BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet az e-recept

Más kultúrát, szolgáltató jellegű gyógyítást igényel a mostaninál erőteljesebb informatika alkalmazása a háziorvoslásban – mondta lapunknak Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója. A hazai felmérések szerint jelenleg a 6800 praxis 93-94 százalékának van internet-hozzáférése, ez abból tudható, hogy rendszeres kapcsolatban vannak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisával, s képesek egy gombnyomással ellenőrizni páciensük taj száma alapján a biztosítotti jogviszony érvényességét. A maradék csekély százaléknyi praxis hagyományos módon – telefonon, papíralapon – végzi ezt a kötelező feladatot.

Arról nincs hivatalos hazai összesítés, hogy a doktoroknak mobiltelefonos vagy vonalas internet-előfizetésük van-e, így az sem tudható, hánynak van széles sávú hozzáférése. Ám akármelyik technológiát alkalmazzák, az elmúlt évekhez képest óriási fejlődésről beszélhetünk – tette hozzá a főigazgató. A mobiltelefonos szolgáltatás három-négyezer forint havi díja talán kevesebb a korábbi postai futárszolgálat igénybevételénél, s nem mellékesen gyors és megbízható.

Az egészségügyi kormányzatnak az a terve, hogy hamarosan bevezeti az egyablakos ügyintézési rendszert, ez azt jelenti, hogy a doktoroknak a különféle hatóságokhoz kötelező jelentéseket (APEH, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, KSH, önkormányzatok stb.) az OEP-hez továbbítják, s a biztosító küldi majd el azokat a szükséges helyekre. Amúgy az OEP-pel kiépülő kétirányú online kapcsolat nagy segítséget jelentene a doktoroknak, hiszen olyan adatbázisokhoz lenne hozzáférésük, amelyek megkönnyíthetik a gyógyszerrendelést vagy más, a biztosítottak ellátásával kapcsolatos rendeletek lekérdezését.

Ehhez és főleg a praxisok és a betegek közötti internetkapcsolat megteremtéséhez, a vállalkozó orvosok ügyintézéséhez olyan rendszert kellene kiépíteni, amelyet valaki karbantart és működtet, így nem a gyógyítástól kell elvonni az időt. A főigazgató szerint a fogadókészség a doktorok oldalán megvan.

A praxisok és a betegek közti online kapcsolaté a jövő. Ez nem váltja ki az orvos-beteg személyes találkozást, de például a rendelésre való bejelentkezést, a krónikus betegeknél esetleg az elektronikus receptfelírást lehetővé tenné. Az Európai Unió némely tagállamában ez már megvalósult, a biztosítók kifizetik a szerződött orvosuknak a konzultációs díjat. NTE

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.