BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöldül az elektronika

Két ázsiai cég, a Samsung és a Toshiba kapta a legmagasabb pontot a Greenpeace hetedik elektronikai iparági jelentésében, amely az ágazat – mobiltelefon-, számítógép-, tévé- és játékkonzolgyártás – vezető képviselőinek működését értékeli újra a környezettudatosság szempontjából.

A nemzetközi környezetvédő csoportnak az a szándéka a jelentéssel – amelyet 2006 augusztusa óta negyedévenként ad ki –, hogy felhívja a gyártók figyelmét arra, minél jobban kerüljék a veszélyes anyagok használatát a termékeikben, és gondoskodjanak az e-hulladékok megfelelő visszavételéről és újrahasznosításáról.

A két éllovast szorosan követi a Nokia, a Sony, a Dell és a Lenovo. A korábban többször is megdorgált Apple folyamatosan javít a pozícióján, újabb termékei közül a pillekönnyű MacBook Air már jóval kevesebb káros anyagot tartalmaz.

A szervezet megállapítja, hogy az elektronikai gyártók többsége az elmúlt több mint másfél év alatt jelentősen javította környezetvédelmi gyakorlatát és stratégiáját, az átlagpontszám pedig negyedévről negyedévre nőtt, egyre jobban megközelítve a maximális 10 pontot. Az abszolút sereghajtó a játékkonzolgyártó Nintendo, amely tavaly november óta – amikor is először jelent meg a listán – mindössze 0,3 pontot gyűjtött, mivel még mindig nem hozta nyilvánosságra károsanyag-megsemmisítő, illetve újrahasznosító politikáját, szemben a listán szereplő 17 másik céggel. A játékkonzolpiac másik meghatározó szereplője, a Microsoft azzal javított a pontértékén, hogy 2010-re előre hozta a mérgező vegyi anyagok – többek között a PVC – használatának megszüntetését. A piaci szegmens vezető gyártója, a Sony a legkörnyezettudatosabb elektronikai gyártók közé küzdötte fel magát, de a Greenpeace szerint a PlayStationnél még adós maradt némi „zöldinnovációval”.

A környezetvédő szervezet vizsgálta a cégek visszagyűjtési politikáját is. A korábbi jelentésben ennek kapcsán mindkét meghatározó mobiltelefon-gyártó, a Nokia és a Motorola is büntetőpontokat kapott az e téren nyújtott elégtelen gyakorlata miatt. Az amerikai gyártó jelentősen javított ezen a helyzeten, így ebben a negyedévben elmaradt a büntetés, nem így a Nokiánál, ahol a szervezet képviselői Indiában és Oroszországban még hiányosságokra bukkantak az újrahasznosításnál. A finn vállalat emiatt maradt le a dobogóról.

A Greenpeace a következő negyedévi jelentésben újabb nagyon fontos szempontot vesz figyelembe: az elektronikai termékek energiafogyasztását. Számítások szerint ugyanis a világ infokommunikációs ipara a globális szén-dioxid-kibocsátás mintegy 2 százalékáért felelős, ez a mutató megegyezik a légi közlekedésével.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.