BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel az EU-hoz

Bár tavaly is közeledett Magyarország a széles sávú internetes előfizetések elterjedtségében az európai uniós átlaghoz, még mindig csak nyolc tagállamot előzünk meg ebben a mutatóban – derül ki az Európai Bizottság által az európai távközlési piac 2007-es évéről készített jelentésből.

A régióban csak Szlovéniának és Csehországnak jobbak a mutatói, mint a miénk. Annak ellenére azonban, hogy az utóbbi években viszonylag gyorsan bővült a gyors webkapcsolattal rendelkező hazai felhasználók száma – tavaly 40 százalék körül volt a fejlődés –, nálunk a múlt év végén száz főre 14,2 széles sávú netelőfizetés jutott, ez még mindig jóval elmarad az Európai Unió 20 százalékos átlagától.

Az előfizetések száma az unióban 23,7 százalékkal – összesen 19 millióval –, Magyarországon pedig 43,3 százalékkal nőtt. Hazánk felzárkózását jelzi, hogy a múlt évben elért növekedési ütem a 12. leggyorsabb volt az EU-ban. A magyarországinál a szomszédos országok közül csak Romániában volt gyorsabb a növekedés, de ott a penetráció 2007 végén így is csak 9,8 százalékos volt. Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke szerint az Európai Bizottság jelentése azt mutatja, hogy jó irányban fejlődik a magyarországi hírközlési piac, és ezen belül a széles sávú piac hazai gyors bővülése lehetővé teszi, hogy középtávon behozzuk lemaradásunkat ezen a területen.

A széles sávú elterjedtség területén az EU-tagállamok között Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország áll az élen, egyaránt 30 százalék feletti, világviszonylatban is élenjáró penetrációval. A jelentés szerint összesen nyolc EU-tagállam, az említettek mellett Nagy-Britannia, Belgium, Luxemburg és Franciaország előzi meg ebben a tekintetben az Egyesült Államokat. Az európai uniós országok széles sávú internetszolgáltatói a múlt évben 62 milliárd eurós bevételre tettek szert. A jelentés Magyarországgal foglalkozó része a pozitívumok között említi, hogy 2007-ben lehetővé vált a telefon-előfizetés nélküli, csupasz ADSL igénybevétele. A jelentés szerint Magyarországon a vezetékes széles sávú penetráció erőteljes növekedésében nagy szerepet játszott a kábelmodemes előfizetések számának erőteljes növekedése, ehhez hozzájárult, hogy számos magyarországi kábelszolgáltató nyújt a kábeltelevíziós mellett hang- és internetszolgáltatást is.

A teljes távközlési szektor forgalma az Európai Unióban közel 300 milliárd euró volt tavaly, ez az EU-s GDP 2 százaléka, és 1,9 százalékos növekedést jelent 2006-hoz viszonyítva. 2007 sorban az ötödik olyan év volt, amikor nőtt a szektorba érkező befektetések összege, amely tavaly meghaladta az 50 milliárd eurót. Ez megfelel az USA-beli távközlési beruházások értékének és több, mint a kínai és japán távközlési befektetések együtt. Továbbra is a mobilszektor a legnagyobb az uniós távközlési piacon. A mobilszolgáltatásból származó bevétel 3,8 százalékkal, 137 milliárd euróra emelkedett tavaly. Tovább nőtt a mobilpenetráció is, míg 2006-ban 103 százalékos volt, addig tavaly már 112 százalékos. A harmadik generációs mobilszolgáltatást használók aránya duplájára, 20 százalékra bővült 2007-ben, összesen már több mint 88 millióan vannak az EU-ban. A mobilvégződtetési díjak csökkentek, de nagy különbségeket mutatnak az egyes tagországokban. A legalacsonyabb és legnagyobb között tízszeres a különbség.

