BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kiberteret is védi a NATO

Védelem. Az internetes támadások ellen is fel akar lépni a jövőben a NATO. A világháló védelmét szolgáló úgynevezett kibertérvédelmi kompetencia-központot, amely az induláskor mintegy 30 főt foglalkoztat majd, az észtországi főváros, Tallinn szomszédságába telepíti – írja az IDG. Az ott dolgozó szakértők felét a technológiai központot támogató hét tagállam – Német-, Olasz-, Spanyol-, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Észtország – adja.

A „NATO radarjai” tavaly óta figyelnek fokozottabban a kibertér védelmére is, azt követően, hogy a múlt év májusában nagy kiterjedésű és nagy károkat okozó támadás érte Észtországot. A biztonsági rendszereket rosszul koordinálták, ezért érhették el a támadók, hogy az ország számos pénzintézetének internetes rendszere néhány órára teljesen leállt. Az észt illetékesek ezt követően fordultak segítségért a NATO-hoz.

A támadás azt követően érte az ottani pénzintézeteket, hogy az észt hatóságok a Tallinn belvárosában lévő szovjet háborús emlékmű áthelyezéséről döntöttek, ez a lépés feldühítette az országban élő orosz nemzetiségűeket. Egyes hírek szerint az észtek Oroszországot sejtették a támadás hátterében, noha a vizsgálatok nem igazolták a kapcsolatot a Kremllel.

A szövetséges védelmi miniszterek a múlt év októberi találkozójukon vetették fel, hogy a katonai szervezetnek ki kellene dolgoznia politikáját a kibertér védelmére is. Ezt követte most legutóbb az úgynevezett Cyber Defense Center felállítása Észtországban. Az új netvédelmi bázis a tervek szerint augusztustól érhető majd el online, és hivatalosan valamikor 2009-ben nyitják meg. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.