leszurkolnunk. A TOMTOM One XL is kínál magyar nyelvű felhasználói felületet és hangnavigációt, az új térképeket SD memóriakártyával vihetjük a készülékbe.

A nyár közeledtével rendszeresen feltűnő akciós kínálatokban már 50 ezer forint alatt is találhatunk sokrétű szolgáltatást kínáló modelleket. Legutóbb a Sony NV-U 73 T jelű készülékét ajánlották kedvezményes áron, a magyar nyelvű menürendszert és hangutasításokat kínáló eszköz Európa teljes térképét tartalmazza. 12 centiméter (4,8”) képátlójú érintő-képernyős megjelenítőjén nemcsak az utcákat, hanem a házszámokat is megmutatja, az új térképeket pedig Memory Stick modulokon fogadja be a készülék.

Valamivel olcsóbb (41 800 forint) a Mitac Mio C250 készüléket és a MioMap V3 szoftvert magába foglaló csomag, amely azonban alaphelyzetben csak Kelet-Európa térképét és Európa főbb úthálózatát jeleníti meg, de a szoftver persze itt is cserélhető. A készülék képes MP3 fájlok lejátszására is, így utazás közben zenét is hallgathatunk. Mivel a tervezők a városi használatra is felkészítették a készüléket, így a felhasználó bármikor átválthat „gyalogos” üzemmódra. A kis méretű (3,5”, azaz 9 centiméteres képátlójú) a megjelenítőért némi kárpótlást nyújt a 4,5 órás működési idő.

4,3” (11 centiméter) képátlójú kijelzővel építették a Mitac Mio C520-as modellt (54 300 forint), amelynek MioMap Kelet-Európa térképével 11 ország útjait találjuk meg. A készülék a zenefájlok megszólaltatása mellett képnézegetésre, valamint Bluetooth-kompatibilis mobiltelefonok kihangosítására is alkalmas. Ugyanez a masina a MioMap teljeskörű Európa térképével (amelyet 1GB-os SD kártyán kapunk meg) együtt már 64900 forintba kerül.

A MyGuide 3060 jelű GPS az iGO komplett Európa-térképével együtt 60000 forintért vihető haza, a cserélhető szoftvert ebben az esetben is a mellékelt 1 GB-os memóriakártyán találjuk; MP3-lejátszó és képnézegető funkciójával igen hasznos segédeszköz lehet az utazás során.

Szintén a teljes Európa térképet mellékelik a Tibo S1200 jelű készülék mellé (63 500 forint), amelynek előnye a korábbi modellnél nagyobb, 4”-es (10 cm) képátlójú és 320 x 240 pixel felbontású kijelző – hátránya, hogy semmilyen plusz-szolgáltatást nem kínál.

A Nokia 500 autós GPS készletben is megtalálható a komplett Európa térkép. A kissé magasnak tűnő árat (90 000 forint) nemcsak a márkanév magyarázza: 4,3”-es, széles formátumú, és az átlagosnál nagyobb felbontású (480x272 pixeles) érintőképernyős kijelzővel építették, a szoftver egyik előnye, hogy a hangnavigáció utcanevekkel történik, ami nagyban megkönnyíti a tájékozódást. A készülék alkalmas a gyakorlatban elterjedt formátumú zenefájlok (MP3, WMA, AAC, eAAC+) lejátszására, ezen felül JPEG, BMP, GIF, PNG formátumú képek, valamint MPEG4, 3GP, WMV videofájlok megjelenítésére is képes, sőt, a Bluetooth kompatibilis mobiltelefonok kihangosítására is használhatjuk.

Világjáróknak ajánlható a TOMTOM GO 920-as készüléke: a 130 000 forintért megvásárolható csomagban Európa, az Egyesült Államok és Kanada teljes térképét megtaláljuk. A 4,3” képátlójú, széles formátumú kijelző 480 x 272 pixeles felbontása és az 5 órányi folyamatos használatot felkínáló akkumulátor átlagon felüli használhatóságot biztosít, további előnye, hogy a Bluetooth kapcsolaton keresztül telefon kihangosítóként is használható, plusz szolgáltatásként képnézegető és zenelejátszó funkciói emelhetők ki.

Kérje ajánlatunkat!

[email protected] -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.