BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Memóriakártya-trükkök - mit, mennyiért?

A hordozható digitális készülékekben szinte kizárólag a mozgó alkatrészek nélkül működő memóriakártyákat használjuk adatrögzítésre. Kapacitásuk évről évre egyre nagyobb, széleskörű használhatóságukat pedig nagyban megkönnyíti, hogy a kártyák adatainak felírása és kiolvasása külső eszközökkel is egyszerűen megoldható. A Világgazdaság Online ezúttal a memóriakártya-olvasók kínálatát térképezte fel.

A különböző típusú és méretű memóriakártyák megtalálhatók a digitális fényképezőgépekben, videokamerákban, PDA-kban és mobiltelefonokban, de egyes MP3-lejátszók kapacitása is ilyen modulokkal bővíthető.

Természetesen a kártyát befogadó eszközzel mindegyik kártya írható és olvasható, de az adatok számítógépre történő átvitele néha körülményes lehet – például egy videokamera felvételeinek átjátszásához kábellel kell összekötni a két készüléket. Sokkal egyszerűbb egy univerzális külső memóriakártya-olvasó csatlakoztatása a számítógép USB-portjához (egyes modelleknél FireWire csatlakozásra is lehetőség van), ráadásul ezek az adatfelírásra és kiolvasásra is alkalmas eszközök többfajta flash-kártya kezelésére is alkalmasak. A fejlettebb operációs rendszerek általában automatikusan felismerik a csatlakoztatott kártya-olvasókat, legrosszabb esetben telepítenünk kell az eszközhöz mellékelt illesztő-szoftvert.

Meglepő lehet, de ebben a termékcsoportban erősen megfontolandó a drágább eszközök választása, mivel valójában csak egyetlen szempontra kell figyelnünk: hányfajta kártya kezelésére (írására és olvasására) képes az eszköz? Ugyanis a kínálatban található minden modell képes a nagysebességű adatátvitelre (USB 2.0 vagy FireWire), a magasabb árat elsősorban az ismert márkanév, illetve az igényesebb kialakítás, vagy plusz-szolgáltatás miatt kell megfizetni.

A korszerű noteszgépek már eleve rendelkeznek olyan beépített kártya-olvasóval, amelyek akár 5-6 féle modul kezelésére képesek. A kártyákkal történő adatcsere azonban a PC (PCMCIA) bővítő-helyre illeszthető egyszerű adapterrel is megoldható, de ezek az adapterek általában csak egyetlen kártyatípus (többnyire CF- vagy SD-kártya) fogadására alkalmasak. A SanDisk 6in1 PCMCIA adapterének (6 700 forint) éppen az a különlegessége, hogy a CF-kártya kivételével minden elterjedt típussal (SD Card, MultiMediaCard, SmartMedia, Memory Stick, Memory Stick PRO, xD-Picture) kompatibilis.Legjobban talán az USB memóriakulcshoz (pendrive) hasonló kialakítású memóriakártya-olvasók használhatók, ezek az eszközök azonban csak egy vagy két kártyatípus fogadására képesek.

A legtöbb univerzális kártya-olvasó külső egységként kapható, amelyet kábellel kell a számítógéphez kötnünk. 6-15 féle kártya írását és olvasását képes megoldani, de akad olyan gyártó is, aki 62 (!) kártyatípus kezelését ígéri. Ezeket a cigarettás-doboz méretű eszközöket több szabványos fogadó-nyílással építették, amelyekbe gyakorlatilag minden elterjedt flash-kártya beilleszthető, így az sem jelenthet gondot, ha mástól kapunk egy kártyát.

Közvetlen USB-csatlakozással

A jelenlegi kínálat legolcsóbb modellje a Hama SD/MMC-Card Writer 6in1 (1 110 forint), amely a pendrive-okhoz hasonlóan közvetlenül az USB porthoz csatlakoztatható, és minden SD illetve MMC kártya kezelésére képes.

