BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Computerkémek – Pohárról, falról olvassák le a jelszónkat

Kamerával és távcsővel több értékes, személyes adathoz juthatunk, mint arra bárki számítana – állítja két kutatócsoport, akik egymástól függetlenül dolgoztak ki hasonló módszert a jelszavunk ellopásához.

A Kaliforniai Egyetem és a Saarland Egyetem kutatói rájöttek, hogy a környezet tárgyain megjelenő apró tükröződéseken keresztül is megfigyelhető egy kéz mozdulatai, amint beüt egy jelszót, vagy elolvasható egy monitor tartalma, akkor is, ha az közvetlenül nem is látszik. A saarbruckeni csapat mindennapos felületekről, poharakról, csészékről, vagy akár az emberi szemből tükröződő videóról is képes megállapítani, mit akart begépelni a megfigyelt személy a billentyűzeten.

A kifejlesztett Clear Shot program elemzi a videón található kézmozdulatokat és szöveggé alakítja azt. A pontosság csupán 40 százalékos, azonban ez is elegendő ahhoz, hogy több-kevesebb pontossággal kitalálható legyen, mit írt le az adott személy a billentyűzeten. A szoftver alternatív szavakat is ajánl és az esetek nagy részében a valódi szó benne van az első öt felajánlott szóban.

A Clear Shot szinte bármilyen webkamerával együttműködik, de a Saarland Egyetem kutatói szerint akár távcsővel, teleszkóppal is használható, valódi távoli megfigyeléshez alapot biztosítva – írja a HWSW.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.