BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javuló e-felkészültség

Az elektronikus szolgáltatások terén korábban vezető országok visszaestek, Magyarország egy helyet javított abban az Economist Intelligence Unit (EIU) által végzett felmérésben, amely digitális felkészültsége alapján rangsorolja a világ hetven országát. A digikorszakra leginkább felkészült nem meglepő módon az Egyesült Államok, a második helyen Hongkong áll.

Az EIU az IBM megbízásából 2008-ban is elkészítette azt az összehasonlító felmérést, amely digitális felkészültségük alapján rangsorolja a világ 70 országát. A vizsgálódás szempontjait 1 és 10 pont közötti súlyozással hat kategóriába sűrítették, ezek a következők: internet-hozzáférés és technológiai infrastruktúra, üzleti környezet, szociális és kulturális környezet, jogi környezet, kormányzati szabályozás és hosszú távú tervezés, valamint a vásárlók és a cégek e-befogadó készsége. A felmérés három főbb kategóriába sorolja az országokat digitális felkészültségük alapján. Megkülönböztet vezetőket, gyorsan alkalmazkodókat és késői belépőket.

Általánosságban megfigyelhető, hogy a digitalizáció mértéke a világ minden táján növekedésnek indult. Az általános fejlődés ellenére a top 10-ben meglehetősen átrendeződtek az erőviszonyok. A korábban négy éven át folyamatosan vezető Dánia négy helyet zuhant, csakúgy, mint Svájc. Finnország három helyet esett vissza – kiszorulva ezzel az első tízből. Ennek oka, hogy az utóbbi időben egyik északi ország sem tudta növelni az infokommunikációs technológiákra fordított kiadásait.

Ennek megfelelően ezekben az országokban is stagnált a digitális csatornák száma, illetve ezek elérhetősége. Azokban az országokban, amelyek az első tízen belül az idén előrébb kerültek – ilyen az USA, Hongkong, Hollandia és Ausztrália –, a hozzáférésben, valamint az innovációs környezetben fejlesztettek.

A finnek helyét az osztrákok vették át. Az első helyen az Egyesült Államok áll, Hongkong szorosan követi, amely a múlt évhez képest két helyett lépett előre. Magyarország pontszáma a tavalyi 6,16-ról 6,30-ra javult, ez a 33. helyhez elegendő – ez egy helylyel jobb a tavalyinál. A szomszédok közül Ausztria és Csehország előz meg minket. A fejlett és kevésbé fejlett országok közötti különbség 2008-ban is csökkent, de ennek mértéke az előző évekhez képest jóval kisebb. A digitalizáció terén legkevésbé felkészült országok, bár pontszámaik emelkedtek, nem tudtak előkelőbb helyezést elérni – részben azért, mert az üzleti környezet kedvezőtlennek bizonyult.

Az internet-hozzáférés növekedése néhány fejlődő országban, különös tekintettel Latin-Amerikára, riasztóan lassú. Néhány késői belépő ország viszont előrébb lépett, éppen az internet-hozzáférésben történt fejlesztéseknek köszönhetően. Ezen országok közé tartozik Szaúd-Arábia, Thaiföld és Egyiptom.

Szakértők szerint nagyon fontos a kormányzati hozzáállás a megfelelő digitális infrastruktúra megteremtése és fejlődése szempontjából. A felmérés felhívja a figyelmet, hogy a kormányzatoknak példát kell mutatniuk saját informatikai és kommunikációs infrastruktúrájuk megteremtésével, ami technológiailag semleges, nyílt, rugalmas, szabványos és a mindenkori igények szerint könnyen és költséghatékonyan továbbfejleszthető.

Telebit-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.