Gyakorlatilag ugyanezt kínálja a SanDisk MobileMate SD Plus 5-in-1, de ez az eszköz csak a Secure Digital kártyákat támogatja (2 150 forint).
Ha egészen biztosan csak SD és miniSD kártyákat fogunk használni, akkor kiváló – bár kissé drága – megoldás az ExtreMemory Card Reader microSD 2GB (12 000 forint). Az elegáns kialakítású, kisméretű eszköz gyakorlatilag egy USB-porthoz csatlakoztatható 2 GB kapacitású pendrive, amelybe egy kártya-olvasót is beépítettek.

Külső eszközök és beépíthető változatok

Külön kábellel csatlakoztathatjuk a számítógéphez az MSI Starreader Card Reader 52in1 jelű modelljét. Az egyik legjobb ár/teljesítmény mutatójú eszköz (2 250 forint), és egyben az egyik legizgalmasabb ajánlat, mivel a gyártó szerint 52-féle kártya írására és olvasására képes, ezek között megtaláljuk a GSM telefonok SIM kártyáit is.

A Fujifilm DPC-32in1 (2 800 forint) szintén alkalmas a nagykapacitású memória-kártyák kezelésére, előnyként az átlagnál kisebb külméret és az xD-Picture kártyákkal való kompatibilitás említhető.

Alig drágább a Trust CR-1350P 36in1 (2 900 forint), amelynek 3 fogadónyílása összesen 36 féle kártya (köztük a mobiltelefonokban használatos memóriamodulok) kezelésére alkalmas.

A pálmát a Trust CR-1610P 62in1 jelű modellje viszi (3 600 forint), amely a műszaki adatok szerint 62 kártyatípus fogadására képes.

Habár a SanDisk ImageMate (3 600 forint) csak a CompactFlash típusú kártyákat fogadja, de hasznos plusz-szolgáltatásokat is kínál: a készülékházon található gombok segítségével közvetlenül kinyomtathatjuk a kártyára rögzített képeket, vagy megjeleníthetjük azokat a képernyőn.

Kaphatók olyan kártya-adapterek is, amelyek egy adott kártyatípus különböző változatainak kompatibilitását biztosítják: segítségükkel például a standard SD kártya fogadónyílásába beilleszthető a miniSD változat is. Ezeket a konvertereket (átlagáruk 3 000 forint) azonban csak akkor érdemes beszerezni, ha fényképezőgépünket vagy videokameránkat valamiért többféle méretű kártyával szeretnénk használni, mivel a számítógéppel történő adatcsere megoldható a felsorolt univerzális külső eszközökkel is.

A fejlesztők azokra az asztali számítógép felhasználókra is gondoltak, akik utólag szeretnének fixen telepített kártya-olvasót építeni PC-jükbe.
A 3,5” bővítőhelyre (vagy például a használaton kívüli floppy-olvasó helyére) szerelhető Chieftec CRD-151 (4 100 forint) 15 kártya-formátumot kezel, érdekessége, hogy alkalmas a MicroDrive adattárolók fogadására is.

Az 5,25”-es bővítőkeretbe illeszthető Raidsonic Icy Box IB-861 (8 500 forint) túl azon, hogy 50 (!) fajta memóriakártya olvasására és írására alkalmas, egy sor külső csatlakoztatási lehetőséget is felkínál: az alaplapról a számítógépház homlokzatára vezethetjük az USB 2.0, a Firewire és az audio-csatlakozásokat is.

A fotósok és videósok körében egyre népszerűbbek azok a memóriakártya-olvasók, amelyekben igen tekintélyes tárkapacitású merevlemezt (40-200 GB-ig) is találunk. Ezek a készülékek már nemcsak a kártya adatainak lementésére szolgálnak, beépített LCD-kijelzőjükön megtekinthetjük a kártyán található fotókat vagy videókat is, sőt némelyik modell MP3-lejátszóként is használható. Ilyenkor már nincs is szükség számítógépre, hiszen a kártyán rögzített képanyagot bármikor átírhatjuk a merevlemezre – a 200 GB-os kapacitás pedig az esetek döntő többségében bőven elegendő.

A Világgazdaság Online ezúttal a memóriakártya-olvasók kínálatát térképezte fel.Guttray László-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.