BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kizárás a külvilágból? Tiltakozás az internet-adó ellen

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elutasítja az internet-hozzáférés és mobil tartalomszolgáltatás terheinek növelését jelentő, a Nemzeti Kulturális Alapról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítását - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel

A közlemény szerint a HÉT az információs társadalom fejlődése szempontjából károsnak tartja, ha a járulékalap bővítése érdekében az internet-szolgáltatást és a mobil-tartalomszolgáltatást is beemelnék a kulturális járulék fizetésére kötelezett termékek és szolgáltatások közé.

A szervezet szerint az internet-szolgáltatás és a mobil-tartalomszolgáltatás fejlődésének kiemelt jelentősége van az esélyegyenlőség megteremtésében, és az információs szakadék szűkítésében, ezért nagyobb állami szerepvállalás lenne indokolt a tervezett újabb terhek helyett. A HÉT tagjai nem tartják indokoltnak, hogy a szabályozás újabb járulékot rójon az infokommunikációs szolgáltatásokra és ezáltal közvetve a fogyasztókra is, negatívan befolyásolva így az internet ellátottságot, az információs technológiák elterjedését.

A HÉT ugyanis attól tart, hogy az adónövelés miatt tovább nő Magyarország lemaradása az EU tagállamokhoz képest ezen a területen és gyengülnek az információs társadalom kiépítésének lehetőségei. Véleményük szerint az így óhatatlanul bekövetkező tarifaemelés az állampolgárok számottevő rétegét zárná el a digitális írástudástól.

A HÉT véleménye szerint, szemben a szóban forgó törvényjavaslatban írtakkal, sokkal inkább olyan markáns kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek segítik Magyarország információtechnológiai felzárkóztatását az EU-hoz, felgyorsítják az információs társadalom fejlődését, illetve igazságosan osztják meg a terheket a gazdaság szereplői között.

Az egyesület a közlemény szerint komoly hiányosságként értékeli továbbá, hogy a törvénytervezet előkészítésekor nem került sor széleskörű szakmai egyeztetésre. A fentiekre figyelemmel a HÉT azt javasolja az országgyűlés képviselőinek, hogy a T/5395. számú törvényjavaslatot jelenlegi formájában utasítsák el. A szóban forgó forgó terhek növelése ellen korábban már tiltakozott egyebek mellett az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, illetve a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.