BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Másolható e-könyvek

Több nagy kiadó is azt fontolgatja, hogy teljesen eltünteti különféle másolásvédelmi rendszereit elektronikus könyveiről – értesült a The New York Times. A másolásvédelmi megoldások a szerzői jogok védelmét szolgálták, de eközben rendkívüli módon gátolták a termékek terjedését, hiszen a felhasználók a legális anyagaikat nem tölthették át egyik készülékről a másikra, s lényegében megoldhatatlan volt az online árusítás is.

Az Audio Publishers Association adatai szerint a tavaly 923 millió dolláros forgalmat elérő iparágnak egy ilyen lépés új lendületet adhat. A világ legnagyobb kiadójának számító Random House februárban jelentette be, hogy felhagy az elektronikus védelemmel, s minden kiadványát szabadon másolható formában kínálja márciustól.

A londoni központú Pearson csoporthoz tartozó Penguin Group, amely a tengerentúlon második az e-könyv-kiadásban a Random House mögött, most követni látszik a példát. A lépés azért is érdekes volna, mert tavaly ősszel éppen azért léptek vissza a digitális könyveket is kínáló eMusic szolgáltatáshoz való csatlakozástól, mert nem tartották megfelelőnek a szerzői jogok ottani védelmét.

A cég véleményének megváltozására döntő hatással volt, hogy időközben a nagy zenei kiadók – így például a Sony BMG és a Warner Brothers – szintén lemondtak a digitális védelemről. Az Amazonon így már védelem nélküli dalok vásárolhatók. Más kiadók is egyetértenek abban, hogy ez lehet a jövő útja. A Simon & Schuster Audio a követező hónapokban 150 címét tenné elérhetővé, míg HarperCollins egyelőre kivár.

Ha a trend tartós lesz, az alapjaiban alakíthatja át az értékesítők erőviszonyait. Ma ugyanis a legnagyobb e-könyv-értékesítő, az Amazon által januárban 300 millió dollárért felvásárolt Audible, amely az Apple iTunes boltján keresztül kínálja termékeit. Ez azért különösen fontos, mert az iPodok csak e cég – védelemmel ellátott – formátumát játszszák le. Épp ennek kapcsán véli úgy sok elemző, valójában a kiadók attól félnek, hogy túlzott erőfölénybe kerül velük szemben az Apple, amely az egyetlen, iPodon is lejátszható fájlokat kínáló bolt tulajdonosa. Ezért – tanulva a zenekiadók korábbi hibájából – inkább lemondanak a másolások korlátozásáról (és az iPod-piacról), hogy ezzel kibővítsék értékesítési hálózatukat és az igen elterjedt MP3 formátumot használva új vevőket nyerjenek meg.

Szintén nyomós érv, hogy a Random House egy nemrég végzett vizsgálata szerint a digitális jogvédelem (DRM) lényegében semmilyen korlátot sem jelent az illegális másolásnak. A fájlcserélők kínálatát feltérképezve arra jutottak, hogy azokon feltört védelmű, illetve védetlen CD-kről újrakódolt s immár szabadon másolható fájlok tömege érhető el. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.