A bizottság megemlíti, hogy 2007 végén Magyarországon már 100 ezer fölé emelkedett a mobil széles sávra előfizetők száma. A mobilpiacról szólva a jelentés beszámol arról, hogy az unióban 2007. októberi adatok alapján 100 főre 111,8 előfizetés jutott, míg Magyarországon, ahol a növekedés gyorsabb volt, mint az EU egészében, ekkor a penetráció 104,4 százalékos volt, és év végére 109,7 százalékra nőtt. A vezetékes telefonszolgáltatásból származó bevételek ugyanakkor 5 százalékkal csökkentek 2007-ben az egy évvel korábbihoz képest, ahogy a felhasználók mobil- és internetalapú szolgáltatásokra váltanak. Kárpótolni tudták azonban magukat a vezetékes szolgáltatók a széles sávú szolgáltatásokkal, amelyek 62 milliárd eurós forgalmat hoztak.

A verseny azonban még nem érte el azt a szintet, amit kellene. Az egykori monopolszolgáltatók ellenőrzik a széles sávú világhálós vonalak 46 százalékát az EU-ban, míg hét tagállamban részesedésük ebben a szegmensben 60 százalék fölött van. Cipruson, Luxemburgban és Finnországban még nagyobb, 70 százalék feletti a részesedésük a széles sávú internetes piacon. Emellett a vezetékes telefonszolgáltatáshoz való hozzáférés a felhasználók 86,5 százaléka számára az inkumbens szolgáltatókon keresztül lehetséges, 12 tagállam esetében 95 százalék felett van ez az arány.

Sokba kerül az eltérő uniós szabályozás

Akár 1300 milliárd euró haszonnal is járhat az EU számára, ha sikerül egységesíteni az uniós hírközlési szolgáltatásokat – áll az Indepen Consulting nemrég közzétett tanulmányában.

Az unió távközlési szolgáltatási keretei megakadályozzák, hogy a cégek valódi páneurópai szolgáltatásokat nyújtsanak a nagy üzleti felhasználóknak. „Ezek a felhasználók ma még sem a vezetékes, sem a mobilszolgáltatásokra nem tudnak olyan egységes szerződést kötni, amely valamennyi tagállamban ugyanolyan színvonalat nyújtana” – véli Nick White, a Távközlési Felhasználók Nemzetközi Csoportjának (Intug) alelnöke. „A termelékenység javításához nem elég számítógépeket vásárolni, ezeket hatékonyan össze is kell kapcsolni egymással.

Ha a szolgáltatás színvonala nem azonos minden országban, a vállalati felhasználók nem tudják kiaknázni az egységes piac előnyeit” – állítja Ed Vonk, az Európai Virtuális Magánhálózati Felhasználók Szövetségének (EVUA) vezérigazgatója.

Telebit-összeállítás Sokba kerül az eltérő uniós szabályozás Akár 1300 milliárd euró haszonnal is járhat az EU számára, ha sikerül egységesíteni az uniós hírközlési szolgáltatásokat – áll az Indepen Consulting nemrég közzétett tanulmányában.

Az unió távközlési szolgáltatási keretei megakadályozzák, hogy a cégek valódi páneurópai szolgáltatásokat nyújtsanak a nagy üzleti felhasználóknak. „Ezek a felhasználók ma még sem a vezetékes, sem a mobilszolgáltatásokra nem tudnak olyan egységes szerződést kötni, amely valamennyi tagállamban ugyanolyan színvonalat nyújtana” – véli Nick White, a Távközlési Felhasználók Nemzetközi Csoportjának (Intug) alelnöke. „A termelékenység javításához nem elég számítógépeket vásárolni, ezeket hatékonyan össze is kell kapcsolni egymással.

Ha a szolgáltatás színvonala nem azonos minden országban, a vállalati felhasználók nem tudják kiaknázni az egységes piac előnyeit” – állítja Ed Vonk, az Európai Virtuális Magánhálózati Felhasználók Szövetségének (EVUA) vezérigazgatója.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.