BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válaszúton az IT-piacon

Jövőkép. Milyen túlélési stratégiát kell folytatniuk az egyre globalizálódó hazai IT-piacon a magyar tulajdonban lévő informatikai vállalkozásoknak? Kinek, melyik út a legígéretesebb a biztosabb jövő szempontjából? Ezeket a kérdéseket különösen az utóbbi néhány évben kénytelenek feltenni maguknak a társaságok tulajdonosai, akik ma még többnyire operatív szinten is maguk irányítják a vállalkozásokat. Jó régen véget ért ugyanis a rendszerváltás utáni extenzív növekedés időszaka, sőt az utóbbi egy-két évben már inkább a piac zsugorodásával kellett szembesülniük a szereplőknek. Ebben a helyzetben pedig főként a globális háttérrel nem rendelkező kis- és közepes vállalkozások kerültek sok esetben döntéskényszerbe, hogy a fennmaradás érdekében melyik utat is válasszák.


Célba értek. A rendszerváltáskor indulók közül néhányan már megtalálták kérdéseikre a választ. Van, aki a tőkebevonást vagy az eladást választotta, ilyen a KFKI csoport, amelynek több cégét is a Magyar Telekom vásárolta meg több milliárd forintért, s azok ma Magyarország legnagyobb távközlési csoportjának IT-szolgáltatói bázisát adják. Van olyan, ugyancsak közel húsz éve indult társaság, amely a tőzsdei jelenlétben és az akvizíciós növekedésben hisz. Idesorolható a FreeSoft, amelyet a tőzsdére lépéskor kevesebb mint egymilliárd forintos forgalmú cégként jegyeztek be, az azóta végrehajtott kisebb-nagyobb felvásárlásoknak köszönhetően azonban hamarosan a tízmilliárdosok klubjában üdvözölhetik. Az úttörők között tartják számon a Graphisoftot, amely a hazai piacon az elsők között érte el, hogy külföldi befektetők felfigyeljenek rá, s az elsők egyike volt a tőzsdén szerencsét próbálok között, hogy végül egy erős nemzetközi versenytárs kínáljon érte tisztes összeget.


Útkeresők. Számosan vannak azonban olyanok, akik még nem hozták meg a döntést. Közülük többek irányításában viszont már előtérbe került a második generáció – lásd Kürt, Aquis. Most induló sorozatunkban a még válaszút előtt állók közül az egyik közepes méretű, a rendszerintegrációban és a saját termékek fejlesztésében egyaránt gyakorlott IT-csoport tulajdonos vezetőjét kérdeztük a jelenlegi helyzetről és a hogyan továbbról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.