BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlfeszültség elleni védelem - szünetmentes áramforrások

Túlfeszültség, villám, vagy áramkimaradás. Három dolog, amit nem szeretnek az elektronikai berendezések, főként a számítógépek és a perifériák. És persze nem szeretnek a felhasználók sem, hiszen az ebből eredő meghibásodások javítása komoly kiadást jelent. Sokkal kevesebbe kerül a megelőzés. A Világgazdaság Online a szünetmentes áramforrásokat térképezte fel.

A nagyobb viharok után rendszeresen olvashatjuk, milyen elektronikai eszközök mentek tönkre az országban. Televíziók, számítógépek, DVD-k, videomagnók, házimozik, Hi-Fi berendezések és telefonok az „áldozatok” – de minden túlfeszültségre érzékeny eszköz veszélyben van, amelyek a lakás hagyományos konnektoraihoz vagy a hosszabbítóhoz csatlakoznak.

A háztartásokban használatos eszközük elektronikáját felkészítették ugyan az áramingadozásokra, de egy nagyobb túláram, vagy egy villámcsapás okozta túlfeszültség komoly károkat okozhat a készülékekben. Az időnként előforduló áramkimaradások ezeknél az eszközöknél legfeljebb csak bosszúságot okoznak, de az asztali számítógépek már védtelenek az áramszünet ellen, ugyanis az el nem mentett adatok elveszhetnek.

Viszonylag egyszerű eszközökkel megakadályozhatók az ilyen károk: a túlfeszültség elleni védelmet nyújtó készülékek az irodákban és otthon is ajánlottak, mivel nemcsak a számítógép, hanem a perifériák (nyomtató, szkenner, stb.) de például a telefonvezeték és mobiltelefon-töltők is érzékenyek a jelentősebb feszültség-ingadozásokra.

Az áramkimaradásból származó adatvesztések az úgynevezett szünetmentes áramforrásokkal (UPS, Unbreakable Power Supply) előzhetők meg. Ezek az eszközök 3-20 percig „tartják életben” a számítógépet, ami bőven elegendő arra, hogy az adatok mentését követően szabályosan kapcsolhassuk ki a komputert.

Túlfeszültség elleni védelem

A legegyszerűbb eszközök „csak” túlfeszültség és áramlökés ellen védenek, áramkimaradás esetén nem pótolják a hálózati feszültséget. Szerepük inkább a elektromos biztosítékokhoz hasonló, de azoknál sokkal érzékenyebben csípik le az úgynevezett „feszültség-tüskéket”, amelyek károsodást okozhatnának.

Számítógépes rendszereknél fontos, hogy a komputerhez csatlakoztatott összes eszközt ellássuk túlfeszültség-védelemmel, ugyanis egy zárlatos nyomtató a számítógépet is tönkreteheti. A túlfeszültség ellen védő eszközöket egy villámcsapás vagy jelentős feszültségcsúcs után feltétlenül cserélni kell, mivel „megtelnek” – a fejlettebb modellek jelzik is a telítődés mértékét.

A lakossági és kisirodai felhasználásra szánt készülékek közül a legegyszerűbb eszköz a konnektorba dugható APC SurgeArrest Essential P1-GR (2300 forint), amely viszonylag fejlett áramlökés elleni elektronikával rendelkezik, de csak egyetlen eszközt csatlakoztathatunk hozzá. A nagyobb terhelhetőségű változat egy többcsatlakozós hosszabbítóhoz hasonlít, ehhez már 6 készülék kapcsolható, természetesen a beépített védő-elektronika is ennek megfelelő teljesítmény védelmére képes.

Az Infosec PFS 6 Master T GE (5910 forint) szintén 6 védett csatlakozót kínál, de alkalmas a telefon-vezeték védelmére is – maximálisan 800 Volt csúcsfeszültség kizárását biztosítja.

Szünetmentes működés

Az áramkimaradásból eredő gondok megelőzésére alkalmas szünetmentes tápegységekért jóval többet kell fizetnünk, de a beruházás már az első áramszünet után megtérül, hiszen az elveszett számítógépes adatok pótlása esetenként sokkal többe kerülhet.

Az UPS-ként is ismert berendezések többsége ellátja a túlfeszültség elleni védelmet is, a készülékházon konnektoraljzatok, vagy a számítógépes kábel-csatlakozók (2, 4, 6 vagy 8) találhatók, amelyek közül azonban csak 2 vagy 3 kínál a szünetmentes tápfeszültséget. A többi konnektor csak túlfeszültség ellen védett, így az érzékeny és nagyfogyasztású készülékek (például lézernyomtató) számára kínál csatlakozást.

Vásárlás előtt két fontos paraméterre kell figyelnünk: az egyik a teljesítmény, a másik az úgynevezett „áthidalási idő”, amely azt mutatja, hogy áramkimaradás esetén mennyi ideig használhatjuk a csatlakoztatott eszközt (számítógépet, routert, stb).

Egy átlagos számítógép 200-300 Watt teljesítményt vesz fel, de a szünetmentes tápegység kiválasztásánál mindenképpen érdemes jelentősen túlméretezni az eszközt, és nemcsak azért mert a perifériákat is ajánlatos védeni. A műszaki adatok között feltüntetett kimenő teljesítmény (ezt VA-ben jelzik) nem azonos a terhelhetőséggel, valójában a VA-ben megadott teljesítménynek csak 60 százalékával terhelhetjük a szünetmentes tápegységet, egyébként meredeken csökkenne az áthidalási idő.

A Powercom BNT-400A (8900 forint) jelű modellje csak egyetlen számítógép védelmére alkalmas, mivel 400VA néveleges teljesítménye a gyakorlatban csak 240 Watt néhány perces biztosítására képes.
Szintén az otthoni irodákba szánták a Centralion Blazer 400-ast (9000 forint). Elvileg 240 Wattig terhelhető (ez egy közepes teljesítményű számítógépet jelent), de a 8-10 perces áthidalási időt csak 50 százalékos terhelésnél biztosítja. Előnye, hogy beépített védelmet nyújt túlterhelés, rövidzárlat, túlfeszültség és feszültségcsúcs ellen.

Ha az Internet-eléréshez szükséges routert, esetleg nyomatatót, vagy más perifériát is védeni szeretnénk, érdemes a nagyobb teljesítményre képes készülékek közül választani. A Powercom BNT-600A (10500 forint) például már 360 Wattot is kiszolgál. Valamivel drágább, és csak 300 Watt teljesítményre képes a Trust PW-4050T (11800 forint), de két akkumulátorának köszönhetően akár 20 perces áthidalási időt is felkínál.
Még nagyobb biztonságot nyújt az Effekta ME800 szünetmentes tápegység (15600 forint), amely már 480 Wattig terhelhető, hátránya a viszonylag rövid, 3 perces áthidalási idő.

Kisebb helyi hálózatok védelmére tervezték az APC BE550 jelű modellt (22500 forint), amely 330 Watt teljesítményt kínál, de alkalmas a telefon, fax, router és védelmére is. Összesen 8 konnektorral rendelkezik ezek közül 4 biztosítja a szünetmentes tápfeszültséget, a további 4 dugaszolóaljzat csak túlfeszültség ellen védi a csatlakoztatott fogyasztókat. Áthidalási ideje teljes terhelésnél 3,4 perc – ha azonban csak félterheléssel (165,5 Watt) üzemel, akkor 14 perc áll rendelkezésre az adatmentéshez.

A szünetmentes áramforrások beállításához és későbbi vezérléséhez a gyártók speciális szoftvereket is mellékelnek (amelyek egyébként az internetről is letölthetők), ezek segítségével határozható meg többek között a készülékhez csatlakoztatott eszközök védelmi prioritása. A szünetmentes tápegységek ugyanennek a programnak a segítségével adnak tájékoztatást a készülék működéséről, eseménynaplót vezetnek a hálózati feszültség ingadozásáról, és előre figyelmeztetik a felhasználókat, ha a beépített akkumulátorok cserére szorulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.